Cele mai tumultoase călătorii din toate timpurile, cuprinse în ghidurile Baedekers: Verdicte usturătoare și calificative jignitoare

Cele mai tumultoase călătorii din toate timpurile, cuprinse în ghidurile Baedekers: Verdicte usturătoare și calificative jignitoare

Ghidurile au fost fondate în 1832 de către editorul german Karl Baedeker. Ele conțin comentarii neiertătoare cu privire la "nativii" cu care un călător s-ar putea întâlni. În aceste recomadări de călătorie, dacă pot fi numite așa, spaniolii sunt "indolenți", Grecia este "murdară", italienii sunt "necinstiți", iar "orientalii" sunt "stupizi".

Marea Britanie este descrisă ca fiind "un loc ciudat, plin de păstori și cățeluși", scrie Daily Mail.

Un englez aflat în vacanță în Spania cu un secol în urmă ar găsi o țară prea puțin interesantă, dacă s-ar lua după recomandările de la acea vreme. Când ar fi consultat ghidul de călătorie, el s-ar fi citit următoarea descriere: "Spania este un teren pustiu și de multe ori arid, cu câteva urme de pitoresc".

"Orașele sunt învăluite în fumul de tutun și cafenelele sunt foarte deficitare la capitolul confort și curățenie", avertizează ghidul, care mai precizează că chelnerii, cameristele și portarii sunt, în general, foarte delăsători și călătorul n-ar trebui să își pună baza în ei. În plus, turistul este informat că în Spania există un mare pericol de a fi jefuit la drumul mare, în timp ce în orașe, poliția va aresta pe oricine poate pune mâna.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste citate, pline de intransigență și afirmații lipsite de politețe fac parte din ghidul Baedeker pentru Spania, carte apărută în 1914. Nici celelalte țări, pentru care Baedeker a realizat un ghide de călătorie nu scapă de limbajul tăios al autorului. Aceste volume mici și roșii, legate în piele, au fost primele recomandări de călătorie pentru englezii care călătoreau în străinătate la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea.

Pe lângă hărți ale orașului, orarele de cale ferată,recomandări legate de biserici, monumente și muzee, există și comentarii neiertătoare cu privire la "nativii" pe care un călător ar putea avea ghinionul de a întâlni. Spaniolii sunt indolenți, grecii murdari, italienii necinstiți și "orientali", la fel de proști ca și copii. Recomandările reflectă o atitudine imperială, care ar fi de neconceput azi.

Cu toate acestea, timp de un secol, ghidul Baedeker, a fost un ghid indispensabil pentru Europa sau Orientul Mijlociu. Karl Baedeker era obsedat de exactitatea din cărțile sale. De exmplu s-a decoperit că a numărat treptele până la acoperișul Catedralei din Milano, plasând câte o monedă la fiecare pas, pentru ca cititorii săi să aibă idee cam cât ar trebui să urce.

De la izbucnirea Primului Război Mondial, au fost publicate 992 de ediții ale ghidurilor, acoperind Europa, Rusia, America de Nord, India și Orientul Mijlociu.