Editura Evenimentul si Capital

CET Constanţa a amânat tăierea apei calde. Primarul Decebal Făgădău-„Primim brutal, in piept, efectele deciziilor politice de când Constanţa nu primea subvenţii la căldură”

Autor: | | 0 Comentarii | 132 Vizualizari

Constănţenii ar fi trebuit să rămână, astăzi, fără apă caldă din cauza unei datorii de peste 190 milioane de lei pe care RADET ar urma să o achite către CET. Ar fi vorba de datorii istorice neonorate din cauza întârzierilor cu care guvernele anterioare ar fi alocat subvenţiile pentru căldură. Prefectul de Constanţa a convocat conducerile celor două instituţii într-o şedinţă şi „apa caldă nu se mai opreşte” dar ministerul de Finanţe trebuie să găsească o soluţie pentru compensarea datoriilor „pe care nu RADET-ul le făcut”.

Directorul CET Constanţa, Marius Dan Deaconescu, a refuzat orice dialog cu presa, după şedinţa de la prefectură luând-o pur şi simplu la fugă. Prefectul de Constanţa, Adrian Nicolaescu, a spus că, pentru rezolvarea temporară a  litigiului dintre cele două instituţii, RADET şi CET, s-a convenit ca o sumă de 35 milioane de lei, valoarea totală a datoriilor asociaţiilor de proprietari pentru consumul curent de apă caldă, să fie cesionată CET în aşa fel încât Electrocentrale SA Constanţa să încaseze direct banii de la populaţie.

În paralel, potrivit prefectului Adrian Nicolaescu, „prefectura va adresa ministerului de Finanţe rugămintea de a analiza situaţia de la judeţul Constanţa şi să găsească posibilitatea rezolvării acelor datorii istorice, ori amnistie fiscală, ori compensări ale acelor datorii. Populaţia să nu aibă de suferit. Pentru ceea ce constănţenii consumă acum trebuie să plătească factura actuală, nu datoria istorică”. Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, speră şi el ca guvernul să decidă „ o compensare a penalităţilor induse de neplata la timp a subvenţiilor populaţiei”.

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

Primarul Constanţei, Decebal Făgădău, admite că apa caldă poate fi oricând tăiată de CET dar nu  crede că va îndrăzni cineva să ia o asemenea decizie. Şi Capitala este în aceeaşi situaţie. „Nu cred că îşi permite cineva ca în momentul de faţă să nu vină măcar la un dialog în rezolvarea unei probleme pentru două oraşe importante, Bucureşti şi Constanţa.  Pentru că suntem în situaţii absolut comparabile. Oricum, atât RADET cât şi primăria Constanţa au atacat în instanţă modul în care s-a făcut divizarea ELCEN-ului. Instanţa îşi va spune, la un moment dat, cuvântul”.

În urmă cu doi ani, fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, refuza să preia CET-ul desprins din ELCEN Bucureşti. “Vor să ne dea CET-ul cu tot cu vreo 40 de milioane de euro, datorie. Ori, în momentul ăla am refuzat, nu avem cum să luăm o asemenea cocoaşă, să plătească constănţenii 40 de milioane care provin dintr-o datorie şi din penalităţi majorate fiindcă guvernul, când erau PD-iştii la putere, nu a acordat subvenţia şi Fiscul a pus penalităţi. Le-am spus să-şi ţină CET-ul acolo până vom găsi o modalitate de a porni de la zero şi de a face un lucru care să funcţioneze temeinic”, spunea Mazăre.

Actualul primar, Decebal Făgădău, îi dă dreptate lui Radu Mazăre şi confirmă că, între timp, acea datorie a crescut sumele neplătite generând, în cascadă, penalităţi  şi dobânzi. „Iată că atunci când discutam în cheie politică modul în care se acordau subvenţiile pentru încălzire, astăzi noi primim brutal, în piept, efectele acelei decizii politice. Ştiţi bine că întotdeauan am sancţionat faptul că altor oraşe li se alocau sume mai mult decât generoase pentru subvenţie, iar Constanţei nu i s-a alocat  nimic. Astăzi noi plătim factura penalităţilor pentru acele plăţi neefectuate”,  a spus, pentru EVZ, Decebal Făgădău.

Pagina 1 din 1Loading...

Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
11:50 Regele Mihai. Funeraliile Regale. AUDIENŢELE TELEVIZIUNILOR. Cine a acaparat ratingul? SURPRIZĂ! 11:18 IMAGINI EXCLUSIVE din Trenul Regal care se îndreaptă spre Curtea de Argeș. Foto de colecţie în articol 10:58 Comportamentul fiicelor regelui Mihai, la funeralii, explicat de un psiholog cunoscut 10:48 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 10:46 CADOUL INEDIT primit de Principele Nicolae în fața Palatului Regal. CULISELE unui MANIFEST ANTICOMUNIST. EXCLUSIV EVZ 09:37 Ce scrie presa internațională, despre FUNERALIILE REGELUI MIHAI! Publicația care și-a „INNEGRIT” prima pagină, în memoria Majestății Sale 09:32 SCANDAL POLITIC chiar în timpul doliului naţional. CHIAR NU EXISTĂ RESPECT pentru memoria Majestăţii Sale? 08:46 Gândul lui Cristoiu. Petre Roman despre vizita Regelui din decembrie 1990: „M-am trezit cu o situație contrară celor convenite” 21:49 Securea războiului regal n-a fost îngropată nici măcar la funeralii. Principele Nicolae, ţinta unui gest care va stârni multe reacţii 18:43 Mesajul IMPRESIONANT al președintelui Klaus Iohannis, după funeraliile Regelui Mihai 18:23 Regele Mihai. Cele mai emoționante imagini de la funeraliile regale - FOTO 18:16 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 18:15 Protest anti-PSD în ziua FUNERALIILOR Regelui Mihai 18:11 CULISELE EXPULZĂRII Regelui Mihai în decembrie '90. Whisky, SRI, Doi și-un Sfert, Iliescu, Roman, Pleșu... Dezvăluiri spectaculoase! 12:13 Carmen Iohannis a surprins pe toată lumea! Cum a apărut aceasta la FUNERALIILE REGALE. Foto în text! 11:16 Ce scriu PUBLICAȚIILE INTERNAȚIONALE despre funeraliile Regelui Mihai. Mesaje PLINE DE EMOȚIE și solemnitate 11:07 RĂMAS-BUN Majestate! Sicriul Regelui Mihai I a fost coborât în Necropola Regală, de la Curtea de Argeș 11:07 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 10:46 IMPRESIONANT! Cartierul General NATO, gest plin de EMOȚIE pentru Regele Mihai 20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii

Articole salvate