Editura Evenimentul si Capital

CFR Cluj a plătit consultanță către un offshore condus de cumnatul lui Paszkany

Arpad Paszkany (dreapta), fost patron la CFR, și Iuliu Mureșan, președinte și în prezent
Autor: | | 0 Comentarii | 941 Vizualizari

„Evenimentul Zilei” oferă date din contractele de consultanță încheiate de oficialii echipei din Gruia și o societate din Cipru, administrată de un apropiat al omului de afaceri

Dacă datele din ancheta penală ale DIICOT sunt secrete, aceleași date se regăsesc și într-un dosar aflat pe rolul Tribunalul Comercial Cluj. Judecătorii trebuie să se pronunțe în data de 11 noiembrie a.c., asupra a două cereri depuse de lichidatorul judiciar al societaății care administrează clubul de fotbal CFR 1907 Cluj, privind anularea unor contracte de consultanță, încheiate de Fotbal Club CFR 1907 Cluj cu cele două societăți offshore.

Procurorii DIICOT Cluj au deschis un dosar penal în mai 2016, în care au făcut percheziții acasă la Arpad Paszkany și la Iuliu Mureșan, și i-au pus pe aceștia sub acuzare pentru spălare de bani și delapidare.

Și-a prejudiciat propriul patrimoniu

În exclusivitate, „Evenimentul Zilei” vă prezintă ce anume conțin contractele de consultanță, în baza cărora s-ar fi scos din contabilitate sume mari de bani.Înțelegerea a fost încheiată între CFR Cluj și societatea Sorell din Cipru, condusă chiar de cumnatul lui Paszkany. Obiectul contractului de consultanță viza chestiuni de ordin general, de neînțeles chiar și pentru o mare firmă de consultanță sportivă. Obiective precum „analizarea standardelor naționale cu privire la organizarea activităților de fotbal, la regulile concurenților și la participarea la concursuri” sau „realizarea unor studii între standardele naționale și cele similare în vigoare cu privire la concursurile de fotbal naționale ale membrelor UE și campionatele principale din țările din afara UE”, sunt cuprinse în contract.În total, Sorell a facturat societatea Fotbal Club CFR 1907 Cluj cu suma de 2.75 milioane de euro, adică 12.3 milioane de lei. Culmea este faptul că societatea care administrează echipa de fotbal a plătit 16.3 milioane de lei. „Această sumă (n.n. – plătită în plus de CFR 1907 Cluj) nu are la bază vreo factură sau altă justificare și prin urmare nu cunoaștem motivul pentru care CFR a achitat-o, prejudinciindu-și propriul patrimoniu și drepturile de creanță ale creditorilor săi”, se arată în documentele de la dosarul 134/1285/2016 a Tribunalului Comercial Cluj, în care se solicită rezilierea acestui contract, considerat fictiv, atât de procurorii DIICOT Cluj cât și de lichidatorul judiciar al echipei clujene.

Cumnatul lui Paszkany controla offshore-ul

În aceeași cerere se mai arată că CFR Cluj nu a făcut dovada, niciodată, că activitatea de consultanță derulată de societatea offshore a existat cu adevărat. „Sorell nu a efectuat prestațiile la care s-a obligat prin cele două contracte, scopul prefigurat de către pârâți fiind încă de la data încheierii acestora, fiind scoaterea unor sume importante de bani din patrimoniul CFR, fără vreo contraprestație”, se mai arată în dosar.În evidențele Departamentului de Înregistrare a Societăților din Cipru, societatea de tip Offshore, Sorell, figurează că îl are ca administrator pe director pe Karoly Szekernyes, fostul cumnat al lui Arpad Paszkany. „În concluzie, nu a existat niciodată un raport de comercial/civil între CFR 1907 și Sorell, ci doar o relație mascată de cele două contracte de consultanță fictive. În urma acestor operațiuni de plată unor sume fabuloase către o societatea de tip offshore, patrimoniul CFR a fost păgubit, situația financiară începând să intre în declin”, mai susțin actele oficiale.

Vianova cu altă consultanță sportivă A doua societatea de tip offshore cu care CFR a derulat activități de consultață este Vianova Holding Limited. Conform contractului, societatea trebuia să asigure consultanță sportivă în domeniul „managementului și creșterea eficienței activității sportive”, „activități de lobby cu privire la activitatea, organizarea și obiectivele Clubului, pentru a arăta jucătorilor din planul de achiziție potențialul pentru dezvoltarea profesională, în cadrul echipei, pentru a-i convinge să semneze contracte cu CFR 1907 Cluj”, etc. Pe lângă aceste contracte, Vianova trebuia s facă lobby în presa internațională pentru încheierea de parteneriate. La data de 15 martie 2013, Vianova a emis o factură pe numele CFR Cluj în valoare de 387.435 euro, în valoare de 1.7 milioane de lei, suma achitată de clujeni. Și acest contract de consultanță este considerat unul fictiv, drept pentru care lichidatorul judiciar a cerut Tribunalului Comercial Cluj anularea acestuia. „Vianova s-a obligat la prestații față de CFR 1907 Cluj, acestea nu au fost efectuate niciodată, contractul fiind emis doar în scopul de a sta la baza emiterii facturii către Vianova”, se mai arată în dosarul de la Tribunalul Comercial.
Alte articole din categoria: Fotbal intern

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:49 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate