Editura Evenimentul si Capital

CEDO a decis! Concediul de PATERNITATE nu se aplică și pentru o parteneră lesbiană

Autor: | | 0 Comentarii | 490 Vizualizari

Într-un caz internat de o femeie din Franța în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a fost respins. Femeia aflată într-un parteneriat civil cerea concediu de paternitate. Curtea afirmă că acest tip de concediu se aplică doar taților biologici.

Decizia CEDO de joi infirmă faptul că o femeie lesbiană a fost discriminată în momentul în care nu i s-a acordat concediu de paternitate, potrivit DW.

Femeile franceze implicate în caz argumentau că negarea concediului încalcă Art. 4 și Art. 8 al Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Una dintre femei a cerut să îi fie aprobat un concediu de paternitate de 11 zile în anul 2004, după ce partenera ei l-a născut pe fiul celor două. Cererea ei a fost respinsă la momentul respectiv în baza faptului că termenul de „paternitate” se referă la „tatăl” copilului, nu „partenerul” copilului.

CEDO a susținut această interpretare, adăugând că acțiunea în instanță a femeilor era „vădit nefondată”.

În comunicatul emis de CEDO, judecătorii au declarat că instituția concediului de paternitate „a fost creat pentru a permite taților să joace un rol important în dezvoltarea copiilor lor” și să ajute la distribuirea echitabilă a treburilor domestice între bărbați și femei.

„Mai mult, diferența de tratament nu este bazată pe sex sau orientare sexuală din moment ce, într-un cuplu în care partenerii sunt de sexe diferite, partenerul mamei nu ar fi eligibil pentru concediu de paternitate dacă nu ar fi fost tatăl copilului”, au adăugat judecătorii.

Curtea observă că, din 2004, legile din Franța s-au schimbat. Un amendament adus la reglementările anterioare în anul 2012 permite femeilor din Franța să își ia „concediu de carieră”, care are aceleași cerințe, mai puțin necesitatea de a fi tatăl copilului.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria:

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X