Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Cei cinci gropari ai Televiziunii Române

TVR are peste 2.400 de angajați, mai mult decât audiențele pe care le înregistrează posturile televiziunii în timpul zilei FOTO: EVZ
Autor: | | 0 Comentarii | 179 Vizualizari

Vina pentru faptul că Televiziunea Română ar putea fi închisă după 1 septembrie o poartă cei cinci directori care au condus instituția în ultimul deceniu, așa cum precizează chiar inspectorii Curții de Conturi

Din postul TV pentru care românii se trezeau noaptea, în 1994, pentru a aștepta reușitele lui Hagi din America, nu au mai rămas decât golurile pe care Televiziunea Română (TVR) le-a dat bugetului de stat sau partenerilor de afaceri. Audiențele sunt de multe ori sub un punct de rating, iar emisiunile reprezentative „O dată-n viață” și „Biziday" riscă să nu se mai găsească în grila de la toamnă. În plus, TVR a pierdut, pentru prima dată, meciurile unui Campionat European de Fotbal, cel din 2016.

Cine e de vină?

Deși are venituri de peste 100 de milioane de euro anual, pentru a doua oară în ultimii trei ani, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a blocat conturile Televiziunii Române. Asta pentru a putea recupera datoriile ajunse acum la 447 de milioane de lei.

În 2012, pe vremea directorului Alexandru Lăzescu, conturile au fost deblocate după un acord de reeșalonare a datoriilor. Acum, conducerea Televiziunii, care-l are în frunte pe Stelian Tănase, nu a reușit să plătească o tranșă de 10 milioane de lei, deși încasează, anual, peste 250 de milioane de lei din taxa TV.

Responsabilitatea dezastrului de la TVR o poartă, așa cum precizează Curtea de Conturi, exclusiv conducerile televiziunii: „Situația financiară gravă a TVR se datorează, în principal, deciziilor defectuoase ale foștilor directori ai instituției, creșterii continue a cheltuielilor cu salariații, precum și menținerea în grilele de programe a unor emisiuni care, deşi generează cheltuieli semnificative, sunt neperformante din punct de vedere al audienţei”.


FOTO: Tudor Giurgiu, iunie 2005-iunie 2007. Datorii de 56,9 milioane de leiRegizorul

Acumularea debitelor masive a început în 2005. În urmă cu un deceniu, la conducera TVR se afla Tudor Giurgiu, unul dintre cei mai cunoscuți regizori români.

Între iunie 2005 și iunie 2007, acesta a asigurat conducerea televiziunii de stat.

Datoria înregistrată de posturile publice la venirea sa în funcție era de 27,8 milioane de lei, iar la plecarea din funcție, deficitul ajungea la 84,7 milioane de lei, conform rapoartelor anuale prezentate de televiziunea de stat.

Mandatul lui Tudor Giurgiu a marcat declinul de audiență al TVR odată cu renunțarea la contractul de transmisie a meciurilor din Liga I. A fost momentul în care TVR nu a mai putut ține pasul cu Pro TV și Antena 1, din punct de vedere al audiențelor.


FOTO: Alexandru Sassu(centru), iunie 2007-iunie 2010. Datorii de 276 milioane de leiPoliticianul

La conducerea societății de televiziune a urmat Alexandru Sassu, un politician care a cochetat între Partidul Democrat și PSD.

La finalul mandatului lui, în iunie 2012, societatea de televiziune avea o datorie de 360 de milioane de lei. Doar în ultimul an de mandat, posturile publice au înregistrat un deficit de 162 de milioane de lei.

Una din deciziile sale greșite a fost plata a 35 de milioane de euro pe meciurile Ligii Campionilor, bani care nu au fost recuperați decât în procent de 10 unități. În plus, a fost acuzat de prima politizare a TVR, una spre PSD, partid din care făcea parte.


FOTO: Alexandru Lăzescu, iunie 2010-iunie 2012. Datorii de 259 milioane de leiJurnalistul

Alexandru Lăzescu, fostul dirctor de la rețeaua ziarelor Monitorul, a fost numit în fruntea TVR, în iunie 2010.

De la moștenirea celor 360 de milioane de lei de pe vremea lui Sassu, în cei doi de mandat ai lui Lăzărescu, debitele televiziunii de stat s-au strâns binișor până la 620 de milioane de lei, la sfârșitul lui 2012, conform rapoartelor anuale ale posturilor naționale.

Mandatului său i se reproșează investițiile în TVR Info, dar și o a doua politizare, spre Dreapta, a știrilor prezentate de televiziunea publică națională.


FOTO: Claudiu Săftoiu, iunie 2012-mai 2013. Datorii de 167 milioane de leiPagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate