Editura Evenimentul si Capital

SCRIITORI ÎN PUȘCĂRIE. Chiar și pentru Nicolae Ceaușescu scrisul era o muncă. În regimul comunist, două zile de scris echivalau cu trei zile executate

Oricât de greu ar fi de crezut, printre cei afl ați în detenție pot exista și viitori autori de cărți și, da, scrisul este o muncă!
Autor: | | 1 Comentarii | 769 Vizualizari

În plin scandal al carților scrise în pușcării, Cornel Nistorescu și Ion Spânu au avut inspirația să meargă în urmă, în timp, pe firul legilor care au reglementat în materie, și au descoperit un aspect senzațional, până acum necunoscut opiniei publice, nespecialiștilor în drept. Până și în timpul Regimului Ceaușescu, în plină dictatură a proletariatului, scrisul era considerat a fi o muncă.

 Drept pentru care, i-am solicitat lui Cornel Nistorescu acordul de a prelua de pe site-ul Cotidianul fragmentele cele mai importante din materialul publicat de cei doi jurnaliști.

În absolut toate legile de pînă acum, scrisul unei cărţi cu caracter ştiinţific (scrisă de un deținut nu de altcineva plătit sau povestită de acesta cuiva) este pus alături de celelalte munci din penitenciar care duc la reducerea pedepsei. Însă, după cum vom vedea din analiza de mai jos, legislaţia de azi diferă de cea din comunism.

Legile pe care le vom analiza din acest punct de vedere sînt:

- Legea nr. 23/1969, din timpul regimului Nicolae Ceauşescu

- Legea nr. 275/2006, elaborată de Monica Macovei în regimul Traian Băsescu

- Legea nr. 254/2013, elaborată de Guvernul Victor Ponta.

În timpul lui Ceaușescu, deținuții puteau beneficia de zile de libertate fără să publice cărțile

Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, elaborată de comunişti punea accentul pe munca de scriere a unei lucrări ştiinţifice, zilele de libertate cu care era compensat acest efort nefiind condiţionat de publicarea unei cărţi, ci doar de timpul lucrat efectiv la elaborarea acestora. Astfel, la art. 26, al. e din Legea nr. 23/1969, se prevede: „pentru condamnaţii care au elaborat lucrări ştiinţifice, sau ale căror propuneri de invenţii, inovaţii şi raţionalizări au fost insuşite de organele competente, ori care au desfăşurat alte activităţi deosebite, trei zile executate pentru două zile muncite, pe timpul afectat acestor activităţi”. Cu alte cuvinte, cineva care dorea să scrie o carte cu caracter ştiinţific sau să muncească la o invenţie sau inovaţie, putea să lucreze ani de zile, obţinînd un beneficiu foarte mare, adică un cîştig de o zi la două zile lucrate! Evident,cu o conditie. Ca respectivele lucrări să fie validate, adică „însușite de organele competente”.


FOTO; Nicolae CeauşescuLegea Monicăi Macovei i-a obligat pe deținuți să-și publice cărțile

Legea nr. 23/1969, elaborată de regimul Ceauşescu a fost înlocuită abia în anul 2006 de către Monica Macovei prin Legea nr. 275/2006, în care beneficiile de libertate pentru munca depusă în penitenciare sunt reglementate la art. 76:

Legea Monicăi Macovei aduce, la art. 76, al. f, o modificare importantă privind elaborarea acestor lucrări ştiinţifice în timpul detenţiei: îi obligă pe deţinuţi să-şi publice cărţile pentru a fi luate în considerare la eliberarea înainte de termen. În rest, zilele de libertate cîştigate sînt aceleaşi: 3 zile executate pentru 2 zile de muncă. Deci, oricîte „lucrări științifice” ar fi publicat un deţinut, zilele cîştigate se acordau în funcţie de perioada efectivă în care a lucrat pentru elaborarea lor. În Legea Macovei dispare „însușirea lucrării științifice” de către organele competente.Un profesor validează tema,deținutul scrie și cu asta basta.


Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate