Ce se va întâmpla cu RAAN, companie STRATEGICĂ a României, după declararea FALIMENTULUI

Ce se va întâmpla cu RAAN, companie STRATEGICĂ a României, după declararea FALIMENTULUI

Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN), singurul producător de apă grea din Europa şi cel mai mare din lume, a intrat oficial, în faliment, după ce magistraţii Curţii de Apel Craiova au respins ieri, ca nefondat, apelul formulat la decizia din 28 ianuarie a Tribunalului Mehedinţi.

Lichidator judiciar provizoriu a fost compania Euro Insol, condusă de Remus Borza, cel care a administrat în perioada insolvenţei şi compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie local. 

Acesta a declarat pentru EVZ care este strategia sa următoare pentru RAAN, furnizorul de apă grea pentru funcţionarea celor două reactoare nuclearelectrice de la Cernavodă.

"Este o companie în care statul a investit peste 10 miliarde de dolari. Trebuie administrată atent şi lichidarea asta, pentru că vorbim de instalaţii cu regim special, documente secretizate, de o companie strategică. O societate în lichidare poate fi vândută la preţ corect sau deliberat la valori subestimate”, a afirmat Borza. Surse din piaţă ne-au declarat că de mare interes este mai ales suprafaţa foarte mare de teren pe care se află producătorul. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Borza, instalaţiile de producţie de la Romag Prod au fost dezafectate de peste un an, dar “o problemă spinoasă este cine preia custodia rezervei de apă grea”.

"Există suficiente stocuri pentru reactoare"

El nu a vrut să dezvăluie cantităţile aflate pe stoc, afirmând că sunt cifre secrete, dar a precizat că “nu vom fi în situaţia de a importa apă grea, pentru că există rezerve şi pentru unităţile 3 şi 4 de la Cernavodă”, chiar dacă nu a precizat pentru cât timp. 

El a adăugat că trebuie văzut şi în ce măsură va fi atrasă, măcar în al 12-lea ceas, răspunderea civilă şi penală pentru cei care au adus cel mai mare producător din lume de apă grea la faliment. 

RAAN se afla în insolvenţă din septembrie 2013, după ce acumulase datorii de 680 de milioane de lei. Alte datorii, de peste 70 milioane lei, s-au acumulat pe perioada insolvenţei. 

Din 2015, compania nu mai produce nimic, iar în luna ianuarie 2016 Tribunalul Mehedinţi a decis intrarea în faliment a RAAN, hotărâre contestată şi rejudecată. 

Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al RAAN, a explicat în urmă cu ceva timp că falimentul a survenit în urma unei serii lungi de nereguli, contracte păguboase și lipsă de interes a celor care au condus aceasta companie în ultimii zece ani. 

Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate. Managementul defectuos a continuat chiar și perioada insolvenței, fapt ce a împins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat întrun dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 - 2012, sunt acum în atenția DIICOT. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale”, a precizat ministerul.