Verdict CEDO în atacul TERORIST de la BESLAN, din 2014. Ce au decis judecătorii

Verdict CEDO în atacul TERORIST de la BESLAN, din 2014. Ce au decis judecătorii sursa foto: arhiva EvZ

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia nu a reușit să prevină atacul din școala nr. 1 din orașul Beslan, în 2004, în care mai mult de 330 de oameni au murit.

Operațiunea care a pus capăt asediului, în care s-a folosit armament greu, și ancheta care a urmat au fost puternic criticate.

În asediu, rebelii ceceni au luat mai mult de 1.000 de ostatici, majoritatea copii. S-a încheiat când forțele rusești au luat cu asalt clădire, iar supraviețuitorii au mărturisit că trupele au folosit forța excesivă, scrie BBC.

Niciun oficial rus nu a fost tras la răspundere pentru numărul mare al morților, printre care s-au numărat 186 de copii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ancheta în acest caz s-a finalizat după mai mulți ani. Bărbați și femei mascate, cu centuri cu explozibili la brâu, au dat buzna în școală, au deschis focul în curte la o ceremonie care marca începutul anului școlar. Ostaticii au fost înghesuiți în sala de sport a școlii cu explozibili deasupra capetelor, în coșurile de baschet. Atacatorii au cerut trupelor ruse să se retragă din Cecenia.

Asediul tensionat s-a încheiat brusc în cea de-a treia zi, cu două explozii mortale și un schimb intens de focuri de armă. Martorii au descris operațiunea forțelor de securitate ruse ca fiind haotice, pentru că militarii au folosit forța excesivă și armament greu.

Unul dintre răpitori a fost prins în viață și judecat. Timp de un deceniu, supraviețuitorii și rudele victimelor au întrebat dacă atacul putea fi prevenit și dacă nu s-ar fi putut evita moartea atât de multor oameni în timpul operațiunii de salvare. Ei spun că oficialii, inclusiv președintele Vladimir Putin, nu au știut să rezolve eficient criza ostaticilor și au ignorat informațiile că scenariul ar fi fost planificat cu mult timp înainte.

Mai mult de 400 de persoane s-au plâns CEDO la Strasbourg, cu speranța că vor primi răspunsuri.

CEDO este supervizată de Consiliul Europei, o instituție pentru drepturile omului din care face parte și Rusia. Curtea preia cazuri când toate celelalte căi legale au fost epuizate.

Țările trebuie să aplice verdictele Curții, deși tribunalul european nu are mijloace de a impune cu forța sentințele.