Cele mai mari „tâlhării” din fotbal

Cele mai mari „tâlhării” din fotbal

Greșelile uriașe de arbitraj au șifonat zdravăn, de multe ori, imaginea celui mai popular sport. La turnee finale sau în Liga Campionilor, „oamenii în negru” au luat decizii inexplicabile, care au ridicat mari semne de întrebare

Fotbalul european a fost marcat puternic, în ultimele 24 de ore, de scandalul izbucnit după meciul Real - Bayern.

Disputată, marți seara, pe „Santiago Bernabeu”, partida s-a încheiat cu victoria ibericilor (scor 4-2, după prelungiri) și a avut toate ingredientele necesare pentru a ține cu sufletul la gură sute de milioane de privitori. Însă, spectacolul a fost umbrit de prestația brigăzii maghiare conduse de Viktor Kassai. „Fluierașul” a dat naștere unor discuții aprinse, pentru că a pus umărul, alături de tușieri și arbitrii adiționali, la calificarea „galacticilor” în semfinale.

Seară de coșmar pentru Kassai

Ne puteți urmări și pe Google News

Esențial a fost momentul eliminării lui Arturo Vidal, care a primit ușor al doilea cartonaș galben (84), dar și cel al golului de 2-2, marcat de Ronaldo, în minutul 105, dintr-un ofsaid evident. Kassai nu arbitrează de ieri, de azi, și întrebarea este dacă a prins o zi foarte proastă sau a fost vorba despre alte motive care au dat naștere unei prestații scandaloase. „Un asemenea furt nu ar trebuie să fie posibil”, a spus Arturo Vidal. Meciul va intra, astfel, în galeria celor decise de mari greșeli de arbitraj.

„Mâna lui Dumnezeu” și geniul lui Diego Maradona

Întâlnirea dintre Argentina și Anglia, de la Mondialul găzduit de Mexic, în 1986, a fost epocală din toate punctele de vedere. Meciul a contat pentru faza sferturilor de finală și s-a încheiat cu victoria sud-americanilor, care aveau să și câștige trofeul. Două momente au fost rămas veșnic în istorie.

FOTO: Maradona înscrie cu mâna, portarul Shilton este neputincios

Golurile care au marcat o epocă

În minutul 51, Diego Armando Maradona a trimis mingea în poartă, folosindu-și mâna stângă. Hențul a fost vizibil din spațiu, dar „centralul” tunisian Ali Bin Nasser a validat reușita. „A fost mâna lui Dumnezeu”, a spus superstarul argentinian, care patru minute mai târziu a marcat unul dintre cele mai frumoase goluri din istorie, după ce a înșirat jumătate din adversari. Englezii au redus din diferență prin Gary Lineker, dar n-au mai putut schimba soarta meciului. „Ne-a învins un geniu”, s-au consolat ziariștii englezi.”

Penalty-ul care a decis o campioană mondială

Argentina și Germania s-au aflat față în față în ultimul act al Campionatului Mondial din Italia - 1990. Meciul s-a rezumat la o luptă oarbă între două echipe care se cunoșteau foarte bine și a fost decis de un penalty. În minutul 84, arbitrul mexican Edgardo Codesal a arătat ușor punctul cu var, după o intervenție la minge, a lui Nestor Sensini, asupra lui Rudi Voller. Andreas Breheme a transformat și nemții au devenit campioni mondiali.

„Bovina nedumerită” și heroina

Mondialul din 2002, găzduit de Coreea de Sud și Japonia, a consemnat greșeli incredibile de arbitraj, care au stârnit scandaluri uriașe. Meciul-vedetă a fost cel dintre Coreea de Sud și Italia, din „optimi” (2-1). Gazdele au fost împinse de la spate de ecuadorianul Byorn Moreno, cel care a fost poreclit de presa din „Cizmă”, „bovina nedumerită”. În 2010, arbitrul sudamerican a fost prins, la New York, pe aeroportul „JFK”, cu șase kilograme de heroină.

Cascada de cartonașe a lui Graham Poll

La Mondialul din 2010, în timpul partidei Australia - Croația, arbitrul englez Graham Poll a avut o prestație fără precedent în fotbal. După ce îi arătase deja lui Josip Simunici două „galbene” (în minutele 61 și 87), normal era să-i arate croatului și cartonașul roșu. Dar a uitat! Astfel, Simunici a evoluat până la finalul meciului, iar Poll i-a mai arătat un „galben”, urmat de cel „roșu” în minutul 90. Englezul a părăsit arbitrajul internațional după această gafă, rămasă unică și-n ziua de azi.

FIFA le-a închis gura irlandezilor cu 5 milioane

Naționala Franței a avut o calificare rușinoasă la Cupa Mondială din 2010. În barajul pe care „cocoșii” l-au disputat cu Irlanda în 2009, s-au impus în prima manșă, pe terenul „verzilor”, cu 1-0, dar, în retur, irlandezii au dus meciul până în prelungiri, după ce în primele 90 de minute și ei s-au impus cu 1-0 (prin Robbie Keane, în minutul 32). În extra-time, Franța avea să intre, însă, întrun clasament negativ al fotbalului, al trișorilor.

În minutul 103, Thierry Henry și-a croit excelent un traseu prin stânga porții adverse, dar s-a ajutat de mână pentru a-i pasa decisiv lui William Gallas, marcatorul care a dus selecționata din Hexagon la Mondialul din Africa de Sud. Astfel, irlandezii au tunat pe bună dreptate, și au cerut ulterior FIFA, condusă atunci de Sepp Blatter, să permită rejucarea duelului, dar au fost refuzați. Ce a făcut forul internațional se poate considera jenant! Pentru ca „Băieții în Verde” să nu acționeze în judecată FIFA, pentru hențul de pe „Stade de France”, Blatter & Co. i-au oferit Federație Irlandeze de Fotbal (FAI) suma de cinci milioane de euro. Atât a costat, până la urmă, tăcerea irlandezilor. Acești bani au fost acordați (chipurile) pentru construirea unei noi arene în Irlanda, „și având în vedere situaţia financiară a FAI, FIFA a decis la 31 decembrie 2014 să nu ceară rambusarsarea împrumutului”. Returul barajului Franța - Irlanda a fost condus de arbitrul suedez Martin Hansson.

„A fost sau n-a fost?”, a rămas și acum întrebarea după fi nala Cupei Mondiale din Anglia

Arbitrii adiționali sau proba video ar fi fost ingrediente necesare la marea confruntare dintre Anglia și Germania de Vest, finala Cupei Mondiale din 1966.

FOTO: Momentul în care balonul trimis de Hurst a născut una dintre cele mai mari enigme ale fotbalului

Golul englezului Geoff Hurst a fost, fără îndoială, cel mai dezbătut din istoria acestui sport, cel puțin în Albion. Cele două naționale erau deja în prelungiri, tabela indica scorul de 2-2, în finala Mondialului din ‚ 66, când Hurst a șutat ca din tun în transversală, iar mingea a ricoșat în jos, vizibil după linia porții germane. A fost sau n-a fost? Acest lucru a stârnit un scandal-monstru. Arbitrul elvețian Gottfried Dienst nu a putut acorda reușita „leilor” decât după ce s-a sfătuit cu „tușierul” Tofik Bahramov.

Britanicii i-au învins, în cele din urmă, pe nemți cu 4-2, într-o finală dramatică, disputată pe „Wembley”. Trei dintre golurile Angliei fiind marcate de Geoff Hurst. Totuși, conform camerelor de luat vederi, mingea nu a trecut niciodată de spațiul porții germane! În urmă cu câțiva ani, o simulare video a relevat faptul că mingea a depășit linia porții.