Cei şapte tineri condamnaţi pentru viol, transferaţi din arestul Poliţiei la Penitenciarul Vaslui

Cei şapte tineri condamnaţi pentru viol, transferaţi din arestul Poliţiei la Penitenciarul Vaslui

Cei şapte tineri din comuna vasluiană Văleni, condamnaţi pentru violarea unei fete de 18 ani şi pentru care instanţa a înlocuit controlul judiciar cu arestul preventiv, au fost transferaţi, astăzi, din arestul Poliţiei la Penitenciarul Vaslui, unde, în următoarele 21 de zile, vor fi în carantină.

Conducerea Poliţiei Judeţene Vaslui a decis transferarea celor şapte tineri, condamnaţi la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate, la Penitenciarul Vaslui, potrivit Mediafax.

Măsura mutării celor şapte vasluieni a fost luată întrucât aceştia nu mai sunt în perioada de cercetări, ei fiind deja condamnaţi de o primă instanţă.

”Deocamdată, sunt întocmite formalităţile pentru cele şapte persoane transferate din arestul Poliţiei. Ulterior, vor fi introduse pe Secţia de Carantină, unde vor rămâne pentru următoarele 21 de zile, aşa cum prevăd procedurile”, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe perioada celor 21 de zile de carantină, cei şapte tineri vor fi ţinuţi sub observaţie, intervalul respectiv de timp fiind de fapt o perioadă de acomodare cu regimul de detenţie. După cele trei săptămâni de carantină, cei şapte vor rămâne în regim de arest preventiv, separat de restul deţinuţilor, condamnaţi definitiv.

Cazarea tinerilor din Văleni se face în camere de câte patru paturi, aşa cum este structurat Penitenciarul Vaslui după reconstrucţia acestuia.

Cei şapte tineri acuzaţi că au violat o fată de 18 ani au fost condamnaţi, luni, de Judecătoria Vaslui, la pedepse cuprinse între cinci ani şi opt luni şi opt ani şi patru luni de închisoare, precum şi la plata unor daune morale de 50.000 de lei către tânără, decizia instanţei nefiind însă definitivă.

Astfel, cea mai mare pedeapsă a primit-o Ovidiu Silviu Burada, cel care a racolat-o pe fata de 18 ani din staţia de autobuz din municipiul Vaslui. El a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi patru ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că va executa pedeapsa cea mai grea, de şapte ani, cu un spor de un an şi patru luni, rezultând opt ani şi patru luni de închisoare.

Paul Andrei Burlacu, Silviu Avădanei şi Petrică Ionuţ Bolboceanu au fost condamnat la şase ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi trei ani pentru lipsire de libertate în mod ilegal, astfel că se aplică pedeapsa cea mai grea, de şase ani, cu un spor de un an, astfel că vor avea de executat şapte ani de închisoare.

Ionuţ Boicu, Alin Rotaru şi Ioan Surleac, care au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, au primit cele mai mici pedepse, adică 5 ani de închisoare pentru viol în formă agravantă şi doi ani pentru lipsire de libertate, rezultând o pedeapsă de cinci ani şi opt luni de închisoare.

Cei şapte tineri nu au fost prezenţi în sala de judecată, însă instanţa a decis înlocuirea controlului judiciar în cazul lor cu măsura arestării preventive pentru 30 de zile. Astfel, cei şapte au fost ridicaţi de la locuinţele lor, luni după-amiază, de către poliţişti şi duşi în arestul Poliţiei.

Decizia Judecătoriei Vaslui nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de 10 zile atât de către procurori, cât şi de cei şapte tineri.

Cei şapte tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea vasluiană Văleni, au fost judecaţi sub control judiciar, fiind acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani, care ulterior a fost transportată la spital. Potrivit cercetărilor făcute de către anchetatori, adolescenta a fost abuzată sexual în două rânduri, în aceeaşi seară, de către cei şapte tineri.

Reţinuţi iniţial de către poliţişti, cei şapte tineri au fost arestaţi preventiv de Judecătoria Vaslui la trei zile după viol. La începutul lunii aprilie, aceeaşi instanţă a decis eliberarea, pe rând, din arest a celor şapte vasluieni acuzaţi de viol, fiind plasaţi în arest la domiciliu. În 19 iunie, Judecătoria Vaslui a înlocuit măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar în cazul celor şapte. Prin acea decizie, instanţa i-a obligat pe aceştia să se prezinte la IPJ Vaslui în zilele stabilite prin programul de supraveghere.

În 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), CSM a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri.

PIICJ a dispus, în 25 iunie, efectuarea unor verificări cu privire la modalitatea în care procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul în care cei şapte tineri sunt judecaţi pentru viol în formă agravantă şi lipsire de libertate în mod ilegal, cauză aflată pe rolul Judecătoriei Vaslui. Verificările au fost iniţiate în urma eliberării din arest a inculpaţilor.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a trimis Inspecţiei Judiciare, în 27 iulie, raportul privind verificările în cazul fetei din judeţul Vaslui violate de şapte tineri, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor, dispusă de inspectorii judiciari.

"Ca urmare a finalizării verificărilor efectuate, la data de 27 iulie 2015 a fost trimis la Inspecţia Judiciară documentul conţinând concluziile acestor verificări, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor dispusă de către inspectorii din cadrul Inspecţiei", precizau reprezentanţii PICCJ.