Editura Evenimentul si Capital

Ce rău am decăzut noi românii în ochii politicienilor! Nici să mai fim păcăliți nu mai avem dreptul! | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 9 Comentarii | 4975 Vizualizari

Sîmbătă, 20 februarie 2016. Butonînd a joacă telecomanda, mi-a atras atenția o secvență mai aparte: Silviu Mănăstire, de regulă fie în picioare, vituperînd corupții, fie la obosita masă de talk show din studioul B1tv, realiza un interviu în ceea ce producătorii numesc, apelînd la un barbarism, locație în afara televiziunii.

Decorul lăsa impresia unui taifas cu un om de cultură despre care știu doar criticii de specialitate, la el acasă, într- un dialog care nu interesează pe nimeni, deoarece omul de cultură nu divorțează încă. Interlocutorul lui Silviu Mănăstire era Cristian Bușoi. Din cîte mi-am dat eu seama imediat, Cristian Bușoi își prezenta pe larg Programul de candidat la Primăria generală a Bucureștilor. Despre campania la care s-a angajat cu toată energia sufletească și cu o mare parte din bani Cristian Bușoi am scris în „Evenimentul zilei” din 25 ianuarie 2016 sub titlul „Cristian Bușoi – o eroare genetică a Zoologiei politice românești de azi”:

„Chiar şi pentru alegerile locale, un candidat, cu excepţia celor independenţi, porneşte în campanie după formula navetei spaţiale.

Se ştie că lansarea unei navete spaţiale beneficiază de un spectacol tehnico- mediatic numit chiar aşa, lansare. Candidatul unui partid beneficiază şi el de o lansare.

În postdecembrism, procedurile de asumare a unui candidat au fost următoarele:

După întrunirea conducerii partidului, la care o persoană e desemnată să intre în cursa electorală pentru o primărie, are loc o sindrofie mai mult sau mai puţin zgomotoasă, prin care candidatul e lansat. (…)

De aproape o jumătate de an, Cristian Buşoi trudeşte din greu la o campanie electorală pe cont propriu.

El s-a lansat de unul singur şi duce o campanie de unul singur.

” Comentariul meu pornea de la un fapt anapoda. Alina Gorghiu, copreședintă a PNL, întrebată fiind de candidatura lui Cristian Bușoi, a răspuns în doi peri:

„Domnul Buşoi, în acest moment, este propunerea organizaţiei de Bucureşti, o candidatură finală poate fi decisă exclusiv prin validarea în Biroul Politic Naţional. (...) Este un coleg activ şi munceşte foarte mult, rămîne de văzut în ce măsură va rămîne propunerea finală a Partidului Naţional Liberal”.

Răspunsul Alinei Gorghiu poate fi înscris și el în seria umorului involuntar. Cristian Bușoi se zbătea de vreo cîteva luni să se prezinte drept candidat al PNL la primăria București. Un politician care a declanșat o campanie electorală atît de pronunțată e presupus în chip logic ca avînd acceptul conducerii PNL. În așteptarea unei confirmări ce nu poate fi decît o formalitate, el s-a lansat în campanie, ca să nu piardă timpul. Copreședinta PNL nu numai că lasă loc interpretării că e vorba de un gest pe cont propriu al lui Cristian Bușoi, dar mai mult cînd vine vorba de apreciere, distinsa nu găsește alte cuvinte decît cele care se spun de obicei despre o fată urîtă foc pe care nu vrei s-o rănești: Că e harnică. Nu frumoasă, nici măcar deșteaptă, ci harnică, și, hai, treacă de la mine, de treabă.

Așa și cu Cristian Bușoi în spusele Alinei Gorghiu. „Este un coleg activ și muncește mult.”

Dacă angajarea lui Cristian Bușoi în campania pe cont propriu ține de o abatere genetică a Zoologiei politice, răspunsul Alinei Groghiu nu e nici el prea departe. De cîteva luni, un lider PNL duce o campanie electorală spectaculoasă în ipostaza de candidat al PNL la primăria București. În sprijinul lui Cristian Bușoi a sărit și Klaus Iohannis, care l-a luat cu el într-una din rarele sale călătorii în realitățile românești. Deși unii se îndoiau că Cristian Bușoi va fi candidatul PNL, totuși era greu de imaginat că nu va fi. Cursa pentru primăria Bucureștilor e cea mai importantă dintre cursele din cadrul Localelor. PNL e un partid important pe scena țării. Cine săși imagineze că un partid de asemenea importanță permite unui lider să desfășoare o campanie electorală în postura de candidat al partidului fără să fie măcar o aprobare de principiu. Ce a urmat a fost și mai dihai.

Pentru că mulți interpretaseră declarația Alinei Gorghiu drept punere la îndoială a candidaturii lui Cristian Bușoi, candidatul pe cont propriu ține o conferință de presă pentru a declara:

„Am discutat cu Alina Gorghiu. (…) Titlurile care s-au pus pe intervenţia domniei sale sînt puţin rupte din context, dumneaei nu a spus nicio secundă că nu sînt candidat, a explicat doar o situaţie procedurală din interiorul PNL, o situaţie procedurală foarte corectă”.

După acest moment s-ar fi cuvenit să intervină însăși Alina Gorghiu pentru a ne lămuri ce a vrut să spună despre Cristian Bușoi.

Nu s-a întîmplat așa ceva.

Nu s-a întîmplat ca Cristian Bușoi s-o lase mai moale cu campania electorală pentru primăria București.

Dimpotrivă, campania a devenit și mai înverșunată.

Pe 4 februarie 2016, intervine în afacere Cătălin Predoiu, președintele filialei București a PNL:

„În momentul în care am preluat organizația, candidatul era, deja, nominalizat cu unanimitate de voturi de către organizația București, era domnul Bușoi. Dînsul este candidatul organizației de București în acest moment. Deci, continuă precampania. (… )

Este candidatul filialei, votat de către organele de conducere ale filialei București, (...) la jumătatea lunii decembrie, și eu înțeleg să ne sprijinim candidații, nu să-i subminăm.” N-am stat să urmăresc emisiunea de la B1tv, fie și pentru că Cristian Bușoi e moartea ratingului. Am trecut mai departe, convins că distinsul și-a început campania electorală, deja încredințat că el e candidatul și că decizia de confirmare e o chestiune doar de protocol.

Luni, 22 februarie 2016.

În cadrul unei conferințe de presă extraordinare, Cătălin Predoiu, același care ne asigura că Cristian Bușoi e candidatul filialei București conduse de el, cerînd sprijinul tuturor membrilor filialei, anunță că Ludovic Orban e candidatul filialei și al conducerii PNL. Ludovic Orban a fost desemnat drept candidat de Comisia de reunificare a celor două partide.

Presa se năpustește asupra lui Cristian Bușoi. Acesta, ca și cum nu s-ar fi dat pînă atunci drept candidat și n-ar fi cheltuit bani și energie pentru campania electorală, citește de pe o foaie de hîrtie un text din care înțelegem că el nu se oprește, nu dezertează, doar predă ștafeta unui coleg. Ce să înțelegem de aici? Că PNL a lansat în istoria mondială a democrațiilor o noutate absolută:

Candidatura de tip ștafetă.

Pînă la un moment dat, candidează cineva de la PNL. După care acesta predă ștafeta altcuiva. Acesta candidează, făcînd campanie, la rîndu-i, pînă la un moment dat, după care predă ștafeta.

Dincolo de glumă, rămîne întrebarea:

Nu trebuia să știm și noi, cei presupuși a fi Opinia publică, de ce a fost înlocuit Cristian Bușoi cu Ludovic Orban.

În octombrie 2014, în cursa pentru președinție, Teodor Stolojan a fost înlocuit cu Traian Băsescu. Da, dar pentru asta, cele două partide ne-au pregătit un întreg spectacol menit a ne convinge că nu se putea altfel. Teodor Stolojan s-a îmbolnăvit. Bietul Traian Băsescu se vede obligat să se sacrifice. Desigur, pentru cei lucizi mirosea din depărtări a regie. Da, dar spre deosebrie de schimbarea de acum de la PNL cei de atunci s-au ostenit să ne păcălească. Liberalii de acum nici măcar asta n-au făcut.

Ce rău am decăzut noi românii în ochii politicienilor!

Nici să mai fim păcăliți n-avem dreptul!
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate