Editura Evenimentul si Capital

Cetățenii devin partenerii statului pentru a cumpăra „Cumințenia Pământului”

„Cumințenia Pământului” este acum în custodia Muzeului Național Cotroceni, proprietarii considerând că acolo este mai îns iguranță. Fotografie: Nicu Dîrdîiac
Autor: | | 8 Comentarii | 352 Vizualizari

Premierul Dacian Cioloș a spus că sculptura „Cumințenia Pământului” nu este o piatră, ci o operă de artă cheie în viața artistică a lui Constantin Brâncuși, precizând că va fi achiziționată doar printr-un parteneriat între Guvern și cetățeni. Dacă românii vor dori...

Premierul Dacian Cioloș a spus, astăzi, la Pro TV, că înainte de a fi relansate negocierile pentru achiziția sculpturii „Cumințenia Pământului” i-a cerut ministrului Culturii să clarifice fără echivoc situația juridică a operei de artă. „S-a negociat prețul care să fie plătit și s-a ajuns la 11 milioane (de euro — n.r.). (...) I-am cerut (ministrului Culturii — n.r.) să vină cu un precontract înainte de a lansa subscripția publică, să avem câteva lucruri foarte precise, legate și de termenul până la care să plătim suma respectivă,” a mai spus premierul, la Protv, preluat de www.agerpres.ro. El a atras atenția că atât banii pe care îi va da Guvernul, respectiv 5 milioane de euro, cât și suma de 6 milioane de euro, care ar urma să fie strânsă prin subscripție publică, vor venit de la cetățeni.

„Haideți să fim clari, direcți, și cei 5 milioane de euro tot banii cetățenilor sunt. Cei 6 milioane de euro care ar veni în plus tot de la cetățeni vin, însă cred că e important acest mesaj, că e o achiziție asumată de statul român și de poporul român. Am văzut toate discuțiile. De ce să dăm atâția bani pentru o piatră? Nu e vorba de o piatră acolo, e o operă de artă cheie în viața artistică a lui Brâncuși. E un unicat. Brâncuși are mai multe sculpturi, mai multe opere de artă pe care le-a lucrat în mod evolutiv, mai multe versiuni. Asta este una dintre puținele care este unică. N-a mai încercat alte versiuni. El a realizat această lucrare la un moment cheie, după ce a ieșit din experiența cu Rodin”, a explicat Dacian Cioloș.

Ideea că dacă românii vor da bani pentru cumpărarea acestei sculpturi va fi o „operă națională”, iar dacă nu vor da bani va fi o renunțare, tot națională, a prezentat-o și ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, săptămâna trecută. Iar reacțiile publice au fost unele pozitive, altele negative, de genul dacă nu se vor strânge banii, poporul român ar fi „vinovat”.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate