Editura Evenimentul si Capital

Realitatea din spatele unei presupuse invenţii a Evului Mediu: "bikinii blindaţi". Care era adevărata utilizare a centurilor de castitate

Scenă din filmul: Robin Hood: Men in Tights (1993)
Autor: | | 1 Comentarii | 579 Vizualizari

Multe legende şi mituri izvorâte din Epoca Întunecată au ajuns până la noi şi sunt exploatate de industria filmului şi de scriitori, însă, câte dintre aceste poveşti sunt reale şi câte nu?

Una dintre cele mai populare invenţii care se atribuie Evului Mediu ar fi centura de castitate, un dispozitiv pe care autorul american David R. Reuben l-a descris în cartea sa "Tot ceea ce ţi-ai dorit vreodată să afli despre sex (dar ţi-a fost teamă să întrebi)", ca fiind "un bikini blindat, cu o deschizătură care permite femeii să urineze şi o fâşie de metal care desparte vaginul de locul tentaţiei. Întregul sistem era închis cu un lacăt imens".

Potrivit Descoperă, acest accesoriu îi asigura pe bărbaţi de faptul că soţiile lor nu vor face sex cu altcineva, însă, istoricii susţin că astfel de dispozitive nu au existat niciodată în realitate. Specialiştii îşi argumentează afirmaţiile spunând că există foarte puţine documente care menţionează centuri de acest tip, iar specimene fizice s-au păstrat într-un număr şi mai mic. 

"Există doar câteva descrieri literare şi foarte puţine referiri istorice la bărbaţii care pun centuri de castitate soţiilor lor", susţine Albrecht Classen, profesor la Departamentul de Studii Germane din cadrul Universităţii din Arizona. Specialistul mai spune că toate descrierile literare în care apar astfel de instrumente sunt fie alegorice, fie satirice.

Una dintre cele mai vechi descrieri grafice ale dispozitivului apar încă din primul mileniu al erei noastre, însă toate sunt metafore care fac referire la ideea de fidelitate şi puritate. Cea mai veche descriere grafică a dispozitivului apare, însă, în 1405, în manualul de tehnică militară ,,Bellifortis", fiind reprezentată asemenea unui mecanism de tortură, precizează sursa citată.

Centuri de castitate sunt expuse în numeroase muzee ale lumii, însă istoricii afirmă că provenineţa lor nu datează din perioada Anilor Întunecaţi. Un astfel de obiect se păstrează astăzi la Muzeul Ştiinţei din Londra.

Albrecht Classen este de părere că întreaga legendă este doar o fantezie sexuală manifestată atât de bărbaţi, cât şi de femei. Aşa se explică faptul că, deşi în Evul Mediu nu existau cu adevărat centuri de castitate, obiecte asemănătoare sunt folosite astăzi pentru a satisface cele mai neobişnuite plăceri pe care le poate avea cineva, scrie Descoperă.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate