Cea mai tare sesiune de shopping: orășenii, invitați să urce scara de 100 m pe munte, pentru prodise bio din Ineleț I FOTO

Cea mai tare sesiune de shopping: orășenii, invitați să urce scara de 100 m pe munte, pentru prodise bio din Ineleț I FOTO

Există un cătun în Banat, cu doar 47 de familii, izolat de lume. Ca să ajungi, urci, 100 de metri, lipite de stânca muntelui, patru scări lungi din lemn. Aici nu există medic, poștașul nu ajunge, oamenii coboară scara lipită de stânci săptămânal, ca să se ducă ”la oraș” pentru cumpărături. Printre altele, cumpără baterii și lumânări, căci dacă vor lumină, au nevoie de alternative. Deși e anul 2017, electricitatea nu a ajuns încă până la Ineleț, Caraș Severin.

Un ONG din Timișoara a lansat o idee inedită: ținând cont că duminică e rugă în sat, orășenii sunt invitați la o sesiunea de shopping. Evenimentul ”Shopping la Ineleț” a fost anunțat pe rețelele de socialiƶare. Special pentru eveniment, cei 50 de săteni vor organiza o mica piață, unde vor vinde ce le e în plus prin gospodărie: răchie, ouă, lapte, brânză, verdețuri etc. Toate bio, granatat. Cumpărătorii orășeni trebuie să știe că necesită echipament special, pentru că sesiunea de shopping de la Ineleț e foarte diferită de o sesiune de shopping la mall.

Regula celor trei straturi, pentru shopping în cătunul izolat

Organizatorii, Asociația Prietenii Naturii Banat, le recomandă turiștilor ”uniforma” potrivită pentru inedita sesiune de cumpărături: bocanci, pantaloni de munte /colanți /pantaloni sport de vară, tricou, bluză, jachetă (”regula celor trei straturi”), șapcă, bețe de trekking, ochelari de soare, rucsac, lanternă, apă. ”Ne bucurăm, astfel, de o frumoasă dumeție de duminică, susținem comunitatea locală și ne intoarcem acasă cu un rucsac plin de merinde și bunătăți”, transmit aceștia.  

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care nu vor să ajungă singuri la Ineleț, o pot face în mod organizat, punctul de întâlnire fiind duminică la ora 11,00 la statuia luI Hercule din Herculane.

”Estimăm că vom ajunge în jurul orei 14.30 la biserica din Ineleț, loc în care vom fi așteptați de câțiva localnici dornici sa-și vândă produsele tradiționale obținute prin multă trudă. După achiziționarea produselor ne mai putem plimba în acest ținut fermecat unde timpul pare sa stea în loc și vom admira peisajul satului românesc de odinioară. Mai spre dupamasă, în jurul orei 17, dacă grupul este de acord vom poposi la sărbătoarea populară tradițională Ruga Bănățeană, prilej cu care vom cunoaște localnici ce ne vor povesti despre obiceiurile și tradițiile populare”, mai spun cei de la Asociația Prietenii Naturii Banat. 

Ineleţ este unul dintre cele mai izolate cătune din România. Satul se află în Munţii Cernei şi alături de alte 39 de cătune, majoritatea părăsite, aparţine de comuna cărășeană Cornereva. Singurele legături cu civilizația le reprezintă scările din lemn prinse pe peretele vertical de calcar al muntelui, sau o potecă, de 16 km, care trece printr-o pădure. La școala din sat învață patru elevi: doi de clasa a III-a şi doi de-a IV-a. (Sursa foto: TurismBZI.ro, Facebook.com)