Cimitirul eroilor a devenit refugiul suferinţelor

Cimitirul eroilor a devenit refugiul suferinţelor

La Bacău a fost sfinţit şi inaugurat Aşezământul Social-Filantropic Lazaret, unde îşi găsesc liniştea şi alinarea oameni sărmani, dar şi suflete stăpânite de vicii.

Nu doar în Bucureşti, ci în mai toată ţara, Biserica se implică în activităţi sociale. Vinerea trecută, Prea Sfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit Aşezământul Social-Filantropic Lazaret din municipiul Bacău. "Aşezământul este unul dintre cele mai complexe construite în Patriarhia Română, fiind realizat prin intermediul Fundaţiei «Episcop Melchisedec» - filiala Bacău şi a parohiei Lazaret din Bacău“, ne-a spus preotul Constantin Gherasim, inspector pe probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. Un centru pentru sute de persoane Centru de zi pentru copii, centru pentru persoanele cu autism, pentru reabilitarea dependenţilor de alcool, pentru consiliere, atelier de terapie ocupaţională şi multe altele sunt activităţile care se desfăşoară cu binecuvântarea PS Ioachim Băcăuanul. Ideea înfiinţării acestui centru a aparţinut Prea Sfinţiei Sale, încă din perioada când îşi definitiva studiile de doctorat în Franţa. Chiar dacă pe atunci nu cunoştea Bacăul, oraş pe care îl străbătea când şi când, cu maşina, cu atât mai mult cimitirul Lazaret, iată că Providenţa a rânduit ca numele ierarhului de azi să fie legat de aşezământul social-filantropic din nordul municipiului. Legătura dintre Bacăul anilor '90 şi episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului este cu atât mai minunată, cu cât lasă de înţeles modul în care Dumnezeu rânduieşte lucrurile în această lume. Povestea unui creştin "Între anii 1991-1995, participam ca invitat al Ambasadei Române şi al municipialităţii din Soultzmatt- Alsacia, la un parastas pe care îl oficiam la cea mai mare necropolă militară românească din Franţa, unde au murit peste 1.200 de soldaţi români în Primul Război Mondial. Era o slujbă de pomenire într-un cimitir în care erau îngropaţi, pe lângă soldaţi români, şi bulgari, ruşi sau greci. La aceste parastase am văzut venind şi un bătrân. Am intrat în vorbă cu el şi mi-a mărturisit că avea 80 de ani şi venea la cimitir în amintirea tatăului său, care a murit de tifos întrun azil special, fiind înmormântat în cimitirul Lazaret din Bacău.

"Eu nu ştiu pe unde este acest cimitir, Lazaret, dar vin la slujbă aici", mi-a zis bătrânul. Nu l-am mai văzut pe acel creştin, care s-a mutat probabil la Domnul, dar mi-a rămas întipărită imaginea lui şi a faptului că tatăl său a murit în România, la Bacău, oraş apropiat de zona mea natală", a povestit PS Episcop Ioachim Băcăuanul. După alegerea sa în treapta de arhiereu-vicar, în anul 2000, ierarhul a revenit în Bacău, amintindu- şi de cele petrecute în Alsacia, pentru a vedea unde se află cimitirul din Lazaret. Nu mică i-a fost suprinderea şi dezamăgirea să constate că memoria eroilor din Primul Război Mondial se păstrează la Lazaret doar printr-un simbolic monument :"Atunci, am făcut demersuri la primarul Bacăului, pentru a ni se încredinţa acel teren, asigurându-l că doresc să facem un complex pentru eroii neamului şi un aşezământ social-filantropic pentru cei bolnavi". Şi, iată că astăzi, la Lazaret funcţionează unul dintre cele mai frumoase şi complete aşezăminte social-filantropice ale Bisericii. Semn că Bunul Dumnezeu rânduieşte oamenii potriviţi în locurile potrivite. Aşezământul de la Bacău este unul dintre cele mai importante centre sociale construite de Patriarhia Română Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul a sfințit Așezământul vinerea trecută Locul în care ai tot timpul o uşă deschisă 1. Centru de zi pentru persoanele cu autism "Cozma şi Damian" 2. Centru de consiliere şi reabilitare pentru dependenţii de alcool şi alte droguri "Izvorul Tămăduirii" 3. Centru de zi pentru copii "SF. Filofteia" 4. Centru pentru îngrijire la domiciliu a persoanelor vârstnice 5. Centru de consiliere, sprijinire şi informare 6. Atelier de terapie ocupaţională şi ergoterapie 7. Cabinet stomatologic socio-medical 8. Centru de excelenţă în dezvoltarea resurselor umane 9. Centru de formare în consilierea şi medierea conflictelor Citiţi şi:

  • La trapeza Bisericii, o masă caldă
  • Aşezămintele Sociale Şerban Vodă, ctitoria unui protopop cu suflet mare

Ne puteți urmări și pe Google News