Nimeni nu a reuşit să afla unde începe sau unde se termină labirintica reţea de catcombe din Odesa. GALERIE FOTO cu cel mai mare sistem de galerii subterane din lume

Nimeni nu a reuşit să afla unde începe sau unde se termină labirintica reţea de catcombe din Odesa. GALERIE FOTO cu cel mai mare sistem de galerii subterane din lume

În măruntaiele oraşului ucrainean Odessa se află o uriaşă reţea de tuneluri subterane, despre care unii se încumetă să afirme că ar fi cel mai mare sistem de catacombe din lume.

Cele mai multe dintre ele nu au fost (încă) cartografiate. Răspândit pe sub întreg oraşul, uriaşul labirint de pasaje subterane ar avea peste 2500 de kilometri lungime. Dacă ar fi desfăşurate în linie dreaptă, practic prin subteranele Odesei s-ar putea ajunge la Paris, care este, de altfel, al doilea oraş al lumii în ce priveşte numărul de galerii subterane.  

Este dificil de spus când au fos săpate primele galerii ale Odesei dar reţeaua s-a extins extraordinar la sfârşitul secolului al XVIII-lea când Ecaterina cea Mare a poruncit construirea noului oraş port. O cantitate impresionantă de calcar a fost atunci extrasă iar în scurt timp, un adevărat labirint de galerii s-a extins la întâmplare sub oraş. Tunelurile au fost săpate la circa 35 metri sub pământ. Dacă n-ar fi fost construite la nivele diferite, multe s-ar fi intersectat. Odată cu terminarea calcarului dintr-o galerie, puţul respectiv era abandonat, după care se începeau săpăturile în altă parte. Cu timpul, reţeaua de tuneluri a fost extinsă în afara Odessei.

Săpăturile au continuat pe tot parcursul secolului al XIX-lea şi până la izbucnirea Revoluţiei ruse de la 1917. Ulterior, o bună bucată de timp, galeriile subterane abandonate au fost folosite de bande de hoţi şi vagabonzi care organizau aici întruniri de taină sau îţi ascundeeau bunrile furate.

Ne puteți urmări și pe Google News

În perioada ocupaţiei naziste, mulţi dintre locuitorii Odesei au reuşit să-şi salveze vieţile refugiindu-se în catacombe, unde se ascundeau şi partizanii sovietici care luptau pentru forţele aliate. Ascunzătorile din măruntaiele pământului au fost tranformate de aceştia în confortabile spaţii de locuit, cu camere de relaxare şi întâlnire unde luptătorii jucau şah, cărţi sau domino la lumina lumânărilor, cu bucătării dotate cu maşini de gătit sau dormitoare separate pentru bărbaţi şi femei.

În prezent, unele tuneluri au fost reconstruite pentru ca vizitatorii să poată observa condiţiile în care trăiau partizanii. Există peste o sută de intrări în tuneluri care conduc către labirintul misterios plin de peşteri în care arheologii au descoperit artefacte, precum monede, haine, ustensile şi ziare vechi. Pătrunderea în tuneluri fără ghid este extrem de periculoasă deoarece oamenii se pot pierde foarte uşor.