Editura Evenimentul si Capital

Ce rău am decăzut noi românii în ochii politicienilor! Nici să mai fim păcăliți nu mai avem dreptul! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 9 Comentarii | 4986 Vizualizari

Sîmbătă, 20 februarie 2016. Butonînd a joacă telecomanda, mi-a atras atenția o secvență mai aparte: Silviu Mănăstire, de regulă fie în picioare, vituperînd corupții, fie la obosita masă de talk show din studioul B1tv, realiza un interviu în ceea ce producătorii numesc, apelînd la un barbarism, locație în afara televiziunii.

Decorul lăsa impresia unui taifas cu un om de cultură despre care știu doar criticii de specialitate, la el acasă, într- un dialog care nu interesează pe nimeni, deoarece omul de cultură nu divorțează încă. Interlocutorul lui Silviu Mănăstire era Cristian Bușoi. Din cîte mi-am dat eu seama imediat, Cristian Bușoi își prezenta pe larg Programul de candidat la Primăria generală a Bucureștilor. Despre campania la care s-a angajat cu toată energia sufletească și cu o mare parte din bani Cristian Bușoi am scris în „Evenimentul zilei” din 25 ianuarie 2016 sub titlul „Cristian Bușoi – o eroare genetică a Zoologiei politice românești de azi”:

„Chiar şi pentru alegerile locale, un candidat, cu excepţia celor independenţi, porneşte în campanie după formula navetei spaţiale.

Se ştie că lansarea unei navete spaţiale beneficiază de un spectacol tehnico- mediatic numit chiar aşa, lansare. Candidatul unui partid beneficiază şi el de o lansare.

În postdecembrism, procedurile de asumare a unui candidat au fost următoarele:

După întrunirea conducerii partidului, la care o persoană e desemnată să intre în cursa electorală pentru o primărie, are loc o sindrofie mai mult sau mai puţin zgomotoasă, prin care candidatul e lansat. (…)

De aproape o jumătate de an, Cristian Buşoi trudeşte din greu la o campanie electorală pe cont propriu.

El s-a lansat de unul singur şi duce o campanie de unul singur.

” Comentariul meu pornea de la un fapt anapoda. Alina Gorghiu, copreședintă a PNL, întrebată fiind de candidatura lui Cristian Bușoi, a răspuns în doi peri:

„Domnul Buşoi, în acest moment, este propunerea organizaţiei de Bucureşti, o candidatură finală poate fi decisă exclusiv prin validarea în Biroul Politic Naţional. (...) Este un coleg activ şi munceşte foarte mult, rămîne de văzut în ce măsură va rămîne propunerea finală a Partidului Naţional Liberal”.

Răspunsul Alinei Gorghiu poate fi înscris și el în seria umorului involuntar. Cristian Bușoi se zbătea de vreo cîteva luni să se prezinte drept candidat al PNL la primăria București. Un politician care a declanșat o campanie electorală atît de pronunțată e presupus în chip logic ca avînd acceptul conducerii PNL. În așteptarea unei confirmări ce nu poate fi decît o formalitate, el s-a lansat în campanie, ca să nu piardă timpul. Copreședinta PNL nu numai că lasă loc interpretării că e vorba de un gest pe cont propriu al lui Cristian Bușoi, dar mai mult cînd vine vorba de apreciere, distinsa nu găsește alte cuvinte decît cele care se spun de obicei despre o fată urîtă foc pe care nu vrei s-o rănești: Că e harnică. Nu frumoasă, nici măcar deșteaptă, ci harnică, și, hai, treacă de la mine, de treabă.

Așa și cu Cristian Bușoi în spusele Alinei Gorghiu. „Este un coleg activ și muncește mult.”

Dacă angajarea lui Cristian Bușoi în campania pe cont propriu ține de o abatere genetică a Zoologiei politice, răspunsul Alinei Groghiu nu e nici el prea departe. De cîteva luni, un lider PNL duce o campanie electorală spectaculoasă în ipostaza de candidat al PNL la primăria București. În sprijinul lui Cristian Bușoi a sărit și Klaus Iohannis, care l-a luat cu el într-una din rarele sale călătorii în realitățile românești. Deși unii se îndoiau că Cristian Bușoi va fi candidatul PNL, totuși era greu de imaginat că nu va fi. Cursa pentru primăria Bucureștilor e cea mai importantă dintre cursele din cadrul Localelor. PNL e un partid important pe scena țării. Cine săși imagineze că un partid de asemenea importanță permite unui lider să desfășoare o campanie electorală în postura de candidat al partidului fără să fie măcar o aprobare de principiu. Ce a urmat a fost și mai dihai.

Pentru că mulți interpretaseră declarația Alinei Gorghiu drept punere la îndoială a candidaturii lui Cristian Bușoi, candidatul pe cont propriu ține o conferință de presă pentru a declara:

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate