Editura Evenimentul si Capital

Ce urmăreşte Victor Ponta prin Războiul cu Liviu Dragnea | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 3 Comentarii | 7153 Vizualizari

Luni, 10 aprilie 2017, seara, Victor Ponta a fost invitatul emisiunii lui Ionuț Cristache, România 9, de pe TVR1. Potrivit înțelegerii inițiale, ediția la care trebuie să fiu prezent ca invitat se petrece miercurea. Am acceptat însă pe loc propunerea lui Ionuț Cristache de a veni luni, 10 aprilie 2017, cînd fostului premier îi permitea programul să participe la un talk-show. După 11 decembrie 2016, cum el însuși a mărturisit-o în mai multe rînduri, Victor Ponta a dispărut din spațiul nostru mediatic.

De ce a făcut-o? Unde s-a dus și de ce? Sînt întrebări la care Victor Ponta, înainte de emisiunea de luni seara, în sala de protocol de la TVR, la tradiționala discuție neoficială cu invitatul, mi-a făgăduit cămi va răspunde într-un posibil interviu unu la unu, genul de interviu-taifas cu un interlocutor.

Pînă atunci, se cuvine să reamintesc că Victor Ponta a revenit în spațiul mediatic românesc abia pe 20 februarie 2017, după o absență de două luni și ceva, la emisiunea lui Victor Ciutacu de pe România tv. Ca și în cazul multor altor emisiuni realizate de tineri confrați, am fost la acest dialog secundul moderatorului. Emisiunea s-a constituit într-un moment deosebit nu numai mediatic, dar și politic, din mai multe puncte de vedere:

1) După două luni și ceva de absență în plan mediatic, Victor Ponta a avut multe lucruri de spus. Şi le-a spus, cu o francheţe surprinzătoare la un politician român, a cărui prima preocupare, chiar şi cînd i se face o clismă, e de a ţine discursuri electorale.

2)Pînă acum, intervenții scurte, fie pe facebook, fie telefonic, Victor Ponta lansase săgeți critice, de nuanță ironică, spre Liviu Dragnea.

3) Victor Ponta beneficia și beneficiază de uriașul avantaj al celui care s-a retras la timp dintr-o șefie - cea de premier. Adăugată dezastrului care a fost guvernarea tehnocrată („la care s-a lăcomit Klaus Iohannis” – Victor Ponta dixit!), guvernarea Ponta a rămas în memoria colectivă ca una dintre vîrstele de aur ale omenirii românești, întrerupte brutal și mai ales în chip nedrept. Decizia sa inspirată de a demisiona din funcția de premier după Colectiv, fără a avea o minimă responsabilitate în producerea tragediei, i-a conservat lui Victor Ponta o imagine idealizată, și a dus, indiscutabil la victoria zdrobitoare a PSD în alegerile din 11 decembrie 2016.

Prin urmare, punctele de vedere ale lui Victor Ponta despre guvernarea PSDALDE, despre situația din PSD și din țară primeau o greutate mult mai mare decît cele ale oricărui politician român la ora respectivă.

Am ținut să menționez aceste lucruri, pentru că explică nu numai impactul mediatic (dialogul cu Victor Ponta l-a zdrobit la rating pe cel concurent, de pe Antena 3, cu Sorin Grindeanu, deși teoretic pentru simplii cetățeni e mult mai important ce spune un premier în exercițiu decît un fost premier) dar și impactul politic uriaș.

Spre surprinderea mea, Victor Ponta a fost deosebit de sever cu luna de guvernare PSD-ALDE și cu situația de două luni de la scrutin din PSD.

Multitudinea subiectelor care se cereau abordate cu un politician absent din spațiul mediatic timp de două luni a făcut ca partea consacrată Guvernării și situației din PSD să fie destul de restrînsă în această primă apariţie completă a lui Victor Ponta în spaţiul mediatic băştinaş. Cu toate acestea, emisiunea s-a constituit într-un moment de excepție politico- mediatic prin faptul c-a fost debutul a ceea ce se numește azi Războiul de unul singur dus de Victor Ponta împotriva lui Liviu Dragnea.

Un război spectaculos din cel puțin două motive:

1) E singurul război dus nu numai de un PSD-ist, dar și de un politician mai acătării împotriva Atotputernicului Liviu Dragnea.

2) E un război angajat împotriva președintelui PSD de un membru PSD, teoretic, un subordonat al lui Liviu Dragnea.

3) E un război dus împotriva lui Liviu Dragnea, împotriva celui care i-a fost pe vremuri subordonat, iar acum îi e, cel puțin teoretic, șef.

Se înțelege, în aceste condiții, c-am acceptat bucuros invitația de a participa la dialogul lui Ionuț Cristache și Marian Pieleanu.

Din 20 februarie 2017 n-a fost zi lăsată de Dumnezeu pe pămîntul politicii românești în care Victor Ponta să nu critice felul în care Liviu Dragnea administrează PSD, dar și țara.

Pentru mine, emisiunea se anunța un fericit prilej de a mă lămuri ce urmărește Victor Ponta prin acest război.

L-am pus, așadar, pe Victor Ponta să-mi enumere trei dintre motivele principale ale nemulțumirii pe care o împărtășește față de conducerea PSD de către Liviu Dragnea.

Toate cele trei motive prezentate de Victor Ponta le-am dibuit a avea drept punct comun ceea ce s-ar putea numi Ambiția lui Liviu Dragnea de a fi un Nicolae Ceaușescu al PSD și al României de după alegerile din 11 decembrie 2017.

Prin un Nicolae Ceaușescu înțelegînduse doar ambiția fostului conducător de a controla totul și nu ambiția de a impune, prin acest control, un Proiect de țară. Am căzut de acord cu Victor Ponta că, în cazul lui Liviu Dragnea, marea nenorocire pentru Guvernarea PSD-ALDE, pentru PSD și, în cele din urmă, pentru România, e ambiția lui Liviu Dragnea de a controla totul, de a impune totul, fără a avea ceva în cap.

Altfel spus, spre deosebire de alți inși cu ambiții de a dicta totul – Mareșalul Ion Antonescu, Nicolae Ceaușescu, Stalin chiar - Liviu Dragnea vrea să controleze totul de dragul controlului și nu în vederea unui proiect de țară.

Dar nu numai atît.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate