Cerere oficială către grațioasa doamnă Gabriela Firea, primărița generală a Bucureștilor. Elemente de istorie a astrologiei în România. Racii sunt distrați, Fecioarele au nevoie de mișcare │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Cerere oficială către grațioasa doamnă Gabriela Firea, primărița generală a Bucureștilor. Elemente de istorie a astrologiei în România. Racii sunt distrați, Fecioarele au nevoie de mișcare  │  Horoscopul lui Dom’ Profesor

Încă mai cer, oficial, doamnei primărițe a Bucureștilor, grațioasa Gabriela Firea, să numescă o stradă cu numele căpitanului comandor din aviația regală, Dan Valentin Vizanty. Distinsă doamnă, un pustnic nu știe să facă cereri și formulare, dar are o inimă românească și știe că și a domniei voastre bate la fel.

 

HOROSCOP  Pe 10 iunie s-au născut Judy Garland, Immanuel Velikovsky, Prinţul Philip, Hericlea Darclee, Zenaida Paly, Loredana Groza. Pe 11 iunie s-au născut Richard Strauss, Jacques-Yves Cousteau, Jackie Stewart, John Constable, Michael Cacoyannis, Tudor Pamfile, Victor Moldovan, Mariana Buruiană, Adriana Ionescu, Marina Krilovici, Ştefan Popa, Liviu Papadima.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

În calendarul creştin-ortodox, pe 10 iunie, sunt Sfinţii: Timotei, Alexandru şi Antonia. Pe 11 iunie sunt Sf. Ap. Bartolomeu şi Barnava şi Luca arhiep. Crimeii.

 

Tradiţional, în ”Kalendar” pe 11 iunie este „Vartolomeul” după numele Sf. Ap. Bartolomeu. Sau, invers? După obiceiuri şi după interdicţii, este din timpul păstorilor, înainte de daci, este o sărbătoare de o singură zi, probabil din Hallstatt, ce spun eu, poate chiar de la sfârşitul neoliticului.

 

Acum vremea se răsuceşte, spiritele aerului se luptă fabulos cu spiritele focului. În această perioadă sunt multe furtuni, ploi torenţiale, grindină, vârtejuri, tunete şi fulgere.

 

Copacul trăznit în această zi nu se atinge sub pedeapsa cu moartea, nu mai târziu decât într-un an de zile!

 

HOROSCOP   Da, pe lista modelelor, a oamenilor care chiar conteză, este şi comandorul Jacques-Yves Cousteau, pe care îl pomenim astăzi, pe 11 iunie. L-am întâlnit în anul 1979 în Dubai-Deira, așa se numea pe atunci. Făcea, pentru Emir, un studiu de impact al platformelor oceanice de petrol asupra mediului. Şi combătea apa desalinizată, ca apă potabilă pentru populaţie.

 

Inevitabil, ne-am întalnit la unul dintre banchetele date de Emir. Era cu tot tribul său, echipajul de pe „Calypso”. Am rămas prieteni, cât de prieteni pot să fie un delfin bogat şi celebru cu un şacal de ruine sărac şi anonim. Eu eram şacalul. Dar şi astăzi îmi amintesc salutul „Calypso”: „Salut, ça gaze?” La care raspunsul invariabil era: „Salut, ça gazouille, pas mal!”

 

Cousteau m-a ajutat și el cum a putut, lui îi datorez recomandarea către ”Clubul căutătorilor de comori”, nu am avut nicio problemă cu înscrierea mea și a echipajului prințului Saad și obținerea livretelor și a ”parolelor”.

 

Cred că o să caut, îl am pe undeva, pe un HDD exterior de 2 Tb, un film făcut în anul 1956 de Jacques-Yves Cousteau et Co. ”Le Monde du Silence” un documentar de o oră și 26 de minute cu filmări submarine de o frumusețe rară. Un film frumos și plăcut, care te face mândru de îndrăzneala și tehnologia umană.

 

Dar, pe 10 iunie, mai ne amintim de cineva. De alt comandor, de data asta din aer. Comandorul Dan Valentin Vizanty, cel care a apărat Bucureștii în acestă zi de iunie, în anul 1944. Încă mai cer, oficial, doamnei primărițe a Bucureștilor, grațioasa Gabriela Firea, să numescă o stradă cu numele căpitanului comandor din aviația regală, Dan Valentin Vizanty. Distinsă doamnă, un pustnic nu știe să facă cereri și formulare, dar are o inimă românească și știe că și a domniei voastre bate la fel. Hai să facem un lucru bun, un lucru românesc. Dați numele aviatorului unei străzi, poate noi, că se construiește atâtea! Sunt multe nume de străzi ciudate și chiar ridicole în București, de ce oare ne uităm eroii?

 

HOROSCOP  Văd că sunt mulți cititori noi, altfel nu m-ar fi întrebat atâția care este începutul și istoria astrologiei în România. Am mai scris și altă dată, anii trecuți, dar repetiția este mama învățăturii și un principiu al astrologiei. Așa că o să repet.

 

Pe teritoriul României primele manifestări ale astrologiei se situează în secolul VI î.Hr.: “Astfel se spune că un oarecare get numit Zamolxis a fost ucenicul, sau chiar sclavul lui Pythagoras. De la filozof a obţinut oarecare informaţii despre fenomenele cereşti, iar altele de la egipteni, deoarece în peregrinările sale ajunsese chiar şi în Egipt. Întors în patrie, Zamolxis a dobîndit respectul cîrmuitorilor şi al poporului, ca tălmăcitor al fenomenelor cereşti. În cele din urmă a izbutit să-l convingă pe rege să şi-l facă asociat, ca pe un om având însuşirea de a dezvălui voinţa zeilor. La început i s-a încredinţat doar funcţia de sacerdot al celui mai venerat dintre zeii lor, iar apoi, l-au proclamat zeu pe el însuşi. Zamolxis şi-a ales o anume peşteră, inaccesibilă tuturor celorlaţi, şi acolo îşi petrecea viaţa, întîlnindu-se rar cu oamenii, afară de rege şi de dregătorii lui” (Strabon, Geografia VII, 3, 5).

 

Mărturia interesului pe care îl aveau dacii pentru observarea cerului se poate vedea şi astăzi la Sarmizegetusa; ansamblul de sanctuare (patru cu coloane, două circulare şi aşa-numita piatră a soarelui), similar într-un fel cu alte asemenea amplasamente megalitice, dintre care cel mai celebru este, fără îndoială, cel de la Stonehenge. Ansamblul de la Sarmizegetusa este deci un loc dedicat ritualului legat de “tălmăcirea fenomenelor cereşti”. Dar şi alte multe locuri din Carpaţi sau din câmpie, ştiute de iniţiaţi.

 

Pentru amatorii de ipoteze deosebite, pline de imaginaţie, recomandăm lucrarea lui Ioan Rodean, “Enigmele pietrelor de la Sarmizegetusa” apărută în anul 1984 la Editura Albatros, Bucureşti, care, în cele 321 de pagini ale cărţii, încearcă să găsească explicaţii şi apropieri, utilizînd cercetarea deductivă, pentru vestigiile din Munţii Orăştiei.

 

Trebuie însă să menţionăm că pentru acea perioadă îndepărtată ca şi pentru secolele următoare, deocamdată lipsesc izvoarele istorice, scrise, documentare, privind astrologia. Doar legende... dar ce este legenda decât un adevăr spus frumos!

 

Probabil că în epoca romanizării Daciei, anumiţi funcţionari, demnitari (şi mai ales soţiile lor) au adus în teritoriul delimitat de Dunăre, Tisa şi Nistru obiceiul de a face preziceri astrologice, obicei care era foarte “la modă” în Roma imperială.

 

Apoi urmează o perioadă lungă de “tăcere istorică”. Nu sunt izvoare, nimic scris, nimic, decât legende.

 

Abia începînd din secolul al XVII-lea, au circulat la noi, în copii manuscrise, traduceri de cărţi astrologice şi divinatorii; în general prin intermediul unor versiuni sârbeşti ale unor originale din literatura bizantină, dar cu vechi rădăcini (în Asiria, Caldeea şi Egipt).

 

Acestea au fost Rojdanicele sau Zodiacurile. Cel mai vechi Rojdanic ni s-a păstrat în copia din 1620 al preotului Ion Românul, în Codex Neagoeanus şi conţine prevestiri pentru patru luni: răpciune (raptio uvae = culesul viilor, septembrie, lună cu care începea anul în calendarul vechi bizantin), brumariu (octombrie), brumariu mare (noiembrie) şi îndrele (decembrie, de la Sf. Andrei, adică Îndrea, data de 30 noiembrie, cînd începe iarna şi se sfîrşeşte anul magic, anul dacic).

 

Un Gromovnic (preziceri observînd zodia în care cade trăsnetul) şi un Trepetnic (interpretarea fenomenelor palmosomatice, mişcarea muşchilor) s-au tipărit în1639 cu litere aduse din Ţara Românească la Mitropolia din Bălgrad, ceea ce înseamnă că Biserica din Transilvania nu era ostilă acestor cărţi.

 

Între anii 1667 şi 1669, Staico, grămăticul Bisercii domneşti din Tîrgovişte, traducea din slavoneşte un indice de cărţi care erau oprite poporului şi puteau fi consultate doar de marii boieri: “Astrologul, Cartea Gromovnicul, Fulgearnicul; Luna cu cearcăn. Colindătorul. Metania. Mîslenicul. Socotitorul de vise”.

 

Totuşi, Biserica ortodoxă n-a împiedicat răspîndirea aşa-numitei “literaturi frânce”, ci mai degrabă a încurajat-o.

 

De altfel, oameni culţi, ca stolnicul Constantin Cantacuzino şi domnitorul Constantin Brîncoveanu consultau în mod curent cărţile de astrologie. Un slujitor al curţii, Ioan Romanul sau de la Roma (Ioan Frâncul), poate italian de origine, căpătase sarcina de a compila anual calendare străine cu preziceri. Ne-au parvenit astfel de calendare pentru anii 1639, 1694, 1695, 1699, 1700, 1703 şi 1704. Pe margini, poartă comentariile scrise de mîna domnitorului: “S-a adeverit!”, sau: “Minte!”, sau: “Aşa fost-a!” şi chiar “Mi-a fost de ajutor!”

 

Sursele lui Ioan Frâncul erau astrologii Chiaravalle şi Fruniol, precum şi diverse publicaţii periodice veneţiene de genul: La tartana degle influssi del gran Pescatore di Dorsodura, Pallade Veneta, Vaticinio delle stelle, Burlevole e ridicoloso lunario, Lo Astrologo grottesco.

Întîiul calendar astrologic se subintitulizează Foletul novel şi a fost tradus din italieneşte numai pentru perierghia (curiozitatea) domnitorului. Stanţele sînt, trebuie să recunoaştem, cu un înţeles cam obscur.

 

În anul 1698 apăreau la Augsburg, în limba germană, două prognoze Das muscowittische Prognosticon şi Ottomanisches Prognosticon, scrise de Stanislav Reinhard Acxtelmeier, în care se prezicea pieirea turcilor prin intervenţia ţarului Petru I şi a împăratului Leopold.

 

Constantin Brîncoveanu, interesat de asemene lucrări a dispus traducerea la Bucureşti a primei, în greceşte.

 

Apropo de Petru cel Mare: acesta avea la curtea sa pe astrologul său personal, un anume Petru Şafirov, care-i traducea calendarele matematicianului şi astronomului suedez Iohann Heinrich Vogt, sau ale polonezului Stanislav Slovacovici, ale germanului Pavel Halk şi ale lui Wolfgang H. Adelung din Hamburg.

 

Se pare că şi Dimitrie Cantemir a avut cunoştinţe profunde de astrologie, învăţate la Istanbul, de Zaoirajah descrisă de Al-Sabati - sistemul astrologic arab folosit de savanţii iniţiaţi turci, deoarece notaţia muzicală era în strînsă legătură cu “muzica sferelor cereşti” din astrologie.

 

Miron Costin, marele cronicar, s-a ocupat de astrologie şi de alte mantici divinatorii - ecouri se regăsesc în poemul său Viaţa lumii.

 

Cu toate că izvoarele istorice sînt incerte, sînt multe de spus despre dezvoltarea astrologiei pe teritoriul locuit de români în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea. Dar aceasta poate constitui subiectul unei cercetări aparte, volumul fiind foarte mare.

 

În secolul XX, mai ales în deceniul al treilea, apar o seamă de lucrări în domeniul astrologiei. Mai cunoscute astăzi au rămas “Cer şi destin” a lui Armand G. Constantinescu şi “Astre şi glande” datorată lui Constantin Eratostene. Sigur, mai există multe alte lucrări, unele superioare.

 

Un istoric trebuie să se oprească cu analiza la cel puţin două-trei generaţii, la cel puţin cincizeci de ani de momentul prezent. Dacă continuă, nu mai este istorie, ci politică şi interese partizane.

 

Aşa că şi eu m-am oprit, ca să treacă timpul, în mod inevitabil, pentru că mâine, în definitiv, este o altă zi!

 

                                                   ⃰    ⃰    ⃰

 

 

HOROSCOP

 

BERBEC    Sâmbătă sunt posibile  mici schimbări, o întâlnire care îţi face plăcere şi una nu prea. Începe să se contureze un nou concept, o nouă ideeu sau proiect, probabil pentru vacaţă. Sâmbătă, aspectele iţi indică să nu te repezi să tragi concluzii, să ai răbdare, pentru ca lucrurile se pot lamuri. Veştile pe care le primeşti prin mobil, din presa, sau reţelele de socializare par importante. Duminică - posibile disensiuni dimineaţa, care pot fi evitate prin amânarea unor întâlniri sau vizite. Seara plăcută, favorabilă dragostei.

 

TAUR  Sâmbătă configuraţiile benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente notabile. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi, dar nici nu ai de ce să-ţi aminteşti mai târziu! Duminică trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Evită băuturile reci şi alimentele prea grase sau foarte consistente. Duminică nu prea îţi arde de glumă. Este una din zilele acelea când eşti posomorât şi mizantrop.

 

GEMENI  Sâmbătă găseşti o mare satisfacţie în ajutorul pe care-l oferi la treburile casei, sau în sprijinul unui prieten. Ascultă-ţi vocea instinctului profund şi redu ritmul, sâmbăta este o zi de odihnă. Duminică ai parte de un fel de cadou mare, neaşteptat si care te pregatește pentru niște planuri de viitor la care nici nu indrazneai sa te gandesti. Esti mare mester in a te speti spre gloria altora. La sfarsit constati ca numai pe tine te doare capul şi spatele, ba chiar şi buzunarul.

 

RAC   Sâmbătă eşti distrat şi nu te poţi concentra după o săptămână obositoare. Poate un pic-nic, un grătar, dacă nu plouă, sau o ieşire în oraş cu familia sau prietenii te reconfortează şi îţi „încarcă bateriile”. Duminică horoscopul este slab aspectat, dar ai configuratii minore faste mai ales in domeniul afacerilor cu amanuntul, comertului, in general.  Proiectele tale de weekend sufera de un defect major - se bazeaza mai mult pe intamplare, decat pe planificarea abila a fortele proprii!

 

LEU  Sâmbătă, în dragoste este bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental sau te poţi bucura de un avantaj.  Duminică trebuie să zâmbeşti şi să-ti păstrezi calmul, mai ales dacă auzi si vezi lucruri neplacute; mananca alimente naturale si evita dulciurile. In urma unei analize cinstite si atente trebuie sa lasi deoparte problemele care nu sunt ale tale si sa te concentrezi la propriile interese.

 

FECIOARĂ  Sâmbătă ai nevoie de mai multă mişcare, de mai mult sport. Trebuie să eviţi mişcările bruşte. Nu trebuie să stai ore întregi sub duş, apa costă! Program de distracţie pe seară, profită din plin. Duminică este evident că magia relatiilor sociale este cam departe de modul tau direct de abordare. Totuşi, poți avea castig daca vei adauga si un zambet. Acordă mai mult timp familiei,  prietenilor vechi,  te vei simţi foarte bine.  Nu încerca să-ţi depăşeşti condiţia cu orice preţ, nu cheltui mai mult decat îţi poţi permite.

 

BALANŢĂ   Sâmbătă eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole, în special propriile limite. Te distrezi, te odihneşti, eşti mai entuziast şi te gândeşti cu încredere la viitor. Duminică te gândeşti că  de mai multa vreme doreai un grad mai mare de libertate materiala pe care stelele te sprijina astăzi sa-l obtii prin harnicie si chiar cu putin noroc. Astrele au aspecte favorabile : sănătatea îţi este bună, viaţa personală – armonioasă, iar situaţia financiară nu îţi mai pare teribilă.  Nu trebuie să exagerezi  disensiunile din familie şi cu prietenii. Primeşti cu plăcere nişte vizite sau veşti de departe.

 

SCORPION   Sâmbătă ai nevoie de o evadare în natură. Poate la mare, poate la munte. În orice caz trebuie să eviţi orele întunericului când călătoreşti. Soarele, lumina, te avantajează în această sâmbătă. Duminică cu dragostea stai ceva mai bine decât în mod obişnuit, asta nu înseamnă că pe total stai excelent. Prietenii îţi sunt aproape ca întotdeauna, considerându-te, pe undeva, oglinda coştiinţei lor.

 

SĂGETĂTOR   O zi favorabilă pentru centaurul sentimental din tine. Iţi prieşte o discuţie la o cafea cu ingheţată şi faci planuri. Prietenii te ajuta astazi chiar fara sa-i bati la cap. Veşti bune. Duminică, cu zodia îngrijorată de prezența lui Saturn, retrograd, fie te plictisesti teribil, fie te enervezi de lipsa evenimentelor si de mediocritatea celor din jurul tău.  Nimic nu te multumeste azi si esti convins ca meriti mai mult. Poate ca da, poate ca nu, dar nu te aștepta la minuni.

 

CAPRICORN   Sâmbătă apare ceva neprevăzut. Trebuie să lucrezi ceva pentru serviciu, sau ceva de rezolvat pentru familie. Spre seară ai impresia că ai urcat pe Everst, eşti foarte obosit, dar foarte mulţumit!  Duminică verifici vorba care spune că: experienta este suma greselilor care dor cel mai mult. In dragoste este bine sa-ti recunosti greselile, mai ales pe cele neimportante sau pe cele care provoacă gelozie!

 

VĂRSĂTOR   Trebuie să o iei de la capăt, să reevaluzi situaţia şi să faci alte planuri pentru weekend. Consultă-te cu cei din jur, cu anturajul apropiat, să vezi şi părerile şi dorinţele lor. Contează!  Duminică un fel de umanism naiv si bunatatea caracteristice zodiei te fac vulnerabil la santajul sentimental paracticat de una dintre realatiile tale. Esti intr-un punct mort si cu anturajul si cu relatiile sentimentale. Nu este o idee rea sa incerci sa lamuresti lucrurile, macar partial.

 

PEŞTI    Sâmbătă  reuşeşti să cazi de acord şi să închei o alianţă cu cineva din anturajul apropiat. Eşti prea dur cu tine şi cu cei din jur, oferă-ţi momente de distracţie, de exemplu, un spectacol pe seară. Duminică este o zi de cumpărături sau de călătorie. Nu-ţi fă nici un program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Este bine sa eviti, daca poti, subiectele cu caracter emotiv.