CEDO va motiva în scris cererile repsinse prin inadmisibilitate

CEDO va motiva în scris cererile repsinse prin inadmisibilitate

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis, după mai bine de trei ani de dispute și ezitări să motiveze cererile considerate inadmisibile. Dacă până acum anumite cereri erau declarate inadmisibile fără a fi motivate, de acum un judecător va trebui să motiveze succint motivele de inadmisibilitate și să trimtă răspunsul tradus în limba petiționarului .

România este una dintre țările cu cele mai multe procese duse la Curtea de la Strasbourg, dar cu toate acestea multe dintre plângeri erau respinse fără a fi explicat și motivul, scrie profesorul Radu Chiriță, pe blogul său.

”După ani în care motivul respingerii plângerii era complet necunoscut, uitat undeva între rapoartele pe care magistraţii români detaşaţi la grefa Curţii le fac, CEDO a cedat la presiunile lumii juridice şi a constatat că este departe de a fi echitabil să respingi o plângere fără a-mi comunica măcar sumar persoanei în cauză motivul. Din luna iunie instanţa europeană a anunţat că aceste decizii vor fi succint motivate de către judecătorul unic. Din comunicatul Curţii nu rezultă dacă este vorba despre decizii pronunţate după 1 iunie sau despre soluţionarea plângerilor introduse după 1 iunie 2017”, arată profesorul în drept constituțional Radu Chiriță.

 

Ne puteți urmări și pe Google News