Naţionala, în degringoladă: "Chivu ne-a mai spus în vreo două rânduri că renunţă"

Naţionala, în degringoladă: "Chivu ne-a mai spus în vreo două rânduri că renunţă"

Retragerea căpitanului primei reprezentative a fost un şoc numai pentru iubitorii naţionalei, nu şi pentru staff-ul tehnic. "Secundul" Ştefan Iovan ştia de intenţia fundaşului.

Cristi Chivu (30 de ani) s-a retras din echipa naţională de fotbal a României după 12 ani în care a purtat echipamentul tricolor. A renunţat subit şi fără prea multe explicaţii, printr-o scrisoare trimisă către FRF, care a fost făcută publică sâmbătă.

Căpitanul a părăsit corabia în derivă a tricolorilor oferind o motivaţie sumară: "Vârsta, accidentările, intervenţiile chirurgicale la care am fost supus în ultimii ani mă împiedică să lupt pe mai multe fronturi".

În urmă cu mai puţin de un an, în septembrie anul trecut, Chivu a recunoscut că a fost sfătuit să lase baltă naţionala. "Trăiesc într-o ţară pe care încep să o înţeleg din ce în ce mai puţin. Îmi era uşor să renunţ, îmi spuneau oamenii că aş putea să-mi bag picioarele şi să trăiesc liniştit acasă, alături de soţie şi de copii, dar sunt aici pentru că eu cred în naţionala României", spunea atunci, la Minsk, înaintea meciului cu Belarus, jucătorul de la Inter Milano.

Ne puteți urmări și pe Google News

Convocările la lot au devenit o corvoadă pentru mulţi

Între timp a mai ameninţat că preliminariile pentru Campionatul European din 2012 vor reprezenta ultima campanie de calificare la care va mai îmbrăca echi pamentul naţionalei. N-a mai aşteptat însă finalul campaniei, ci a decis "să-şi bage picioarele" cu circa două săptămâni înaintea meciului cu Bosnia (3 iunie), jocul în care echipa îşi joacă ultima carte de calificare. Fundaşul le-a dat, se pare, ascultare celor care l-au învăţat să nu-şi mai bată capul cu naţionala şi să-şi vadă de treabă doar la club.

Vestea care a şocat fotbalul românesc n-a fost o surpriză pentru staff-ul tehnic. "Nu sunt surprins de decizia lui Chivu. Ne gândeam la asta, mai ales că ne-a mai spus în vreo două rânduri că renunţă pentru că nu mai face faţă pe două fronturi" , ne-a declarat "secundul" Ştefan Iovan.

Cristi Chivu a prins la începutul aventurii sale în tricoul naţionalei titanii "Generaţiei de Aur", dar mai apoi a fost considerat doar liderul "Generaţiei de tinichea", care a irosit calificare după calificare. Fundaşul s-a simţit împlinit doar prin performanţele obţinute la nivel de club, în special cu Inter Milano, dar la prima reprezentativă a strâns doar ratări şi frustrări. Reşiţeanul a adunat 75 de selecţii, dar numai şapte partide au fost la turneele finale (patru la Euro 2000 şi trei la Euro 2008).

Retragerile din echipa naţională au devenit o modă în ultima vreme. Mirel Rădoi a deschis drumul anul trecut, renunţând după un conflict cu Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF. Răzvan Raţ a dat şi el de înţeles că se gândeşte la această variantă. O altă modă recentă este cea a "accidentărilor" tocmai în preajma convocărilor la lot, Mutu, Săpunaru şi Ştefan Radu fiind "campioni" la acest capitol.

  • De ce se retrag fotbaliştii români pe capete din naţională

OPINIE Victor Piţurcă apreciază că absenţa fundaşului se va resimţi din plin

Mugur Băileşteanu

Lumea fotbalului românesc a fost surprinsă şi nu prea de anunţul căpitanului Cristi Chivu că renunţă la reprezentativa tricoloră. Ştefan Iovan, an trenorul secund al naţionalei României, ne-a mărturisit ieri că jucătorul de la Inter Milano a mai pus pe tapet această problemă în discuţiile pe care le-a purtat cu staff- ul tehnic. Asistentul lui Răzvan Lucescu pe banca tehnică a primei reprezentative susţine însă că sunt jucători care să-l înlocuiască cu succes pe Chivu.

"Retragerea lui Chivu este o pierdere pentru echipa naţională, dar nu e o tragedie. Odată şi odată, trebuia să se întâmple şi asta, iar eu cred că jucători precum Tamaş, Goian sau Gardoş îl pot suplini pe Cristi", a declarat Ştefan Iovan pentru EVZ.

"O decizie normală, ţinând cont de cum a fost terfelit"

Victor Piţurcă, selecţionerul care l-a promovat pe Cristi Chivu la echipa naţională a României, este însă de altă părere. Piţi susţine că retragerea căpitanului va fi resimţită din plin în rândul tricolorilor şi, în plus, a acuzat faptul că fundaşul de la Inter Milano nu a fost apreciat aşa cum ar fi trebuit.

"Sunt oarecum surprins de anunţul făcut de Cristi Chivu. Totuşi, este o decizie normală, ţinând cont de cum a fost terfelit. A fost acuzat că nu a vrut să joace în meciul cu Bosnia, a fost făcut în fel şi chip... Clar, retragerea lui este o pierdere enormă pentru echipa României. Sigur, viaţa merge înainte şi se vor găsi jucători care să-l înlocuiască. Rămâne însă de văzut cât de bine îl vor suplini", ne-a spus Piţurcă ieri.

La rândul său, Victor Becali, impresarul şi, totodată, naşul lui Cristi Chivu, crede că acesta a fost influenţat în decizia sa şi de accidentarea gravă pe care a suferit-o Mihăiţă Neşu.

"Cristi Chivu nu e genul de om care să ia decizii la cald. S-a gândit foarte bine înainte de a face acest anunţ. Mă aşteptam să se retragă, dar nu credeam că o va face acum, ci la sfârşitul preliminariilor. S-au adunat însă prea multe. Felul în care a fost jignit de unii, atmosfera negativă de la echipa naţională şi, nu în ultimul rând, accidentarea gravă pe care a suferit-o Neşu l-au determinat pe Cristi să se retragă, mai ales că şi el s-a confruntat cu probleme medicale", ne-a declarat impresarul.

BIOGRAFIE

La 19 ani a dat gol cu Anglia

  • Născut pe 26 octombrie 1980, la Reşiţa, Cristian Chivu a început fotbalul la clubul local, CSM. În 1997, la 17 ani, a debutat în Liga I, iar apoi a mai trecut pe la Universitatea Craiova, Ajax Amsterdam, AS Roma, iar de patru ani joacă la Inter Milano.
  • Chivu a jucat 75 de meciuri pentru naţionala României şi a marcat 3 goluri.
  • Fundaşul a purtat banderola de căpitan în 50 de partide.
  • Unul dintre meciurile sale de referinţă este România - Anglia (3-2), de la Euro 2000, când a şi înscris un gol. Bănăţeanul avea atunci doar 19 ani!

REACŢII "Retragerea lui Chivu e o pierdere enormă pentru echipa României. Rămâne de văzut cât de bine va fi suplinit." VICTOR PIŢURCĂ, fost selecţioner al tricolorilor

"Cristi Chivu ne-a mai spus în vreo două rânduri că vrea să se retragă, aşa că nu sunt surprins. Tamaş, Goian sau Gardoş sunt jucători care îl pot înlocui cu succes." ŞTEFAN IOVAN, antrenor secund la naţionala României "Cristi Chivu nu e genul de om care să ia decizii la cald. Nu credeam că se va retrage acum, ci la sfârşitul preliminariilor. S-au adunat însă prea multe." VICTOR BECALI, impresarul lui Cristi Chivu "Trebuie să-i mulţumim lui Chivu pentru ce a făcut la naţională. E un om care şi-a făcut datoria, nu a păcălit fotbalul. Nu mai poate face faţă pe toate fronturile şi, în plus, l-a speriat şi accidentul lui Neşu." DUMITRU DRAGOMIR, preşedintele LPF