Chelner, nu servesc măgar, cal, nici OMG!

Chelner, nu servesc măgar, cal, nici OMG!

Scandalul izbucnit în China în legătură cu vânzarea de carne d vulpe ca fiind de măgar este doar unul dintre exemplele negative care au zguduit piaţa în ultima vreme.

Explicaţia este simplă: goana după profit obligă producătorii, procesatorii sau comercianţii să înlocuiască produsele mai scumpe cu unele mai ieftine. Consumatorii din China sunt furioşi că preparatele care trebuiau să fie exclusiv din carne de măgar nu conţin suficientă carne de măgar, scrie science.time.com. Retailerul Wal-Mart a retras de la comercializare preparate din carne de măgar, vândute sub brandul "Five Spice", după ce analizele de laborator au arătat că acestea aveau în compoziţie şi carne de vulpe.

Carnea de măgar este apreciată de foarte mulţi chinezi. Numai în 2011 au fost sacrificaţi 2,4 milioane de capete. Carnea este ceva mai piperată la preţ. În schimb, carnea de vulpe este mai ieftină şi, chiar dacă despre chinezi se spune că pot găti orice, vulpile nu sunt tocmai pe gustul lor.

Există voci care susţin că scandalul legat de preparatele "Five Spice" ar avea mai degrabă legătură cu planurile de extindere în China ale retailerului american Wal-Mart. Compania a despăgubit deja clienţii care au cumpărat carnea improprie şi colaborează cu autorităţile, care au deschis o anchetă asupra furnizorului de carne din China.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar frauda în sectorul alimentar nu se opreşte la graniţele Chinei. Mii de produse conţin organisme modificate genetic, însă consumatorii nu sunt informaţi cu privire la acest fapt, pentru a-şi putea alege alimentele în cunoştinţă de cauză. De curând, un mare producător de cereale pentru micul dejun a anunţat că nu va mai folosi organisme modificate genetic.

În România, industria cărnii a fost zguduită anul trecut de câteva scandaluri mari. În februarie 2013, au fost făcut dezvăluiri conform cărora Spanghero, o întreprindere din sudul Franţei, vindea carne de cal drept carne de vită. Carnea era folosită apoi la pregătirea a milioane de preparate culinare de către companii importante din Europa, inclusiv în Marea Britanie şi Irlanda. Vinovaţii de serviciu au fost producătorii români.

ANSVSA a demarat rapid controale la unităţile româneşti incriminate, demonstrând că falsul privind etichetarea greşită a cărnii de cal nu s-a produs pe teritoriul României sau la unităţi din România. Totuşi, imaginea producătorilor români a fost şifonată, iar exporturile au scăzut.