Ce riști dacă nu-ți plătești taxele locale la timp

Ce riști dacă nu-ți plătești taxele locale la timp

Blocarea conturilor bancare și chiar anularea ajutoarelor sociale sunt soluțiile la care recurg primăriile pentru a recupera banii.

Mulți bucureșteni au primit în ultimele zile înștiințări de la primăriile de sector de care aparțin, conform cărora le-au fost poprite conturile deschise la bănci, din cauza faptului că au întârziat plata impozitelor. În unele cazuri, este vorba de datorii din 2011. Cum se explică faptul că reprezentanții primăriei s-au sesizat abia acum în legătură cu aceste sume neplătite? „Probabil că ei și-au făcut ordine în evidențe și au văzut care datorii sunt mai vechi și au decis să execute silit datornicii pentru a evita prescrierea datoriilor”, explică Dragoș Pătroi, consultant fiscal, managing partner DRP Tax Wizards. Acesta reamintește că, potrivit Codului de Procedură Fiscală, dreptul autorităților de a stabili obligațiile fiscale se prescrie după cinci ani.

Însă, dacă este vorba de datorii mai recente neplătite, nu este cazul să le amânați, având în vedere că, acum, în preajma sfârșitului de an, primăriile au luat la verificat situațiile contribuabililor. Astfel, dacă nu ați reușit până acum să vă plătiți impozitul pe locuință sau pe mașină pentru anul în curs sau pentru anii trecuți, ar trebui să vă grăbiți să le achitați până la sfârșitul anului, mai ales că, de Sărbători, direcțiile de taxe și impozite locale vor avea și ele un program special. Altfel spus, dacă aveți vreo amendă mai veche, chiar și de trei-patru ani, pe care sperați că primăria a uitat-o, este foarte posibil să vă treziți cu conturile blocate în următoarea perioadă.

Cine riscă să piardă ajutoarele sociale

Ne puteți urmări și pe Google News

Atente trebuie să fie persoanele care beneficiază de anumite ajutoare sociale. În primul rând, este vorba despre mamele care se află în concediul de creștere a copilului. Dacă impozitul pe locuință și pe autoturism nu va fi achitat până cel târziu pe 31 martie anul viitor, acestea nu vor mai primi indemnizația de creștere a copilului timp de cinci luni, timp în care își pot plăti datoria retroactiv. Dacă nu-și achită obligațiile fiscale până la sfârșitul lunii august, dreptul la indemnizație încetează.

În aceeași situație sunt și persoanele care primesc venitul minim garantat, precum și alocația pentru susținerea familiei, conform unei decizii a Guvernului din decembrie 2011.

Popriri

Cei care au datorii și conturi în bănci se pot trezi cu conturile poprite. Chiar dacă ați ajuns în situația popririi, legea prevede că executorul nu vă poate bloca accesul la toate sumele, când este vorba despre salarii, pensii sau veniturile destinate asigurării mijloacelor de trai. Doar o treime din salariu sau pensie poate fi restricționată pentru plata datoriilor.