Editura Evenimentul si Capital

Ce se află în spatele legii care a dus la asaltul Parlamentului de către 6.000 de oieri nervoși | Ciobaniada 2015

Ciobanii au forțat ieri gardurile montate de forțele de ordine. Senatoarea Cristiana Anghel (foto jos) a ieșit să discute cu manifestanții FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 28 Comentarii | 8557 Vizualizari

O lege veche de aproape zece ani, modificată și promulgată în vară, a scos abia acum în stradă, în luna decembrie, mii de ciobani nemulțumiți. Este vorba de legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic 407/2006, modificată prin legea 149/2015. Oierii au „invadat” ieri Palatul Parlamentului și au cerut schimbarea a două prevederi legale

Prea mulți câini sperie vânatul, prea multe oi distrug flora, dar cine a văzut stână cu doar trei câini sau oaie să stea în țarc în perioada de pășunat. Argumentele oierilor și vânătorilor, două categorii vizate de noua lege, par juste, și de-o parte, și de alta. „Urşii ne omoară animalele”, „Vrem subvenţii! Nu ne ajutaţi cu nimic!”, „Murim, UE ne pune beţe în roate”, „Vânătorii ne restricţionează drepturile”, „Avem nevoie de câini de protecţie”, „Lupilor, plecaţi acasă. Lăsaţi oile să pască pe păşunea strămoşească” au fost doar câteva dintre nemulţumirile strigate ieri de ciobani. Mai multe sute de manifestanți au sărit gardul de beton al Palatului Parlamentului pentru a pune presiune pe parlamentari. Jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, fiind însă copleșiți de numărul mare al protestatarilor.

Au existat și momente „picante”. Senatoarea Cristiana Anghel, autoproclamată purtătoare de cuvânt a senatorilor, a coborât din Parlament în mijlocul protestatarilor şi a avut câteva discuţii aprinse cu o protestatarii. L-a numit pe unul dintre protestatari „prost”, explicând apoi că respectivul, care i-ar fi rupt foile, nu ar fi fost oier, ci „agitator”, a declarat Anghel. Ciobanii au continuat însă protestul, fără a da multă importanţă acestui incident.


Mitingul s-a sfârșit după ce oierii și parlamentarii au semnat un acord de schimbare a legii


Protest și în Parlament

Din stradă, ciobanii au ajuns direct în Parlament. Mai întâi au fost așteptați de cei doi co-președinți ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin. O dată ce aceștia le-au promis că va fi și rezolvată problema printr-o ordonanță de urgență, aproximativ 30 de ciobani s-au dus la Comisia de agricultură. Discuțiile s-au încins. La final, ciobanii au făcut scandal și au spus că nu părăsesc sala până când parlamentarii nu semnează „un acord, un act, ceva” cu ei. Până la urmă, manifestanții l-au luat pe președintele Comisiei de agricultură, liberalul Nini Săpunaru, și l-au dus în stradă. Oierii au încheiat seara protestul, după semnarea unui protocol între Comisia de agricultură din Camera Deputaților, Ministerele Agriculturii și Mediului și Federația Agrostar, protocol care parafează modificarea unor articole din Legea Vânătorii.Articolele ce au agitat spiritele

Una dintre modificările legii vânătorii, aduse în vara acestui an, litera c) la articolul 23, interzice păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, într-un an secetos, în care a crescut preţul furajelor şi cu 30%. Cealaltă, care apare în legea veche, dată în 2006, interzice „permiterea însoţirii turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, 2 în zona de deal şi de 1 la câmpie; în acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânei”. Ciobanii consideră că aceste prevederi vor omorî practic oieritul tradiţional din România şi li se suspendă dreptul la proprietate. „Oile noastre sunt ţurcane, trebuie să stea afară, pe câmp, nu în mizerie, altfel se îmbolnăvesc. Cum să am doar trei câini când am aproape 1.000 de oi?”, a strigat un cioban mânios. Dumitru Andreşoiu, din Orăştie, considerat unul dintre cei mai mari proprietari de oi din ţară, a declarat pentru EVZ: „Un alt lucru la care nu s-au gândit parlamentarii: cine mai produce brânză şi lapte în ţara asta? Or să se ducă ei să mulgă urşii, lupii şi vulpile?”. (A contribuit Larisa Bernaschi)

AGVPS: „Câinii mănâncă puii de vânat”

Așadar, prevederea referitoare la existența a doar trei câini la turmă există de aproape zece ani. O noutate este aceea referitoare la ținerea oilor la stână în perioada 6 decembrie - 24 aprilie, modificare intrată în vigoare, însă, de ceva timp. De ce, atunci, de abia acum protestează oierii? O discuție cu reprezetanții vânătorilor limpezește puțin lucrurile. Ovidiu Ionescu, președintele Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AGVPS) Brașov, spune că este posibil ca de abia acum să fi fost cineva în inspecție, care să aplice amenzi oierilor. Asociațiile de vânătoare s-au adresat și Gărzii de Mediu, atunci când a început sezonul de vânătoare, adică în această perioadă.

O problemă ar fi și că în România populația de oi a crescut destul de mult pentru că subvențiile se acordă mult mai ușor decât la vite, spune Ionescu. În schimb, alte state nu au încurajat creșterea numărului de oi, deoarece distrug flora. Ciobanii prezenți ieri la miting s-au plâns însă că subvențiile primite sunt infime oricum, și au cerut unele la nivelul celor din UE.

De ce sunt câinii o problemă

„Mulți câini sunt o problemă. Unii ciobani nu le dau de mâncare și atunci se duc și caută în pădure. Fiind carnivori mănâncă pui de pasăre care zboară sau nu, dar și pui de animale sălbaltice, mistreți, lupi, pui de căprioară”, a declarat pentru EVZ Ovidiu Ionescu.

„Eu am lucrat și în cercetare și am instalat capcane în pădure, ca să punem emițătoare pentru lupi, pentru un studiu. Până am prins un lup am găsit în capcane 17 câini”, a declarat acesta. Legea prevede încă din 2006 că la o turmă trebuie să existe doar trei câini. Nu și ce număr de oi trebuie să aibă turma păzită de trei câini.

Președintele AGVPS Brașov spune că turmele de „dimensionează” de la sine. „Nu poți să pleci cu 3.000 de oi pe munte și un singur cioban, pentru că sigur vei pierde jumătate din ele. Îți trebuie 10 ciobani. De regulă o turmă are cam 300 de oi”, a comentat acesta.

Ministrul Agriculturii: Schimbăm legea prin ordonanță

Ministrul Agriculturii Achim Irimescu (foto) consideră că trebuie revizuite prevederile care deranjează cel mai tare, și are în vedere emiterea unei OUG care să abroge cele două prevederi care au creat nemulțumire. Ministrul avertizează însă că trebuie avut grijă să nu fie create discriminări. „Nu mai trebuie adoptate acte legislative fără consultare, altfel ajungem la astfel de situații. La nivel european sunt consultate toate părțile. Procesul este de durată, dar este mai bine așa”, a afirmat Irimescu pentru B1 TV.


FOTO: Achim IrimescuPrevederi legale vechi de aproape zece ani

Prevederea referitoare la limitarea numărului de câini exista în Legea 103 a fondului cinegetic şi a protecţiei vinatului încă din septembrie 1996. Ea a fost inclusă și în Legea 407 din 2006, care interzicea însoțirea: „…turmelor şi cirezilor de către câini însoţitori al căror număr este mai mare de trei în zona de munte, de doi în zona de deal şi de unul la câmpie. În acest număr se includ şi câinii care asigură paza stânii”. Amenda era tot de la 500 la 1500 de lei.

În 2013, mai mulți parlamentari – unii dintre ei cu funcții de conducere în Asociația generală a Vânătorilor și Pescarilor – au inițiat modificarea legi vânătorii. Pe lista inițiatorilor se află: Iordache Florin, Mocioalcă Ion, Pâslaru Florin-Costin, Tîlvăr Angel, Vlase Petru Gabriel, Vlădoiu Aurel, Chelaru Ioan, Rotaru Ion (toți de la PSD), Kelemen Atilla-Béla-László (UDMR) și Bogdan Ciucă, ALDE. Singura noutate este că, ințial, în loc de „câini care asigură paza...”, se folosea expresia „câini fără jujeu” – o bucată de lemn, care îi împiedică să alerge.

De altfel, ieri, la discuțiile cu ciobanii revoltați, în Comisia pentru agricultură, deputatul PNL Nini Săpunaru a subliniat că au fost preluate vechile prevederi și nimeni nu s-a gândit la consecințe.

Guvernul Ponta a avizat acest proiect, dar până la urmă el a fost adoptat. În aprilie 2015, președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament. „Intervenţiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi, considerăm însă că sunt de natură să aducă atingere unor drepturi fundamentale prevăzute de Constituţie, cum este dreptul de proprietate, să afecteze protejarea unor specii cinegetice şi, în consecinţă, să antreneze declanşarea unei noi proceduri de infringement împotriva României”, a explicat Iohannis.

Obiecțiile lui Iohannis nu se refereau însă la numărul de câini. În mai 2015, obiecțiile șefului statului au fost acceptate, iar legea a fost promulgată în iunie. (Mircea Marian)
Alte articole din categoria: Afaceri

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate