Editura Evenimentul si Capital

Ce pun europenii pe masa de Crăciun

Autor: | | 6 Comentarii | 1140 Vizualizari

În fiecare țară din Europa, de la Nord la Sud, sărbătoarea Nașterii Mântuitorului este întâmpinată cu adevărate răsfățuri culinare

Fiecare popor își serbează Crăciunul într-o atmosferă plină de farmec și de bucurie, în funcție de tradițiile și obiceiurile care îl definesc. Dacă la români, „vedeta” mesei de Crăciun este porcul, locuitorii Europei civilizate se înfruptă, după caz, de la Nord la Sud, cu fazani, curcani, hering sau cu friptură de ren sau de miel.

Peștele e la loc de cinste pe mesele nordicilor

În nordul Europei, meniurile de Crăciun au ingrediente comune, dar și preparatele tradiționale, de la caz la caz. Gospodinele din Finlanda pregătesc o șuncă specială pentru Crăciun, hering și somon în saramură și o tocană cu ficat, carne de ren, morcovi și cartofi.

Suedezii pun pe masă „lutefisk“ - un preparat pe bază de pește, tocană de cartofi cu anșoa, somon la cuptor, costițe de porc, hering în saramură și budincă de orez.

În Danemarca se pregătesc clătite daneze, budincă de orez, friptură de porc sau de rață cu varză roșie murată, iar la desert – fursecuri și prăjituri cu marțipan.

În Norvegia, se servesc cârnați de porc, pește afumat, chiftele și varză roșie murată , dar „de bază“ este vinul fiert, care se servește din belșug.

Estonienii preferă friptură de porc cu varză murată, cartofi copți, sângerete, salată de cartofi cu sfeclă roșie și diferite tipuri de pate.

Lux şi abundenţă în Europa de Vest

Cele mai bogate (în calorii) mese de Crăciun se servesc în Marea Britanie și în Irlanda. Britanicii savurează delicii culinare de Crăciun, din care nu lipsesc friptura de curcan, de vită, de gâscă și de rață, glazurate, de obicei cu miere sau marmeladă, fazanul la cuptor, plăcintele și budinca (Christmas Pudding).

Francezii întâmpină „Père Noël” cu un meniu care include stridii, foie gras, curcan umplut cu castane, friptură de pui și de gâscă, dar și nenumărate feluri de desert. Desertul tradițional este Buche de Noël (o ruladă sub forma unui butuc tradițional de Crăciun). Père Noël vine și în Belgia, unde se servesc bomboane, prăjituri și ciocolată pe întreaga perioadă a Sărbătorilor de iarnă.

În Europa Centrală pune baza pe cârnați și șuncă

Loading...
Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate