Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

SCRIITORI ÎN PUȘCĂRIE. Chiar și pentru Nicolae Ceaușescu scrisul era o muncă. În regimul comunist, două zile de scris echivalau cu trei zile executate

Oricât de greu ar fi de crezut, printre cei afl ați în detenție pot exista și viitori autori de cărți și, da, scrisul este o muncă!
Autor: | | 1 Comentarii | 765 Vizualizari

În plin scandal al carților scrise în pușcării, Cornel Nistorescu și Ion Spânu au avut inspirația să meargă în urmă, în timp, pe firul legilor care au reglementat în materie, și au descoperit un aspect senzațional, până acum necunoscut opiniei publice, nespecialiștilor în drept. Până și în timpul Regimului Ceaușescu, în plină dictatură a proletariatului, scrisul era considerat a fi o muncă.

 Drept pentru care, i-am solicitat lui Cornel Nistorescu acordul de a prelua de pe site-ul Cotidianul fragmentele cele mai importante din materialul publicat de cei doi jurnaliști.

În absolut toate legile de pînă acum, scrisul unei cărţi cu caracter ştiinţific (scrisă de un deținut nu de altcineva plătit sau povestită de acesta cuiva) este pus alături de celelalte munci din penitenciar care duc la reducerea pedepsei. Însă, după cum vom vedea din analiza de mai jos, legislaţia de azi diferă de cea din comunism.

Legile pe care le vom analiza din acest punct de vedere sînt:

- Legea nr. 23/1969, din timpul regimului Nicolae Ceauşescu

- Legea nr. 275/2006, elaborată de Monica Macovei în regimul Traian Băsescu

- Legea nr. 254/2013, elaborată de Guvernul Victor Ponta.

În timpul lui Ceaușescu, deținuții puteau beneficia de zile de libertate fără să publice cărțile

Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, elaborată de comunişti punea accentul pe munca de scriere a unei lucrări ştiinţifice, zilele de libertate cu care era compensat acest efort nefiind condiţionat de publicarea unei cărţi, ci doar de timpul lucrat efectiv la elaborarea acestora. Astfel, la art. 26, al. e din Legea nr. 23/1969, se prevede: „pentru condamnaţii care au elaborat lucrări ştiinţifice, sau ale căror propuneri de invenţii, inovaţii şi raţionalizări au fost insuşite de organele competente, ori care au desfăşurat alte activităţi deosebite, trei zile executate pentru două zile muncite, pe timpul afectat acestor activităţi”. Cu alte cuvinte, cineva care dorea să scrie o carte cu caracter ştiinţific sau să muncească la o invenţie sau inovaţie, putea să lucreze ani de zile, obţinînd un beneficiu foarte mare, adică un cîştig de o zi la două zile lucrate! Evident,cu o conditie. Ca respectivele lucrări să fie validate, adică „însușite de organele competente”.


FOTO; Nicolae CeauşescuLegea Monicăi Macovei i-a obligat pe deținuți să-și publice cărțile

Legea nr. 23/1969, elaborată de regimul Ceauşescu a fost înlocuită abia în anul 2006 de către Monica Macovei prin Legea nr. 275/2006, în care beneficiile de libertate pentru munca depusă în penitenciare sunt reglementate la art. 76:

Legea Monicăi Macovei aduce, la art. 76, al. f, o modificare importantă privind elaborarea acestor lucrări ştiinţifice în timpul detenţiei: îi obligă pe deţinuţi să-şi publice cărţile pentru a fi luate în considerare la eliberarea înainte de termen. În rest, zilele de libertate cîştigate sînt aceleaşi: 3 zile executate pentru 2 zile de muncă. Deci, oricîte „lucrări științifice” ar fi publicat un deţinut, zilele cîştigate se acordau în funcţie de perioada efectivă în care a lucrat pentru elaborarea lor. În Legea Macovei dispare „însușirea lucrării științifice” de către organele competente.Un profesor validează tema,deținutul scrie și cu asta basta.


FOTO: Monica MacoveiLegea Guvernului Ponta a generat „hemoragia”

Legea Monicăi a fost înlocuită apoi de Legea nr. 2 5 4 / 2 0 1 3 , adoptată de Parlament la iniţiativa guvernului Victor Ponta. La art. 96, al. f, apare principala modificare: nu se mai contorizează timpul necesar scrierii unei cărţi, ci se ia în considerare numărul de cărţi publicate, astfel încît deţinutul va cîştiga 30 de zile pentru fiecare carte publicată!

Aşadar, aveți în faţă cele 3 legi care au reglementat de-a lungul timpului regimul de detenţie, cu evoluţia gîndirii referitoare la felul în care este valorificată munca depusă de un deţinut pentru elaborarea unei lucrări ştiinţifice sau a unor invenţii sau inovaţii. În sinteză, lucrurile ar sta cam aşa:


FOTO: Victor Ponta- Legea nr. 23/1969 lua în considerare timpul efectiv lucrat la elaborarea unei lucrări ştiinţifice. Numărul cărţilor scrise nu avea nici o importanţă, iar acestea nu trebuiau neapărat publicate, ci doar însuşite de organele competente. Cîştigul în libertate era de 3 zile executate la 2 lucrate. - Legea nr. 275/2006 a introdus obligativitatea ca lucrările scrise în penitenciar să fie publicate, însă la calcularea beneficiului se ţinea cont tot de numărul de zile lucrate pentru scrierea unei cărţi. Profitul autorului era tot de 3 zile executate la 2 lucrate.

- Legea nr. 254/2013 a păstrat obligativitatea publicării cărţilor scrise în penitenciar, însă la eliberarea condiţionată se ia în calcul numărul cărţilor publicate, validate doar de comandant sau de nevasta de acasă. Nu mai conta timpul petrecut la elaborarea lor. Beneficiul autorului a devenit 30 de zile pentru fiecare carte publicată, zisă lucra re sau lucrare științifică in diferent dacă ea conține fo tografii, aiureli, panseuri sau bol boroseli de gîndire stil Becali.

Concluzia este una foarte simplă: „hemoragia” de cărţi publicate de deţinuţi a apărut odată cu Legea nr. 254/2013, elaborată de Guvernul Ponta, care a impus contorizarea numărului de cărţi, spre deosebire de legile anterioare care contorizau doar timpul petrecut la scrierea lor.

Ce vrea să facă ministrul Prună?

Noul ministru al Justiţiei Raluca Prună vrea să abroge acel aliniat f din articolul 96 al Legii nr. 254/2013, adică să înlăture orice beneficiu în zile de libertate pentru cineva care scrie o carte. Sigur, nimic nu o împiedică, numai că problema care apare s-ar putea să fie mai gravă decît abundenţa de cărţi în urma cărora unii deţinuţi au ieşit mai repede din penitenciar.

Reacţia aceasta populistă pune în discuţie dacă scrierea unei lucrări este considerată o formă de „muncă” sau doar o activitate de timp liber. Ar fi neobișnuit să se ajungă la concluzia că scrisul nu este muncă, pentru că, după cum se vede mai sus, pînă şi regimul lui Nicolae Ceauşescu, măcar teoretic, acorda acelaşi statut tîrnăcopului şi pixului.

Ion Spânu Cornel Nistorescu
Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:38 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate