Christian Paraschiv: „Oamenii valoroși sunt modești”

Christian Paraschiv: „Oamenii valoroși sunt modești”

Criticii de artă susțin la unison că artistul Christian Paraschiv este unul dintre liderii generației ’80 a artei contemporane românești.

Grupul Prolog a fost întemeiat în 1985 de pictorii Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Grupul Prolog a debutat expozițional în 1985 cu Expoziția „Floarea de măr”, Galeria „Căminul Artei”, București. Actualmente Grupul Prolog este format din Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Christian Paraschiv, Mihai Sârbulescu și Ion Grigorescu.

Christian Paraschiv a părăsit România în 1986, s-a stabilit la Paris, unde este reprezentat de Galeria „A l’enseigne des Oudin”. A revenit în țară pentru prima dată în 2002. „Am plecat pentru că lucram la ciclul Feminin/Masculin, pe care nu mai puteam să-l mai expun, de trei ani era interzis, fiind vorba de corpul uman. Nu era pornografie. Nudul este o temă clasică în istoria picturii. N-am putut să înțeleg. Deci a trebuit să plec, ca să pot să continui să expun. Pentru că nu se putea să lucrez în atelier fără să expun”, mărturisea Christian Paraschiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Christian Paraschiv pune sub semnul interogației existența și ființa

Artistul Christian Paraschiv are o autenticitate aparte, poate de aceea a întreprins o călătorie inițiatică ce l-a purtat din zona Prolog spre cea a Bio Art. Apropiat al lui Paul Gherasim, Christian Paraschiv pune sub semnul interogației existența și ființa, posesor fiind al unor însemne șamanice. Preocupat de acceptarea destinului deja scris, modificabil, artistul trece de la o serie de lucrări la alta folosindu-se de elemente intuitive, dar și de mijloace științifice. Reușește de fiecare dată să fie altfel, rămânând mereu același. Atitudinea sa nu a putut fi niciodată una pasivă, dimpotrivă. Artistul a ales mereu interogația ca formă de înțelegere, pătrundere și de control relativ al propriei existențe.

Născut în 1953, Christian Paraschiv reprezintă un nume pe scena artistică in ternațională. Posesor al unui discurs care creează incredibil de ușor disconfort, artistul afirmă că „Oamenii valoroși sunt modești”. „La Tescani am fost în ’83 cu grupul Prolog, practic atunci l-am pus în loc, cu domnul Paul Gherasim, Horia Paștina, Mihai Sârbulescu. Aici am găsit și numele de Prolog, la discuții, seara. Am discutat foarte mult împreună, se impuneau două sau trei nume și cum era vorba de un început permanent am rămas pe ideea asta de Prolog. Lucrurile s-au mai schimbat, e normal, fiindcă și societatea a evoluat într-o altă măsură, altfel decât lumea se aștepta. Învățământul de Arte Plastice în România era foarte bun în epocă, mult mai bun ca în Franța. Trebuie să fim cinstiți să recunoaștem acest lucru. Înainte aveai o singură specialitate, pictor, sculptor, decorator. Acum artistul e pluridisciplinar, de tip Renaștere. S-a terminat cu artistul numai pictor sau numai sculptor și dacă vreți aici e singura problemă, poate mare, fiindcă tineri n-au loc, sunt blocați și e mai greu”, spune Christian Paraschiv.