Editura Evenimentul si Capital

Cel mai frumos răsărit de soare. Darurile Lui Dumnezeu din Fundătura Ponorului

Autor: | | 0 Comentarii | 3442 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Un loc unic în România, arătat lumii pentru prima dată de „Evenimentul zilei”, devine tabără permanentă de fotografie. Profesioniști sau amatori din toate colțurile țării se adună, periodic, pentru a surprinde imagini inegalabile. Turiștii sunt așteptați de localnici, în casele lor

Reportajul nostru a fost publicat în octombrie 2009. Fotografilor care și-au stabilit un fel de „cartier general” în Fundătura Ponorului (Hunedoara) le-a luat cinci ani să găsească locul. După ce l-au găsit, au devenit dependenţi de el. Au revenit ori de câte ori au avut cel puţin două - trei zile libere, deşi au fost nevoiţi să străbată cale lungă din Mediaş, Galaţi, Timişoara sau chiar Bucureşti. Vorbim de fotografi experimentați, unii dintre ei profesionițti specializați în sectorul de „wild life”. Toţi spun acelaşi lucru: Fundătura Ponorului este cel mai bun loc pentru a exploata fotografic, mai ales răsăritul de soare.
Un loc care-ți rămâne în suflet

Fotografii care revin săptămânal aici au fost repede „adoptaţi” de localnici. Un bătrân din zonă chiar le-a dăruit o casă veche în care să se adăpostească. schimb, „excursioniştii” cu teleobiective profesionale încearcă să-i ajute cu ce pot. De exemplu, îi ajută să-şi mai repare drumurile şi au de gând să le aducă un specialist în recondiode peci. ar În i” ocu uuuiţionarea caselor tradiţionale. „Fundătura Ponorului e un loc pe care, întâi de toate, îl descoperi cu sufletul. Eu, ori de câte ori ajung acolo simt chemarea străbunilor, ca să fac trimitere la un cântec al trupei Cargo. Abia după ce ți-a intrat la suflet, apar și fotografiile”, mărturiseşte Cosmin Bezerghean, un fotograf din Mediaş încântat mai ales spectacolul ceţii ce are loc aici destul de frecvent, mai ales dimineaţa.„E o oază de linişte acolo în care te cureţi sufleteşte. oude eng ăre rat fiin in de oc ai lo e. E un fel de basm transpus în natură şi-n oameni. Energia locului e unică”, spune Aurelian Nedelcu, stabilit în Bucureşti. „În Fundătura Ponorului e o ordine firească a lucrurilor. Pentru mine e ca o reîntoarcere acasă, pentru că zona seamănă cu Valea Sebeșului, zona în care am copilărit eu. De fiecare dată când ajung acolo locul e cu totul altfel, te surprinde mereu cu ceva. Acolo nicio zi nu seamănă cu alta, indiferent de anotimp”, completează Radu Paulete (de loc, din, Blaj).

Doar pentru cei care respectă natura

Fundătura Ponorului este situată în Masivul Șureanu, în Parcul Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina. Numele-i este dat de forma de amfiteatru natural și de râul Ponor care, după ce șerpuiește pe un platou înverzit, se prăvălește zgomotos sub o stâncă, punct din care continuă să lucreze la modelarea peșterii Șura Mare. Zona este greu accesibilă și sălbatică. Există câteva „sălașuri de vară”, case în care localnicii satelor Ponor și Federi urcă la pășunat cu animalele. Totuși, cine campează aici trebuie să știe că poate dormi la doar câțiva metri distanță de un urs sau de un lup. În plus, în orice drumeție, amatorii de trasee montane care vin aici trebuie să fie atenți la vipere. Mai rău, trasee marcate nu prea există, așa că, dacă te rătăcești și te prinde ploaia este complicat... Și, cel mai important: în Munții Șureanu nu se ascultă muzică la maximum, nu se țipă și nu se lasă pet-uri. Asta, dacă, într-adevăr, peste 10-20 de ani vrem să-i avem la fel de frumoși ca până acum.


Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate