Editura Evenimentul si Capital

Ce rost poate avea Hannah Arendt în lumea PSD - PNL?

Sever Voinescu
Autor: | | 1 Comentarii | 891 Vizualizari

Mă întreb adesea cum de frecventarea marilor autori politici ai lumii nu te ajută deloc, dar absolut deloc în politica românească? Cum de marile idei politice care au născut și renăscut lumea asta de atîta ori, sînt de tot sterpe la noi?

Pentru că tot am scris toată săptămîna aceasta despre Hannah Arendt, aș particulariza această întrebare la cazul ei - cum de Hannah Arendt, care a marcat gîndirea politică a secolului trecut și a avut un enorm succes printre intelectualii români imediat după 1990, nu are nici o relevanță pentru practica noastră politică?

Într-adevăr, pentru cineva care urmărește politica de la noi, o lectură atentă din Hannah Arendt poate să producă enorme confuzii. Ar putea ajunge la concluzia că, dacă ceea ce discută Arendt e politică, atunci ceea ce se numește la noi, îndeobște, politică, nu este de fapt politică. Folosim același cuvînt pentru două realități complet diferite.

De pildă, Arendt meditează îndelung pe marginea ideii că orice gîndire politică trebuie să plece de la o mare uimire. Similitudinea cu gîndirea filozofică și trimiterea la tradiția greacă sînt evidente. Ei bine, Hannah Arendt zice că omul începe să gîndească politic pornind de la două astfel de uimiri. Prima este ”sînt uimit de ceea ce poate face omul!”, iar a doua este ”sînt uimit de ceea ce poate ajunge să fie lumea!”. Așa se face că omul politic va fi mereu preocupat să gestioneze resursele uimitoare ale oamenilor în realizarea unui proiect al lumii. Nu vă luați ochii de la aceste cîteva idei încercînd să priviți imediat spre ce fac și cuvîntă alde Dragnea, Blaga, Gorghiu sau Iohannis pentru că veți orbi pe loc! Să rămînem, încă, la idei. Abia apoi, încetîncet, ca să ni se obișnuiască ochii cu trecerea de la un gen de lumină la altul, vom privi și spre ai noștri. Așadar, Arendt a avut mereu ideea că umanitatea se împlinește în spațiul public, într- un anumit statut politic al persoanei. Uimirea mai sus descrisă este parte a unui complicat proces, ceva ca un fel de a doua naștere. Nu renaștere, căci nu există nici o moarte la mijloc, ci pur și simplu a doua naștere. Oamenii se nasc o dată biologic și, a doua oară, social-politic. Prima naștere este un debut în spațiul privat, a doua naștere este un debut în spațiul public. Gîndirea de bază, exercițiul primodial al gîndirii, decurge din uimirea ”cum de ceea este, este așa cum este?”. Influența heiddegeriană este evidentă. Ambele uimiri au, după cum se vede, egale deschideri spre pozitiv și spre negativ, așa cum au atît omul cît și lumea.

Uimit fiind, omul care începe să gîndească politic se confruntă imediat cu propria-i propensiune spre judecată morală. Arendt are pagini excepţionale despre provocările morale pe care politica le ridică. Nu neapărat în sensul în care gîndim imediat, cu referire directă la politicieni, care sînt corupţi, ipocriţi, răi etc. Provocarea cea mare este a celorlalţi, a „spectatorilor”, a cetăţenilor care fac posibil mecanismul politic. Aceştia sînt ademeniţi de tumultul politicii să judece în termenii moralei ceva ce, poate, ar trebui judecat altfel. Pentru România de azi, efortul uriaş al autoarei „Originilor totalitarismului” de a aşeza în termenii naturali, omeneşti, raportul dintre morală şi politică – efort niciodată încheiat cu o concluzie fermă – ar trebui să fie extrem de relevant. Nu prea este. Ai impresia că politica e una şi ideile despre politică sînt cu totul altceva. Trageţi doar cu coada ochiului spre politicienii zilei de azi şi veţi pricepe imediat ce vreau să spun.

Clivajul enorm dintre teoriile politice în general şi practica politică românească are cel puţin două efecte dezastruoase. Primul, că ţine politica în afara culturii, în afara responsabilităţilor intelectuale, în afara gîndirii, în cele din urmă. Tocmai pentru că politica nu este teritoriul certitudinilor – deşi ne este astfel vîndut zi de zi şi ceas de ceas -, separarea practicii politice de gîndirea politică garantează naufragiul. A doua, că face din politică altceva decît ar trebui să fie : o luptă surdă, plină de ură, absurdă şi fără nici un sens autentic în plan omenesc. Cîndva, prietenul Toader Paleologu propunea ca parlamentarii, la începutul mandatului, să fie cumva obligaţi să parcurgă cîteva (nu multe!) texte fundamentale ale gîndirii politice europene. Era, desigur, o fantezie de care oamenii politici s-au grăbit să rîdă. Dacă vreodată s-ar putea realiza această mică utopie, unele pagini din Hannah Arendt ar trebui incluse în această bibliografie formativă.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
21:32 Dragnea a RĂBUFNIT după raportul publicat de EVZ. "DESECRETIZARE! E important ceea ce e în arhivele SIPA" 19:02 Simona Ionescu despre Raportul Secret cu privire la Arhiva SIPA: „Ne-am pus problema ca nu cumva să fim atraşi într-o CAPCANĂ” 18:23 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE 13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient”

Articole salvate