Editura Evenimentul si Capital

Cînd şi cum se va ivi Liderul care va proclama: ROMÂNIA FIRST?! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 44 Comentarii | 5091 Vizualizari

Un român care trăieşte în America, deosebit de mulţi alţi români americani şi prin faptul că se interesează mai întîi de politica din America şi mai apoi de politica din România, mă ţine la curent cu ceea ce el numeşte fenomenul Donald Trump.

După nominalizarea lui Donald Trump drept candidat al Partidului Republican la Prezidenţialele din noiembrie 2016, moment considerat de mulţi drept istoric, pentru că un tip din afara nomenklaturii politice americane s-a impus unui partid majoritar nu prin lucrături de culise, ci prin argumentul votului popular, cunoscutul meu a avut o discuţie cu un student american, fan al lui Hillary Clinton. – N-are cum să ajungă Donald Trump preşedinte – a încercat să-l liniştească pe studentul îngrijorat cunoscutul meu, convins că în America se joacă piesa ieftină din România lui 2000, cînd Ion Iliescu a fost ales numai şi numai pentru a nu ajunge preşedinte C.V. Tudor.

Puși în fața situației de a-l alege pe ”nebunul” de Trump, americanii nu vor avea încotro și o vor alege pe nesărata  Hilarry Clinton. – Da, a răspuns studentul, dar aşa am zis şi cînd Donald Trump a pornit campania pentru cucerirea desemnării, că în veci un partid precum cel Republican nu-l va accepta candidat.

Şi iată, Convenţia l-a desemnat pe Donald Trump candidatul Republicanilor la prezidenţiale! Discuţia dintre cei doi, relatată la telefon de cunoscutul meu într-o noapte, m-a făcut să-mi amintesc brusc de cele scrise după anunţarea Brexitului: Noi, oamenii, sîntem secretori de iluzii. Iluziile ne ţin de altfel în viaţă. Ne iluzionăm că nu vom muri, deşi moartea e o fatalitate pe Pămînt. Ne iluzionăm mai ales asupra caracterului raţional al Istoriei, în timp ce Istoria, de genul feminin fiind are deseori hachițe.

Toţi scriitorii şi publicişti români interbelici se cruceau în 1937, 1938 cînd ici-colo se vîntura posibilitatea unui nou nou război mondial.

– Cum un nou război?! se întrebau ei în scris. Păi n-au trecut nici două decenii de la ultimul.

Şi acest ultimul – Primul război mondial – a fost atît de înfricoşător prin măcelărirea reciprocă încît, cînd s-a încheiat, toată Lumea a zis:  

Aşa ceva nu se mai repeta în Istorie!

 

Şi pe 1 septembrie 1939 a izbucnit cel de-al doilea război mondial.

Aşa şi cu Donald Trump.

Toată lumea a zis, asemenea studentului, că n-are nici o şansă să fie desemnat candidat al unui partid precum cel Republican.

Şi uite c-a fost desemnat!

Acum, toată lumea spune: – Fii serios, cum să ajungă Donald Trump preşedintele Americii! Doamne fereşte! Și dacă ajunge?

Mă număr printre cei care nu cred că va ajunge preşedinte, convins că pînă la urmă la Casa Albă va fi Hillary Clinton. Din acest punct de vedere poate şi pentru că eu sînt o fiinţă secretoare de iluzii, n-am de ce să mă preocup. Mă preocupă însă succesul uriaş al lui Donal Trump la Poporul american. Mulţi spun că acest succes se datorează talentului său de star reality show. Și de aici, inevitabil, considerațiile despre americani care, vezi Doamne! nu diferă de noi, românii, prin disponibilitatea de a fi seduși de spectacolul făcut de un politician și nu de ideile sale.

O studiere mai atentă a realităților americane va descoperi însă multe cauze obiective ale succesului de care se bucură  liderul anti-Sistem Donald Trump. Una  dintre explicaţiile succesului trebuie căutată chiar în desemnarea lui Hillary Clinton drept candidat al Democraţilor. După Dinastia Bush, iată Dinastia Clinton! De regulă în politica americană outsiderii, cei care care nu sunt în gașcă, precum Donald Trump, n-au nici o șansă să fie desemnați candidați.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate