"Cel mai rău virus pe care l-a văzut internetul". Cum poţi să te fereşti de "inima însângerată"

"Cel mai rău virus pe care l-a văzut internetul". Cum poţi să te fereşti de "inima însângerată"

Specialiştii în cercetarea securităţii pe internet au descoperit o breşă uriaşă în sistemul care îţi protejează parolele, comunicaţiile şi informaţiile bancare private.

Se numeşte "Hartbleed bug" ("Sângerarea inimii") şi este - în esenţă - o scurgere de informaţii.

Eroarea începe cu o gaură în programul care este folosit de majoritatea site-urilor pentru a coda informaţiile personale într-o serie de numere şi litere alese la întâmplare.

"Este probabil cel mai rău virus pe care l-a văzut internetul", a spus Matthew Prince, CEO al companiei de securitate pe internet CloudFlare.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă peste o săptămână vom auzi de multe infracţiuni bancare în mediul digital, nu mă va surprinde deloc", a adăugat acesta. Heartbleed le-a permis, în ultimii doi ani, unor hackeri să observe unele informaţii personale foarte importante.

Virusul profită de o specificaţie a calculatoarelor care observă dacă un alt calculator este online, acest semnal fiind apoi folosit pentru a primi informaţii secrete, stocate în memoria acestuia. În cel mai bun caz, Heartbleed îţi poate afla imediat numele de logare pe diverse site-uri şi parolele.

 Heartbleed nu lasă urme şi victimele nu ştiu când au fost atacate. "Nu afectează deloc traficul. Este o mare problemă, mai ales dacă te gândeşti că virsul poate intra în companii precum Amazon sau Yahoo. Este destul de înfricoşător", a spus Wayne Jackson, CEO al companiei Sonatype.

Ce poţi face să opreşti virusul?

Cel mai important pas este delogarea constantă de pe toate site-urile: email, reţele de socializare, site-uri bancare. Aceste mari site-uri se "imunizează" constant împotriva acestor viruşi, astfel că schimbarea parolelor nu este neapărat o idee bună, mai ales dacă site-urile în cauză nu au fost încă apărate în faţa atacurilor.