Editura Evenimentul si Capital

Ce stat de drept este acela clădit pe o minciună și ce facem cu complicitățile care au ucis pentru a doua oară victimele din Decembrie 1989? | EDITORIALUL EVZ

Violeta Fotache
Autor: | | 25 Comentarii | 2672 Vizualizari

Trebuie să recunosc: clasarea „Dosarului Revoluției din Decembrie 1989”, dată parcă la schimb cu soluția de începere a urmăririi penale a marilor vinovați pentru victimele Mineriadei din 13-15 iunie, mi-a zdruncinat serios încrederea în procurorii Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului instanței supreme.

 Am citit și răscitit comunicatul dat publicității de către Parchetul condus de procurorul general Tiberiu Nițu.

După 25 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, timp în care a fost soluționat doar ici, colo câte un dosărel, avem în sfârșit o soluție la Marele Dosar al Revoluției. O soluție care - deși a fost dată de trei procurori militari nominalizați în comunicat (fapt fără precedent în stilul de comunicare al parchetelor și instanțelor, în general, nu doar pentru Parchetul instanței supreme) - umple de rușine întreaga justiție românească. Mai ales dacă soluția nu va fi infirmată de către procurorul ierarhic superior celor care s-au pronunțat sau de către o instanță judecătorească.

Ce stat de drept este acela clădit pe o minciună? Aceasta este întrebarea pe care sunt convinsă că trebuie să și-o pună toți românii, nu doar magistrații procurori care au dat această soluție și șefii lor care, prin tăcere, achiesează la verdictul rușinos.

Care este minciuna pe care s-a clădit România democratică? Este o întrebare al cărei răspuns nu-l vom afla din munca procurorilor militari care au dat rușinoasa soluție. Să ne amintim că a fost nevoie de un verdict al Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) și de unul al Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a ajunge la punerea sub urmărire penală a lui Ion Iliescu, Petre Roman, Victor Atanasie Stănculescu, Virgil Măgureanu și alții în Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Care dosar este strâns legat de cel privind evenimentele din Decembrie 1989, după cum afirmă răspicat fostul procuror militar Dan Voinea, în prezent avocat. El și echipa lui au anchetat mai asiduu, ca să mă exprim așa, atât „Dosarul Revoluției”, cât și „Dosarul Mineriadei din 13- 15 iunie 1990”. Ce spune el astăzi este că ambele dosare ar trebui făcute unul. Să fie conexate, fiindcă - zice fostul anchetator - în decembrie 1989 a avut loc o înăbușire în sânge a manifestației împotriva Ceaușeștilor și împotriva comunismului, represiune executată în prima parte din ordinul dictatorului. Apoi, după 22 Decembrie, din ordinul celor care au preluat puterea: Ion Iliescu și ai lui.

Fostul anchetator i-a numit neocomuniști pe Ion Iliescu și camarila lui împreună cu care a apărat și menținut Puterea luată de la Ceaușescu, furându-ne revoluția. Neocomunismul este, conform DEX, mișcarea politică ce are în vedere restructurarea economică și acordarea unor drepturi democratice, fără a se efectua modificări de esență în structura economică și social-politică comunistă.

Mai mult decât atât, ex-generalul de justiție Dan Voinea spune că grupul de Putere pus sub acuzare în „Dosarul Mineriadei din 13- 15 iunie 1990”, pentru represiunea armată a manifestanților din Piața Universității, este același căruia i se datorează victimele de după 22 Decembrie 89. Toate violențele care s-au comis împotriva populației civile până la mineriada din septembrie 1991 au avut unicul scop de a-i menține, în mod nedemocratic, la putere pe Ion Iliescu și complicii lui.

Acuzația deosebit de gravă ne face să înțelegem altfel de ce au fost executați Ceaușeștii înainte de a se judeca recursul la care aveau dreptul. Dar, totodată, dezvăluirea lui Dan Voinea pune sub PUTEREA MINCIUNII nu doar anii în care Ion Iliescu a condus România, ci toți cei 25 de ani care s-au scurs de la evenimentele din Decembrie 89. Ani în care cei care s-au perindat în funcții importante din Justiția aflată sub papucul politic până în 2004-2005 sunt complici ai PUTERII INSTALATE PRIN INFRACȚIUNI CONTRA UMANITĂȚII. Ani în care nici cei care au ocupat funcții înalte în sistemul de justiție după reforma din 2005 nu au putut face pasul istoric de a-i demasca pe cei care ne-au furat revoluția și au stins cu sânge strigătele românilor pentru libertate și democrație.

M-aș fi așteptat să aud de la anchetatorii subordonați lui Tiberiu Nițu că măcar îi pun sub acuzare pe toți cei care au tergiversat și obstrucționat aflarea adevărului în acești 25 de ani. Și aici îi includ nu doar pe procurorii de caz care nu și-au făcut treaba, ci și pe șefii lor ierarhic superiori, mergând până la vârful piramidei. Nu în ultimul rând, ar trebui analizate schimbările legislative care au purtat dosarele de la un parchet la altul, pentru a vedea dacă în spatele lor nu s-au aflat cumva, trăgând sforile, tot neocomuniștii lui Iliescu.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate