Cea mai mică Biblie din lume

Cea mai mică Biblie din lume

Universitatea din Tel-Aviv și o companie ce produce bijuterii s-au asociat pentru a insera cele 929 de capitole și psalmi ai Bibliei într-un microcip care este la rândul lui încastrat într-un pandativ.

Este vorba de o colaborare între Centrul de Nanoștiințe al Universității din Tel-Aviv și producătorul de bijuterii Tanaor.

Potrivit lui Yuval Kupitz, responsabil cu parteneriatele internaționale ale Centrului, „această colaborare a fost cu totul specială”.

„Nanotehnologia este în general utilizată în alte domenii, cum ar fi senzorii inteligenți, medicamente, aparatură medicală, electronică și optică. Ne-am asociat însă și cu o firmă care fabrică produse de consum. Aceasta este o oportunitate excelentă de a intra într-un sector tradițional care își crește valoarea prin inovație”, a declarat Kupitz, citat de Times of Israel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sfânta Scriptură pe un nano-cip

Nanotehnologia permite reducerea unei cantități enorme de informații la dimensiuni minuscule. De altfel, această tehnologie a fost recent utilizată în cazul sondei spațiale israeliene Bereshit, o multitudine de informații despre Israel fiind gravate pe un cip și trimise pe Lună.

La fel, cercetătorii Universității din Tel-Aviv au concentrat cele 929 capitole ale Vechiului Testament pe un cip unic. Pentru aceasta, ei au folosit o tehnologie bazată pe fasciculul de ioni iar realizarea acestui „cip biblic” a necesitat șapte etape distincte, între care expunerea la ultraviolete și până la metalizarea finală.

Copiile sunt apoi tăiate în foaia de silicon folosind un ferăstrău de diamant pentru a face cipuri individuale. În cele din urmă, fiecare cip este încorporat într-o bijuterie. Măriți de 100 de ori și citiți

Cercetătorii efectuează teste de asigurare a calității și folosesc metode de scanare sofisticate pentru a asigura autenticitatea produsului final. Nanocipul este atât de mic și literele atât de minuscule încât această Biblie poate fi citită numai cu ajutorul microscoapelor profesionale capabile să mărească de o sută de ori, disponibile în principal în laboratoarele universităților și muzeelor.

Certificată de rabini, între 80 și 4000 de dolari bucata

Fiecare piesă este însoțită de un certificat de autenticitate eliberat de rabinul Elihu Shannon, expert recunoscut în domeniu, și verificată de profesorul Yuri Borisenkov de la Școala de inginerie mecanică a Universității din Tel-Aviv. Nano Biblia este integrată în diverse bijuterii pentru femei și bărbați, repartizate în nouă colecții, cuprinzând pandative reprezentând simboluri precum arborele vieții, steaua lui David, motive florale, aripi de îngeri etc. Prețul micro Bibliilor variază de la 80 la 4000 de dolari. Ele sunt puse în vânzare în muzee, precum Muzeul Bibliei din Washington sau Muzeul Israelului din Ierusalim, pe Internet dar și pe liniile companiei aeriene israeliene El Al.

Avem un centru, mai facem unul

Centrul de Nanoștiințe și Nanotehnologie al Universității din Tel-Aviv este primul institut de acest gen din Israel. Fondat în anul 2000, el furnizează servicii de nanotehnologie pe piața comercială din diverse domenii și servește mai mult de 50 de grupuri de cercetare și 40 de companii cărora le oferă acces la echipamente și servicii avansate de cercetare și dezvoltare. Un alt centru, mai important și mai ambițios, a cărui sediu este conceput de arhitectul francez Michel Remon, va fi inaugurat anul viitor. Noua clădire va găzdui 120 de oameni de știință și ingineri și va avea 12 laboratoare de cercetare.

Nano-superpower

În cursul ultimilor ani, cercetătorii israelieni în domeniul nanotehnologiei au depus peste 1600 de brevete. Inovațiile „nano” israeliene fac parte din tehnologiile și produsele cele mai inovante din lume în domenii precum cel farmaceutic, filtrarea apei, diagnostic, energie, securitate etc.

La ora actuală peste 1600 de programe de cercetare între universitățile israeliene și firme locale și internaționale studiază aplicarea cercetării în nanotehnologie în probleme legate de industrie, infrastructură și tehnologia informațiilor. Suficient ca Israelul să fie considerat o superputere în domeniul nano.

Totul a pornit de la Inițiativa Națională Israeliană în Nanotehnologie (INNI) având scopul de a face din nanotehnologie viitorul val industrial prosper al Israelului, creând motorul unui leadership mondial.

Linie de „bijuterii spirituale”

Tanaor este o firmă israeliană de bijuterii înființată în 1946, aparținând familiei Moldawsky. Acum nici doi ani, Magali Moldawsky și mama sa, Aviva, au luat contact cu cercetătorii Centrului Universității din Tel-Aviv pentru a lua în considerare posibilitatea combinării științei, tehnologiei și inovației cu artizanatul tradițional.

Scopul? Crearea unei linii de „bijuterii spirituale” care să ofere persoanei care le poartă o „experiență emoțională specială” și un „sentiment de protecție”. Magali, care este licențiat în Drept și Economie de la Universitatea Tel Aviv, explică faptul că ideea care stă la baza colecțiilor Tanaor este de a expune și conecta lumi, folosind progrese în tehnologie să integreze istoria Bibliei în viața de zi cu zi.