Editura Evenimentul si Capital

Celebrul ”Le Diner en Blanc”© la a 29-a ediție. Berbecii se agită, Fecioarele sunt motivate și au idei noi │ Horoscopul lui Dom’ Profesor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3761 Vizualizari

”Le Diner en Blanc”© este un mare pic-nic, care are loc odată pe an, cel mai adesea în luna iunie. Obligatoriu, toți participanții trebuie să fie în alb, de la pantofi la pălărie. Anul acesta, ediția a 29-a, a fost organizată în mai mult de 70 de orașe mari, din toată lumea. Dar Parisul rămâne Paris, el dă tonul. Un prilej să te simți bine, un exemplu frumos, un eveniment bun.

HOROSCOP Pe 13 iunie s-au născut Caius Iulius Agricola, William Butler, Yeats, Luis Walter Alvarez, Christo, Paavo Nurmi, Don Budge, Martha Washington, Simion Ismailciuc, Eugen Pora, Mihai Creangă, Paul Miron, Gheorghe Zaman, Klaus Werner Johannis.

În calendarul creştin ortodox, pe 13 iunie, sunt Sfinţii: Achilina şi Trifilie din Cipru. Nimic, în ”Kalendar”.

Fiind ziua de naștere a Președintelui României, eticheta familiei mele, de cinci generații, mă obligă să-i urez: ”La Mulți Ani! Cu sănătate, bunăstare, iubirea celor dragi și realizări durabile spre propășirea poporului român!”

Dragi lupi, padawani și hobbiți se întâmplă lucruri frumoase în lume. Pentru că nu este vorba despre tragedii, migranți, asasinate, vulgarități, incendii sau revolte, nu sunt în presa noastră. Acum un an vă povesteam despre ”Le Diner en Blanc”©, cina în alb. Iată, s-a petrecut și anul acesta, dar nimeni, nimeni, nu vrea să vă simțiți bine povestindu-vă despre lucruri și evenimente plăcute, drăguțe, chiar elitiste.

HOROSCOP De 29 de ani, în Paris, și în alte orașe civilizate, are loc, de obicei, primăvara, sau cel mai adesea vara, în luna iunie, cel mai interesant și mai elitist eveniment ad-hoc, un fel de flash mob: cina în alb. Nimic politic, nimic social, nicio luare de poziție, niciun purtător de cuvânt, nicio declarați pentru presă, pur și simplu un eveniment făcut ca cei care participă să se simtă bine pentru o seară.

Totul a început în anul 1988. François Pasquier, un promițător, pe atunci, șef de întreprindere, a avut ideea să invite câteva zeci de prieteni ”într-un loc frumos, un loc care să amintească de istoria Franței și a Parisului, un loc unde să luăm cina și să ne simțim excelent”. A ales, pentru prima dată, Bois de Boulogne.

Era primăvară și François Pasquier tocmai se întorsese dintr-o misiune de afaceri de doi ani, în Polinezia franceză. Revenea seara, din Parisul supraglomerat și poluat, spre casa lui, undeva, în jurul orașului luminii. Drumul lui trecea prin Bois de Boulogne. Îmbulzeală, mașini peste mașini, zgomot, opriri dese, claxoane și poluare. Enervat la culme François s-a uitat în natură, în pădure. Acolo, la o masă albă, îmbrăcați numai în alb, cu pălării pe cap, doi seniori își luau cina, la o masă albă pe care ardeau lumânări albe, zâmbind și privindu-se, cu dragoste, ochi în ochi. François Pasquier a rămas cu ochii holbați la ei, în mijlocul șoselei, claxonat cât se putea de niște demenți din spatele lui. Contradicția era imensă, între vulgaritatea, foșgăiala și nimicul șoselei și grandoarea naturală a celor doi.

Atunci, m-am gândit, mărturisește François Pasquier că cei doi reprezentau cum trebuie să fie lucrurile, normale, naturale, frumoase, iar noi, de pe șosea eram cum nu trebuie să fie lucrurile. M-am hotărât să ofer prietenilor mei o seară de vis, după exemplul celor doi înțelepți îmbrăcați în alb. Mi-am invitat toți prietenii în Bois de Boulogne la un pic-nic! Și, ca să se recunoscă între ei, Pasquier a cerut tuturor prietenelor și prietenilor să se îmbrace în alb, numai în alb, complet, de la pantofi la pălărie. Pentru că, de la prima ediție, eleganța, eticheta franțuzească a trebuit respectată: ”SVP, chapeaux pour les femmes et les messieurs!” Unii se întâlneau pentru prima dată, știții domniile voastre, prietenii prietenilor, sunt prietenii mei, iar culoarea albă a îmbrăcăminții servea ca semn de recunoaștere!

De 29 de ani ”cina în alb” este și un examen. Oare o să fiu invitat și eu, la cina în alb, se întreabă fiecare parizian care contează. Pentru că nu trebuie să fii bogat sau celebru, ca să fii invitat la cina în alb. Sunt altele, criteriile. M-aș hazarda să spun că cina în alb reunește pe francezi. Pe domni respectabili și femei frumoase, cum am văzut eu, la Paris, în anii 70.

Joia trecută, 8 iunie, în Place de Greve, în fața Primăriei Parisului, a avut loc cea de a 29-a ediție a cinei în alb. Au participat mai mult de 7.000 de persoane. Secretul este absolut, în ceea ce privește locația. Se dezvăluie invitaților cu câteva ore înainte. ”Le Diner en Blanc”© marcă înregistrată, are o organizare aproape militară. Au ”oameni de ordine”, o poliție proprie, de o calitate și eficență ireproșabile. Foști commando din Legiunea Străină. Nu pot intra în spațiul respectiv decât cei invitați. Niciun jurnalist nu a putut răzbate. Poliția adevărată protejează pe cei în alb. Nu a existat, niciodată, niciunde, nicio imixtiune a poliției în desfășurarea unei cine în alb. Poate unde este ceva frumos, ceva respectabil, ceva pur franțuzesc!

Laurent, unul dintre organizatori, a spus unei ziariste, Adele, pe 9 iunie, este singura declarație: ”Am pregătit cea de a 29-a ediție a ”Le Diner en Blanc”© de trei luni de zile, în fiecare zi. Evident, avem un plan de rezervă, planul ”B”. Particularitatea ”Le Diner en Blanc”© este că nu cere aprobări, sau autorizații de la poliție, sau primărie. Este un pic-nic franțuzesc, ceva mai mare. Voi, când vă duceți la pic-nic cereți aprobare de la poliție?”

Mai multe orașe au preluat cina în alb, la început în Canada francofonă, apoi cam peste tot, până și în Australia. New York a primit aprobarea numai acum cinci ani. Francezii susțineau că nu sunt suficiente elite în America! Să fii bogat, sau puternic, nu înseamnă că ești elită!

Dar, cei care organizează, iată, anul acesta sunt 70 de mari orașe în toată lumea, trebuie să respecte regulile franțuzești. De exemplu locul și ora sunt anunțate cu doar câteva ore mai înainte, totul este extrem de secret. Cina în alb ține exact trei ore, deci începe pe la ora 21. ”Le Diner en Blanc”© începe când toată lumea s-a așezat la mese și începe să învârtească deasupra capului șervete albe. Se bea numai șampanie, sau vin de calitate, berea și tăriile sunt strict interzise. Din 2002 s-a permis schimbul de mâncare, adusă de acasă, între comeseni. Apoi, fix la ora 12 noaptea, cina în alb se sfârșește și se strânge totul, până la ultimul muc de țiagretă. Locul cinei în alb rămâne mai curat ca înainte!

De la ediția 2017 nu au apărut încă înregistrările oficiale, oricum, încă nu știu să urc clipuri video pe site, o să mă învețe cineva până la urmă.

În Orient umbla o vorbă: ”cei care contează sunt slabi și se îmbracă în alb”. Cred că François Pasquier, fondatorul ”Le Diner en Blanc”© știa vorba aceasta.

Bucureștii nu se află pe lista orașelor care au cerut organizarea ”Le Diner en Blanc”©. Sper, cu nevinovăție, că peste mulți ani, poate zeci de ani, dacă nu o sută, Bucureștii să aibă elita respectivă ca să poate organiza o cină în alb. Atenție, să fii elită nu înseamnă să ai bani, ci altceva, mult mai important, să fii onorabil! Până atunci să așteptăm ziua de mâine, pentru că, nu-i așa, mâine este, în definitiv, o altă zi!

NOTĂ Dragi lupi, padawani și hobbiți, vă chem la sfat, după obiceiul strămoșilor noștri! Am fost onorat și impresionat de propunerea patronatului să mai am o rubrică, ba și print, în care să scriu în stilul meu, nimic neplăcut, nimic trist, nimic amenințător. O rubrică care să vă facă să vă simțiți bine, doar este scrisă de un pustnic care nu are nimic de împărțit cu nimeni, se gândește doar la înălțare, ba chiar crede că a găsit calea. O rubrică cu o nuanță de popularizare științifică și tehnologică, lumea zice că mă pricep mai bine ca mulți, doar sunt inginer și fost olimpic la fizică. Da, cu Elon Musk, cu computerele quantice și cu curierul de la UE. Și cu multe sfaturi și amintiri. Întrebarea mea este cum să se numească rubrica? Ce altceva vă mai intereseză în registrul pozitiv, benefic, luminos? Scrieți-mi, după cum știți, la dom.profesor@gmail.com. Ca titlu provizoriu mă taie capul doar la ”Partea luminoasă a Forței!” dar mi se pare cam lung.

Haideți, nu mai stați, scrieți-mi! Și nu vă mai fie frică, asta vor ei, să vă paralizeze frica și neputința! Vă dau eu din puterea mea, am cât pentru zece miliarde de oameni, pentru că știu și știu că știu, sunt bine intenționat și de partea luminoasă a Forței!

HOROSCOP

BERBEC Dimineaţa te agiţi ca să rezolvi nişte situaţii urgente, e o zi densă, marțea, ”trei ceasuri rele”! Dar, planifică-ţi timpul în aşa fel încât să ai şi timp liber, relaxarea e obligatorie! O zi cam dubioasă, cu plusuri şi minusuri, supraveghează cu atenţie cheltuielile. Nu lua decizii importante. Evită discuţiile în contradictoriu, învinuirile sau explicaţiile şi deciziile privind sfera socială, relaţiile cu prietenii. Problemele personale nu sunt bine aspectate. Nu aborda subiecte controversate, mai ales cu cei dragi. Astăzi nu te grăbi, nu te enerva, nu lua decizii importante. Zîmbeşte, nu vorbi mult, ascultă şi lucrurile se pot aranja de la sine. Dacă conduci, nu sunt probleme. Evită, însă, căderea serii, întunericul cu ale sale creaturi.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate