Editura Evenimentul si Capital

Ce SALARII vor avea PROFESORII și ÎNVĂȚĂTORII, dar și sporurile prevăzute în legea salarizării bugetarilor

Dascălii vor primi, de la 1 ianuarie 2018, o majorare de 50% a salariilor. Apoi, lefurile le vor crește treptat până în 2022.
Autor: | | 0 Comentarii | 2965 Vizualizari

Proiectul legii salarizării unitare, publicat luni seară pe site-ul PSD conține și o listă a salariilor pe care le vor avea angajații din sistemul de învățământ universitar și preuniversitar din România. De altfel, acești bugetari fac parte din categoriile „favorizate”, ei urmând să primească o primă majorare de 50% sa salariului de bază de la 1 ianuarie 2018. Restul până la sumele stabilite în listele cu salarii din proiect va fi adăugat eșalonat, în următorii patru ani. La aceste lefuri, însă, se adaugă și multe sporuri. Iată cum:

Pentru cei din Educație, majorarea va fi din start de 50%, de la 1 ianuarie 2018, urmând ca diferența să se împartă la patru și să se dea, în câte o tranșă pe an, până în 2022, a explicat, duminică, la Antena 3, Lia Olguța Vasilescu.

Pe lângă acest calcul, Legea salarizării bugetarilor mai cuprinde câteva beneficii pe care le vor avea cei care lucrează în condiții speciale. Spre exemplu, din momentul intrării în vigoare a legii, „personalul didactic care-și desfășoară activitatea în localităzi izolate primește o idemnizație de până la 20% din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă”, diferențierea pe zone și loclaități urmând să facă obiectul unei hotărâri de Guvern separate.

Stimulente în plus primește și personalul dicactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi / grupe în învățământul preșcolar, primar și gimnazial. Cei care predau la 2 clase / grupe de elevi primesc o creștere salarială de 7%, procentul crescând însă odată cu numărul de clase. Cel mai mult vor lua cei care au 5 clase/grupe de elevi – o creștere de 25% a salariului de bază deținut.

Contează la salariu și funcțiile deținute. Spre exemplu, cei care sunt și diriginți primesc încă o creștere de 10%, în timp ce în învățământul superior conducătorii de doctorate primesc câte 1% în plus din salariul de bază pentru fiecare doctorand îndrumat! De asemenea, și cei care predau în închisori primesc un spor de până la 15% din salariul de bază.

Dar iată câteva exemple de salarii din învățământ:

SALARII ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT

Cele mai mari salarii le vor avea șefii din instituțiile de învățământ superior. Un rector cu gradul II va ajuns să primească 16.232 de lei în anul 2022. La același grad II, un prorector va câștiga 14.916 lei, iar un decan 14.477 lei. Aceste salarii conțin atât salariul de bază cât și cel aferent unei norme didactice, dar și sporul de vechime în muncă la nivel maxim.

În învățământul preuniversitar, inspectorul școlar general de gradul II va primi (tot în 2022) un salariu de 8.072 de lei, în timp ce un inspector școlar de specialitate sau un inspector școlar simplu va ajunge la 6.229 de lei. Din nou, aceste lefuri cuprind atât salariul de bază cât și cel aferent unei norme didactice, dar și sporul de vechime în muncă la nivel maxim..

La capitolul ÎNVĂȚĂMÂNT UNIVERSITAR salariile vor fi următoarele.

Profesor universitar cu peste 25 de ani de vechime în muncă – 10.880 lei;

Profesor universitar cu între 6 și 10 ani de vechime – 5.625 lei;

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Educaţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate