CEAŢA UCIGAŞĂ care A UCIS 12.000 de oameni A INTRAT ÎN ISTORIE. Ce s-a întâmplat de A FOST POSIBILĂ CATASTROFA care a şocat omenirea?

CEAŢA UCIGAŞĂ care A UCIS 12.000 de oameni A INTRAT ÎN ISTORIE. Ce s-a întâmplat de A FOST POSIBILĂ CATASTROFA care a şocat omenirea?

Ceaţa ucigaşă care a ucis 12.000 de oameni a intrat în istorie.

Istoria lumii a fost marcată de anul 1952, când o ceață densă și persistentă a stăpânit străzile Londrei mai multe zile. A fost cea mai gravă poluare atmosferică din istorie Europei, conform digi24.ro. Despre cele întâmplate atunci, cercetătorii au spus că ar avea legătură cu reacţiile oamenilor acelor vremuri.

De la 5 decembrie până la 10 decembrie 1952, Londra s-a aflat sub o pătură cețoasă care s-a răspândit și s-a îngroașat cu o viteză uluitoare. Cerul a devenit negru, vizibilitatea s-a redus drastic, iar transporturile au fost îngheţate. Din cauza acestui fenomen, 150.000 de persoane au fost spitalizate, iar dintre cei bolnavi au murit 12.000. Infecțiile căilor respiratorii cauzate de ceaţa ucigaşă îi doborâseră.

Totul a pornit de la un anticiclon care s-a instalat deasupra Londrei, provocând o schimbare bruscă de temperatură. Din cauza frigului groaznic, londonezii au folosit mult cărbune pentru a se încălzi. La fel au procedat şi cei de la centralele electrice ale Londrei. Cerul se transformase în „big smoke” (fum uriaș). Astfel, conform cercetărilor, smogul ucigaş fusese generat de mai multe combinații toxice. Cărbunele de calitate mediocră conținea o anumită proporție de sulf, care a sporit cantitatea de dioxid de sulf prezent în fumul degajat. Anticiclonul a împiedicat dispersia gazelor poluante, temperatura scăzută a favorizat condensarea vaporilor de apă, iar toate aceste aspecte au agravat situația.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sulful contribuise la crearea ceții și particulele ce conțineau acid sulfuric avuseseră legătură cu decesele. Dioxidul de azot, un alt subprodus rezultat din combustia cărbunelui, în amestec cu dioxidul de sulf, creează acidul sulfuric şi provoacă „ceața ucigaşă”.