China și America, în pragul RĂZBOIULUI comercial

China și America, în pragul RĂZBOIULUI comercial

Creșterea taxelor la importurile de oțel și aluminiu a fost doar primul pas: Trump a somat China să-și reducă masiv excedentul comercial.

Administrația Trump face presiuni asupra Chinei pentru a-și reduce excedentul comercial cu Statele Unite cu 100 de miliarde de dolari, a anunțat miercuri 14 martie un purtător de cuvânt al Casei Albe.

Cu o săptămână în urmă, pe 7 martie, Trump postase un mesaj pe Twitter în care afirma că i s-a transmis Chinei să elaboreze un plan pentru a-și reduce dezechilibrul comercial cu Statele Unite cu un miliard de dolari, însă purtătorul de cuvânt al Casei Albe a precizat că Trump a vrut să spună 100 de miliarde.

Statele Unite au un deficit record cu China de 375 de miliarde de dolari, ceea ce înseamnă două treimi din întregul deficit american, care este de 566 de miliarde de dolari, arată Reuters, citând Biroul de Statistică de la Washington.

Ne puteți urmări și pe Google News

China a raportat în 2017, în relația cu Statele Unite, un excedent de 275 miliarde de dolari, de asemenea două treimi din excedentul său comercial total de 422,5 miliarde de dolari.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a refuzat să ofere amănunte privind modul în care administrația apreciază că Beijingul ar trebui să realizeze această tăiere de deficit. Dacă, de pildă ar fi suficientă sporirea achizițiilor de mărfuri americane, ca de exemplu soia sau produse ale industriei aeronautice, sau dacă Washingtonul consideră că Beijingul trebuie să opereze schimbări majore în ceea ce privește politicile sale industriale, ca de exemplu tăierea subvențiilor pentru companiile de stat sau reducerea capacităților de producție de oțel sau aluminiu.

Într-un editorial tăios publicat joi, ziarul de limbă engleză Global Times, apropiat guvernului de la Beijing, afirmă că Washingtonul se victimizează fără motiv.

„Dacă Statele Unite doresc să-și reducă deficitul comercial, atunci trebuie să-i determine pe americani să muncească mai mult și să facă reforme în conformitate cu cererile pieței internaționale, nu să ceară restului lumii să se schimbe”, se arată în articol, care avertizează:

„Odată început un război comercial, țările puternice nu se vor înclina în fața Statelor Unite. China a făcut toate eforturile să evite un război comercial, însă dacă totuși acesta izbucnește, (pentru noi) concilierea nu este o soluție.”

Pe de altă parte, vorbind în fața ziariștilor, la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a afirmat că istoria a demonstrat că războaiele comerciale nu sunt în interesul nimănui, dar China își va proteja drepturile legitime dacă „se întâmplă ceva nedorit”.

„Considerăm că Statele Unite și China pot apela la consultări amicale pentru a-și rezolva disputele. Noi avem buna-credință de a proceda în acest mod”, a precizat Lu Kang.

 

Solicitarea americană adresată Chinei are loc în momentul în care administrația Trump se pregătește să aplice taxe pe importuri de până la 60 de miliarde de dolari pe produse di domeniul tehnologiei informatice, telecomunicațiilor și bunurilor de larg consum chineze, ca urmare a unei investigații a Washingtonului în legătură cu practicile Chinei privind proprietatea intelectuală, informează Reuters.

De asemenea, este neclar dacă reducerea de 100 de miliarde de dolari solicitată de administrația Trump vizează plângerile formulate de Statele Unite în legătură cu politicile de investiții ale Chinei, care impun ca întreprinderile americane să transfere tehnologie partenerilor chinezi pentru a obține acces pe piața chineză.

 

Pe 8 martie, Donald Trump a aprobat creșterea cu 25% a taxelor vamale pentru importurile de oțel și cu 10% pentru importurile de aluminiu, cu excepția celor provenind din Canada și Mexic, ambele țări afându-se în negocieri cu Statele Unite pentru modificarea Acordului de Liber Schimb nord-american (NAFTA).

În discursul ținut cu ocazia semnării, Trump a afirmat că autoritățile americane „au dreptul” de a exclude sau adăuga țări pe lista excepțiilor. Excepțiile vor fi aprobate „caz cu caz” și „țară cu țară”, a explicat liderul de la Casa Albă.

O altă posibilă excepție invocată este Australia. De asemenea, Washingtonul a sugerat și posibilitatea includerii pe lista excepțiilor a Marii Britanii, ceea ce a stârnit mânia Bruxelles-ului. Uniunea Europeană se teme că un statul comercial preferențial acordat de Washington Londrei ar însemna pentru aceasta un atu important în negocierile pentru Brexit.

Încă de la începutul mandatului său, Donald Trump a afirmat că dorește un acord comercial bilateral preferențial cu Marea Britanie, de îndată ce aceasta se va elibera de constrângerile tratatului cu Uniunea Europeană.

După o reacție iritată a lui Jean-Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, a lui Pierre Moscovici, comisarul pentru Comerț și a altor oficiali UE, în care s-au proferat amenințări deloc voalate, Bruxelles-ul a înmuita considera tonul și a solicitat negocieri cu Washingtonul.

Cu o săptămână înainte de a semna documentul, Donald Trump posta pe Twitter următorul mesaj: „Când o țară (SUA) pierde miliarde de dolari în comerțul cu aproape toate statele cu care face afaceri, războaiele comerciale sunt bune și ușor de câștigat. De exemplu, când pierdem 100 de miliarde de dolari cu o anumită țară și (aceasta) încearcă să facă pe șmechera, dacă nu mai facem comerț deloc câștigăm masiv. Este simplu!”