Editura Evenimentul si Capital

Chioru și bestemul bărbăției | Viața la Curte

Eliza Ene-Corbeanu
Autor: | | 2 Comentarii | 4273 Vizualizari

Dacă ar ști nenea Chioru că a apărut la ziar, cu siguranță ar aprecia mai mult bucata subțire de hârtie, cu miros de litere de tipar, pe care o împăturește frumos în loc de hârtie igienică.

 Ei, ce s-ar mai lăuda el la toți proștii din sat și câte muieri nu ar suspina în spatele porții, privindu-i cu jind mersul apăsat și privirea ageră. Și cum v-am promis că voi poposi mai pe îndelete în viața lui nea Leonte Chioru, e musai să mă țin de cuvânt !

Că doar n-ați uitat cine-i nea Chioru? Ăla despre care Haralamb Tăciune spunea că e dat dracu! Nu mă supăr dacă grijile v-au întunecat memoria, așa că îmi fac datoria să vă reintroduc în poveste.

Pe nenea Chioru îl găsiți pe strada Cimitirului, atunci când n-are treabă pe la Tribunal cu vreun divorț sau cu vreo vătămare corporală gravă... În rest e om bun, muncitor și iubăreț, nevoie mare. Până la 86 de ani a ținut oficial 4 neveste, iar neoficial aproape toate nevestele din sat.

Cu toate astea, nu s-a dat în lături să-i rupă picioarele lui Haralamb Tăciune, din pricină că i-a întins muierea pe crucile din cimitir.

Azi, nenea Chioru și nevastă-sa – tanti Florentina – au venit la Tribunal să se lepede unul de altul. Tanti Florentina pare plânsă, deși e greu de crezut, dacă e să ne luăm după felul trufaș în care se uită la lume. Pe Chioru nici nu-l privește, iar lucrul ăsta pare să îl agite nespus.

Stau unul lângă altul în fața instanței, de parcă ar fi la starea civilă, nu la divorț !

- Ați scris în acțiune că relațiile de căsătorie sunt grav și iremediabil vătămate. Puteți să detaliați în ce a constat vătămarea ? întreabă judecătoarea, convinsă fiind că nu va primi un răspuns.

La auzul veștii că relațiile lor de căsătorie sunt iremediabil vătămate, tanti Florentina izbucnește artistic în plâns, suspinând sacadat, cu pauze menite să atragă mila publică.

Îmi vine să strig bis! E pricepută sau chiar nu se aștepta la treaba cu vătămarea iremediabilă.

- Ce am scris ? întreabă nea Chioru, nedumerit.

Judecătoarea ezită să repete de teamă să n-o ucidă pe biata Florentina cu tăișul vorbelor scrise de nea Chioru în cererea de divorț...

- Doamnă, eu vă zic drept că alea nu sunt scrise de mine. Vă zic ca la popă : mie toată viața mi-a fost drag să iubesc și să mă veselesc. Până în ziua când am cunoscut-o pe Nina care m-a blestemat să îmi pierd bărbăția dacă nu scap de muiere. Trebuie să mi-o scoateți din casă, că altfel sunt nenorocit !!!

Deși inițial mi se păruse cam înțepată și încorsetată în articolele din Codul Civil, judecătoarea parcă mi-a citit gândurile.

- Ce vârstă aveți, domnule reclamant?

- .... și șase, răspunde printre dinți nea Chioru.

- Repetați, vă rog, nu s-a înțeles.

- 86 ! Și ciuda că a trebuit să audă tot satul că la anii lui își pierduse bărbăția, îl făcu să lovească podeaua cu piciorul.

- Și nu apreciați că impotența dumneavoastră se poate datora vârstei ? Chiar credeți în blesteme ?

- Doamna președinte, de s-ar crăpa pământul acu m-aș vârî în el, la ce rușine mi-ați făcut ! Sunt sănătos ca un taur. Uite-așa le învârteam pe toate, până să îmi iasă Nina în drum. A naibii de vrăjitoare ! Doamnă, dacă nu mă scăpați mai repede, o să-mi plângeți de milă . - Doamna pârâtă, ați depus întâmpinare în care spuneți că nu vreți să divorțați. Vă mențineți susținerile ?

Și tanti Florentina se scutură de trei ori, precum calul lui Harap-Alb. I-au pierit și lacrimile și rușinea. Simte că i-a venit momentul !

- Nici de-a dracu nu-l las ! Destul mi-a mâncat sufletul 10 ani cu muierile lui. Pe mine m-a ținut ca pe cățeaua stearpă, nici copii nu mi-a făcut, nenorocitul.

Te iubesc, Chiorule, o să mori cu mine de gât, mă !

Să te ferească cel sfânt de privirea lui tanti Florentina. Nenea Chioru, cât era el de Chioru, tremura în izmene la gândul că va trebui să împartă același pat cu ea. Și nici măcar bărbăție nu mai avea... Frica de blestemul Ninei îi știrbise și ultima fărâmă de potență.

Personajul care în urmă cu o lună mă uimise prin ușurința cu care împrăștia teamă și respect, părea vlăguit și subjugat de teama unui blestem.

- Florentino, nu fi proastă ! Bagă-ți mințile în cap, că te usuc!

Dar vorbele lui nu mai aveau puterea de altădată, iar Florentina e neclintită ca o cruce de piatră în cimitir.

- Te iubesc, Chiorule și nu te las! Să vezi tu cu câtă dragoste o să-ți aduc plosca la pat, când nu te-oi mai putea scula. Și ce colivă bună o să-ți fac, de mă pomenești până la Sfântul Petru !

Legenda spune că tanti Florentina a fost o femeie dură. A îngropat trei soți, cu toate că doi dintre ei mai mișcau....
Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate