Cele mai scumpe OI din ROM NIA! 80.000 de LEI pentru a scăpa SCUTUL de la DEVESELU de „AMENINȚARE”

Cele mai scumpe OI din ROM NIA! 80.000 de LEI pentru a scăpa SCUTUL de la DEVESELU de „AMENINȚARE”

O stână de oi aflată la doar 15 metri de scutul antirachetă de la Deveselu este în vizorul statului de mai bine de trei ani pentru că ar amenința securitatea obiectivului strategic NATO. Animalele declanșează senzorii de securitate, spre panica militarilor Ciobanul în stăpânirea căruia se află stâna a cerut 80.000 de lei pentru a renunța la teren și la construcția aferentă. Autoritățile au decis să nu plătească, dar l-au chemat în judecată.

Dumitru Beja, ciobanul în cauză, a cumpărat bucata de pământ din Stoenești, lângă Deveselu, în anul 2007. Anul următor, stăpânul de oi a construit acolo un saivan pentru 250 de animale, neștiind că acolo se va construi un scut antirachetă. Doar după apariția bazei militare au apărut și problemele, potrivit PRO TV.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News

„În anul 2014, Reprezentantul de rang înalt al SUA la Deveselu a comunicat, printr-o scrisoare oficială adresată părții române, despre existența saivanului de pe latura de Est a Bazei, clădire care subminează cerințele minime de securitate și este incompatibilă cu operarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice”, a transmis Ministerul Apărării Naționale, citat de PRO TV.

 

Faptul că oile intrau des în raza de acțiune a senzorilor de securitate a provocat reacția amuzată a jurnaliștilor din presa internațională.

 

„Unul dintre cele mai importante puncte strategice NATO ale armatei Satelor Unite se confruntă cu un duşman nebănuit: o turmă de oi”, scria agenția de presă AFP

 

Conflictul dintre oier și stat legat de scutul de la Devselu a trecut prin mai multe instanțe de judecată din Olt și din București, dar, chiar dacă s-ar dărâma construcția, așa cum cer autoritățile, problema este că animalele tot ar putea declanșa senzorii, fiind un loc de păscut.

 

O decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție arată că saivanul este construit ilegal. Următoarea fază a procesului, în Olt, are ca obiect dărâmarea acestuia. Odicialii preferă sala de judecată, se pare, în loc de suma de 80.000 de lei cerută de cioban.

 

„O soluţie mult mai elegantă era exproprierea. Guvernul are posibilitatea să expropriere în această situaţie, mai ales că este vorba despre un interes naţional. Chiar şi Consiliul local ar putea”, spune avocatul ion Militaru, citat de PRO TV.

 

În timp ce procesele pentru stâna de oi își urmează cursul, ciobanul și-a mutat oile, dar „amenințarea” asupra scutului ar putea reveni oricând.