Editura Evenimentul si Capital

Cînd tăcerea e de aur şi vorba din tablă coclită

Sever Voinescu
Autor: | | 3 Comentarii | 1238 Vizualizari

Nu am înţeles niciodată de ce, în Panteonul memoriei peneliste, dl Mircea Ionescu Quintus este un fel de icoană vorbitoare.

 Am tot respectul pentru vîrsta domniei-sale, pentru anii petrecuţi în puşcăriile comuniste şi pentru felul în care şi-a servit ţara ca militar, pe frontul de Est, în cel de-al doilea război mondial. Micile alunecări din biografia postbelică a dlui Quintus, despre care, ca ploieştean, ştiu oleacă mai multe decît ar putea spune dosarul de la Securitate, nu contează prea mult pentru mine. Tind să am o nesfîrşită înţelegere pentru foştii deţinuţi politici care au cedat la un moment dat, dintr-un motiv simplu: acum, cînd ştiu bine prin ce au trecut, punîndu-mă în situaţia lor, sînt aproape sigur că aş fi cedat eu însumi. Asta mă face să ridic un adevărat monument în sufletul meu pentru cei care nu au cedat şi să îi înţeleg şi să-i respect pe cei care au cedat. Cît de mult rău sau bine au făcut altora cei care au colaborat cu Securitatea, însă, e o altă poveste şi, în privinţa asta, fiecare îşi duce crucea. Dar cedarea în sine, din punctul meu de vedere, nu alterează deloc respectul pe care îl am pentru un fost deţinut politic. Despre dl Quintus, mai ştiu că a fost un avocat bun, fără să fie strălucit, şi îmi mai amintesc, din copilăria mea ploieşteană, epigramele sale simpatice. Admirabil, fără îndoială, este şi îndelungatul său ataşament la PNL. Însă, de aici pînă la pricepere şi inteligenţă  politică, mai e mult.

De fapt, dl Quintus este un politician mai degrabă slab. Cînd a condus PNL, între 1993 şi 2000, partidul nu a strălucit nici prin idei grozave, nici prin strategii eficiente. Aş spune că, în raport cu alte partide istorice, în anii Quintus, PNL mai degrabă a confirmat renumele imoral dobîndit în istoria politică a României, fără să confirme şi ceea ce a salvat mereu lipsa de caracter a PNL în ochii istoriei, anume un leadership politic eficient, coerent, inteligent, pragmatic. Ca pentru a confirma una dintre cele mai folosite definiţii ale politicii, PNL a compensat mereu lipsa de caracter cu abundenţa de inteligenţă. În anii Quintus, însă, elementul compensatoriu a cam lipsit. Abia în 2000, graţie abilităţii dlui Valeriu Stoica, PNL a putut evita dezastrul PNŢCD, regăsind resursele de inteligenţă politică. Şi cei care au crezut, în anii următori, în Alianţa DA, trebuie să ştie că acel proiect frumos a fost posibil datorită dlui Valeriu Stoica şi împotriva lui Mircea Ionescu Quintus care, alături de Crin Antonescu, de pildă, s-a opus. Strania preferinţă a dlui Quintus pentru partidul ieşit din mataua lui Ion Iliescu nu aş explica-o altfel decît aşa: se confirmă lipsa de caracter liberală, dar se confirmă şi lipsa de inteligenţă politică a dlui Quintus. Sigur că, privită acum, preşedinţia Quintus a fost un moment de mare curăţenie şi inocenţă politică, după preşedinţiile Tăriceanu şi Antonescu. Întotdeauna PNL-ul actual a oripilat pe contemporani şi PNL-ul din trecut a stîrnit admiraţie şi respect. Şi uite aşa, PNL merge înainte prin istorie...

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

E drept şi că dl Quintus nu tace. În ultimele luni cel puţin, a spus numai prostii. Recent, dl Quintus a dovedit că nu mai înţelege  nimic din România de astăzi („Surpriza mare şi dezamăgirea mi-au dat-o alegătorii bucureşteni, care au dat 30% din voturile lor unei formaţiuni care nu înseamnă nimic pentru Bucureşti şi nici nu poate să facă ceva pentru Bucureşti. [...] D-na Firea este o persoana care putea, si poate, sa conduca cum trebuie Bucurestiul. Daca iesea domnul acesta Dan, cum il cheama, in fruntea Bucurestiul, sa ne ierte Dumnezeu... “) Şi mai recent, venerabilul a confirmat defazajul de realitate, cînd a afirmat că românii din diaspora nu se înscriu în registrele electorale din lene. Adică, vrea să spună dl Quintus, PNL le-a făcut un mare bine acestor români, dar ei, leneşi şi delăsători, nu îl fructifică. Pe de o parte, dl Quintus crede că cel mai important lucru în viaţa oamenilor e politica. Eroare gravă! Pentru cei mai mulţi, politica este importantă o data la patru ani. Şi aşa trebuie să fie, că doar nu o să facem din România o ţară de partide. Dl Quintus mai crede şi că votul e un fel de datorie. Iarăşi, eroare gravă!

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
15:37 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 13:23 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 Regele Mihai. Românii își iau RĂMAS-BUN de la Majestatea Sa! Trenul Regal a părăsit Gara Băneasa 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 10:09 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 09:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 08:39 Funeralii REGALE și Capitală „PARALIZATĂ”! Ce zone vor fi închise 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului

Articole salvate