Ce trebuie să știm despre persoanele pasiv-agresive? Cu românul la psiholog

Ce trebuie să știm despre persoanele pasiv-agresive? Cu românul la psiholog

Este important să știm cum recunoaștem o persoană pasiv-agresivă și în cele din urmă cum alegem să gestionăm relația cu aceasta. Poate nici nu v-ați dat seama că în familie sau la locul de muncă aveți o persoană pasivagresivă, ci poate ați considerat-o o persoană dificilă. Secretul în a avea o relație bună cu persoanele dificile este să le identifici tipul de personalitate cu bune și cu rele și apoi să știi ce este recomandat sau nu să faci în relația cu acestea.

Ce trebuie să știm despre persoanele pasiv-agresive? Atât în domeniul profesional, cât și în viața personală, aceste persoane manifestă rezistență la exigențele celorlalți. Cu alte cuvinte nu sunt de acord și vor aduce mereu argumente de ce nu este bine să Ce trebuie să știm despre persoanele pasiv-agresive? Psiholog Eveline Țibichi-Osnaga www.evelineosnaga.ro psiholog@evelineosnaga.ro facă acel lucru care li se cere sau li se sugerează.

Pasiv-agresivul consideră că a te supune este o adevărată înfrângere sau umilire. Un ordin al șefului sau o simplă cerere le trezesc sentimente de revoltă și de frustrare și acolo unde se simț stăpâni îndrăznesc să nu își asculte șeful având credința că ceea ce spune șeful nu este corect sau că pur simplu șeful trebuie să asculte ce spune pasiv-agresivul, „care știe întotdeauna mai bine”.

O altă trăsătură specifică a pasiv-agresivului este de a promite mai mult decât poate face sau de cât este dispus să facă și în final regretă că a inițiat o activitate sau un plan. Cer favoruri fără să ofere nimic, au tendința să se plângă că nu sunt înțeleși și apreciați de cei din jur, și nu au nicio problemă în a-și manifesta invidia și resentimentele. În relația de cuplu sunt dificili, folosesc sabotajul afectiv ajungând des la un conflict punându-și partenerul în situații extreme.

Ne puteți urmări și pe Google News

Când își au partenerul aproape vor să fie singuri, când sunt singuri vor să fie alături de persoana pe care o iubește și îi face să se simtă importanți. Vor rămâne în relații doar atunci când vor domina și vor deține controlul. În viața de zi cu zi se poate întâmpla să ne manifestăm pasiv-agresiv fiecare din noi, acest comportament își face simțită prezența atunci când există un raport de subordonare, adică atunci când vorbim de relația pă- rinte-copil, patron - angajat, client – vânzător etc.

Acest aspect nu este o problemă, pentru că se manifestă episodic și nu este deranjant, însă persoanele pasiv – agresive intră în conflicte ori de câte ori au ocazia, indiferent cu cine și acest context îi face pe mulți greu de suportat. O altă diferență marcantă este făcută de tulburarea de personalitate pasi-agresivă și comportamentul pasiv agresiv. Vorbim de tulburare doar atunci când comportamentul este prezent în mod constant, în toate sferele vieții individului, de-a lungul întregii sale vieți. Ceea ce înseamnă că trăsăturile acestea sunt mult mai accentuate și mai greu de gestionat atât pentru pasiv-agresiv, cât și pentru cei din jur.

Cum putem întreține o relație funcțională cu un pasiv agresiv?

✔ Trebuie să fiți amabili nu în ideea de a fi obedienți, ci pentru a vă face viața mai ușoară;

✔ Pe cât posibil este recomandat să le acceptați ambivalența fără a intra în jocul lui;

✔ Atunci când le este cerută părerea, se simt măguliți și devin cooperanți;

✔ Trebuie sprijiniți să își exprime sentimentele;

✔ Din când în când, este important să le reamintiți regulile și să-i învățați să nu depășească „granițele” pe care relația le are stabilite;

✔ Nu este recomandat să vă prefaceți că nu i-ați remarcat împotrivirea, acest lucru îi va determina să fie mai feroce;

✔ Nu este recomandat să fie criticați și cu atât mai mult să fie criticați în public; Nu trebuie să uităm că pasiv-agresivul nu este neapărat violent fizic, ci mai degrabă el va răni indirect persoanele care nu-i sunt simpatice. Este recomandat să-l țineți în zona de confort. Atât timp cât el se află în zona de confort și viața dvs. va fi mai ușoară.