Ce se întâmplă în Germania? Xenofobia și islamofobia sunt pe val, animate de mișcările neonaziste

Ce se întâmplă în Germania? Xenofobia și islamofobia sunt pe val, animate de mișcările neonaziste

Devenită în ultimii ani principala destinație a imigrației în Europa, Germania este foarte îngrijorată de ascensiunea unui val populist odată cu intensificarea în ultimele săptămâni a manifestațiilor ostile străinilor, în centrul cărora se află mișcările extremiste, în special neonaziștii.

Aceste manifestații din mai multe orașe din țară sunt organizate sau susținute de diverse mișcări de extremă dreaptă sau neonaziste, inclusiv partidul anti-euro Alternativa pentru Germania (AfD), recent creat și care a virat spre idei xenofobe.

Emblematic pentru această mișcare populistă, un grup numit “Europenii patrioți împotriva islamizării Occidentului” (PEGIDA), lansat în octombrie, se află în ascensiune. De câteva săptămâni, grupul organizează “Manifestațiile de luni”, după modelul celor care au zguduit regimul comunist din fosta Germania de Est până la căderea Zidului Berlinului, în urmă cu 25 de ani. Membrii săi merg până la reluarea sloganului de atunci: "Noi suntem poporul".

La Düsseldorf (vest), Würzburg (sud), Rostock (nord), Bochum (vest), Munchen (sud), adunările, reunind până la câteva sute de persoane, s-au răspândit rapid. Luni, PEGIDA a reunit 10.000 de persoane la Dresda, capitala Saxoniei, un land din fosta Germanie de Est care se confruntă cu dificultăți economice și sociale, amintește și AFP. În alte zone ale Germaniei, mișcarea „Huligani împoriva salafiștilor” (HoGeSa), care reunește extremiști de dreapta, este tot mai populară și profită de sentimentele anti-imigrație care mocnesc în societatea gemană. Autoritățile promit să ancheteze mișcarea HoGeSa.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Bavaria, un adăpost pentru refugiați a ars, cel mai probabil, incendiat de o mână criminal, tocmai când se încheia, mai la nord, în Koln, întâlnirea miniștrilor de Interne din landurile germane dedicate tocmai acensiunii extremiștilor. Atacul este doar o altă dovadă că Germania are de înfruntat un risc sporit din partea extremei drepte, comentează DW.

Toate aceste mișcări încearcă “să mobilizeze un resentiment, să desemneze un inamic”, a afirmat Hajo Funke, profesor de științe politice la Universitatea Liberă din Berlin, citat de France Presse. "Aceasta devine periculos când se transformă în atac disprețuitor" și favorizează "stimularea instinctelor de masă”, a avertizat el.

De fapt, aceste manifestații au loc în contextul unei imigrații masive spre Germania. La începutul lunii decembrie, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a indicat că Germania, percepută ca o insulă de prosperitate, a devenit în 2012 principala destinație pentru imigrare din Europa, primind în anul respectiv 400.000 de persoane.

Germania a devenit de asemenea prima destinație a solicitanților de azil în Europa și, de aceea, structurile de primire sunt ocupate la maxim. Circa 200.000 au depus cerere de azil, mulți sosiți din țări măturate de războaie.

Pentru moment, miniștrii de Interne germane promit un răspuns comun acestor mișcări xenophobe și islamofobe tot mai îndrăznețe. Analiștii atrag atenția însă că mesajul anti-imigrație a început deja să prindă în anumite structuri sociale. „Nu le vom permite să folosească spinoasele probleme ale refugiaților și azilanților drept mijloace pentru obiectivele lor”, a dat asigurări Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne.