Editura Evenimentul si Capital

China a început sa testeze ceva mare | VIDEO

China a demarat prima procedură de testare a unui proiect ştiinţific
Autor: | | 1 Comentarii | 4679 Vizualizari

China a demarat prima procedură de testare a celui mai mare radiotelescop din lume, un proiect ştiinţific ce beneficiază de un buget de 175,3 milioane de euro, a cărui construcţie a intrat în etapa finală.

Având un diametru de 500 de metri, cel mai mare radiotelescop din lume, deşi nu a fost încă inaugurat oficial, se află în etapa finală de realizare şi a făcut obiectul primelor teste.

Supranumit FAST (Five-hundred-meter Aperture Spherical Telescope), noul dispozitiv este construit în provincia Guizhou din sud-vestul Chinei, precizează The People’s Daily Online.

China a avut nevoie de mai bine de cinci ani pentru a construi radiotelescopul cu cea mai mare apertură din lume, care ar putea să acopere o suprafaţă echivalentă cu aceea a 30 de terenuri de fotbal şi a cărui construcţie respectă graficul iniţial. Savanţii chinezi au instalat ultimele instrumente sâmbătă şi speră că FAST va putea fi inaugurat oficial în septembrie 2016.

Autorităţile chineze şi inginerii din această ţară au testat o componentă-cheie din interiorul uriaşului telescop, înainte ca acesta să fie dat în folosinţă.

Pe parcursul weekendului trecut, retina telescopului a fost instalată şi testată cu succes în centrul dispozitivului.

Mecanismul respectiv are o greutate de 30.000 de kilograme şi este supendat la o înălţime de 160 de metri deasupra discului reflector, care nu a fost încă finalizat.

Potrivit The China Daily, discul reflector va colecta diverse semnale ce provin din Univers.

kznafdY

Diametrul telescopului – al cărui design a fost conceput în 2003 – este uriaş, măsurând 500 de metri.

O persoană obişnuită, mergând la pas, are nevoie de 40 de minute pentru a înconjura noul radiotelescop. Discul reflector este alcătuit din peste 4.500 de panouri triunghiulare, iar panourile sale laterale au o lungime de 11 metri. Mişcarea acestor panouri influenţează forma colectivă a antenei. Noua antenă este capabilă să reflecte semnalele radio din Univers către un punct de localizare, situat în locul în care se află receptorul. Potrivit cercetătorilor de la Academia de Ştiinţe din China, instalarea panourilor va fi finalizată în iunie 2016, iar întregul sistem va fi inaugurat în septembrie 2016.

După inaugurare, specialiştii se aşteaptă ca FAST, al cărui principiu de funcţionare se aseamănă cu cel pe baza căruia sunt realizate antenele TV, îşi va păstra statutul de „telescop de clasă mondială” timp de cel puţin 20-30 de ani. Construcţia sa beneficiază de un buget de 1,2 miliarde de yeni (175,3 milioane de euro). FAST reprezintă din acest punct de vedere cel mai vast proiect astronomic realizat vreodată în China.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate