Cel mai mare pelerinaj din Dobrogea. Credincioșii sunt așteptați la Peșterea Sf Apostol Andrei pe 30 noiembrie

Cel mai mare pelerinaj din Dobrogea. Credincioșii sunt așteptați la Peșterea Sf Apostol Andrei pe 30 noiembrie Sursa foto: Arhiepiscopia Tomisului

În ziua de 30 noiembrie, Sărbătoarea Sfântului Andrei, este cinstit apostolul care a adus cuvântul Evangheliei în ținutul Dobrogei. În timpul misiunii sale de propovăduire a cuvântului Domnului, sfântul apostol s-ar fi adăpostit într-o peșteră de pe teritoriul actualei localități Ion Corvin din Constanța. Astfel, an de an, pe 30 de noiembrie, în ziua Sfântului Andrei, credincioșii ortodocși merg în pelerinaj la mănăstirea ridicată, ulterior, pe locul peșterii.

Pe 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Andrei, cel care a adus cuvântul Evangheliei în ținutul Dobrogei de astăzi. Acesta mai este numit și ocrotitorul României. An după an, credincioșii merg, în această zi, la mănăstirea peștera Sfântului Apostol Andrei din localitatea Ion Corvin (Constanța). Este cel mai important pelerinaj, din Dobrogea, la locul în care, spun istoricii Bisericii, apostolul Andrei s-ar fi adăpostit într-o peșteră.

„Conform scrierilor teologice şi istorice, Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peştera este situată în Dealul Urluiului, la 4 kilometri de localitatea Ion Corvin şi aproximativ 80 de kilometri de Constanţa”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

În acest sfânt lăcaş se păstrează și o părticică din moaştele Sfântului Apostol Andrei, adusă din Grecia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și în acest an, credincioșii ortodocși pot merge în pelerinaj, la mănăstire pentru a asista la slujbele religioase dedicare Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. La peștera Sfântului Apostol Andrei se poate ajunge dinspre Călărași, pe DN 3, traversând Dunărea cu bacul la Ostrov. De aici distanța este de aproximativ 40 de kilometri, în direcția Constanța.

De asemenea, se poate ajunge de pe Autostrada Soarelui, în dreptul orașului Cernavodă, apucând pe drumul care duce în direcția Rasova – Ion Corvin.

ÎPS Teodosie va săvârși slujba religioasă

În acest an, la fel ca și în trecut, slujba în ziua de Sfântul Andrei va fi oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, alături de o serie de alți ierarhi, potrivit Adevarul.ro.

Credincioșii, care sunt așteptați în număr mare, se vor putea închina la moaștelor Sfântului Andrei și vor putea intra în peștera despre care tradiția spune că l-ar fi adăpostit.

Astfel grota a devenit primul locaș de cult de pe teritoriul țării noastre, numi de arhiepiscopul Teodosie „Betleemul neamului românesc”.

Despre mănăstirea Peștera Sf. Andrei

Sântul Andrei este considerat ocrotitorul României, dar și al Scoției, Spaniei, Siciliei, Greciei și Rusiei. Deoarece era pescar,  mai este considerat de marinarii și pescarii greci drept ocrotitorul lor.

În primăvara anului 1943, în Dobrogea, peștera în care se spune că s-ar fi adăpostit apostoulul a fost redescoperită de preotul Constantin Lembrău, împreună cu Jean Dinu. Acesta din urmă era teolog şi jurist cu studii la Sorbona.

În acelaşi an s-au început lucrările de amenajare a peşterii şi a incintei. La intrarea s-a ridicat o faţadă din zid de piatră tencuită în exterior, iar în faţa peşterii s-a amenajat un platou pentru slujbe religioase. La 30 iulie 1944, Episcopul Chesarie Păunescu a sfinţit locul și l-a redat cultului, locașul devenind loc de închinare şi de rugăciune.

În primăvara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca Sf. Andrei să fie desemnat ocrotitorul Dobrogei. Între 1998-2002 au fost executate lucrările de construcţie la biserica mare, o adevărată catedrală împodobită la exterior cu mozaicuri impresionante şi la interior pardosită cu marmură. În anul 2006, biserica a fost sfinţită de către IPS Teodosie Petrescu.