Editura Evenimentul si Capital

Ce planuri are în politică Marian Munteanu, liderul Pieței Universității

Silviu Sergiu
Autor: | | 27 Comentarii | 4172 Vizualizari

La finalul editorialului anterior, dedicat „războiului” dintre Bruxelles și noua putere de la Varșovia, scriam că, pentru România, poate nu este o idee tocmai rea înființarea unui partid conservator după modelul Partidului ”Dreptate și Justiție” din Polonia.

 Aflasem că, în unele laboratoare politice de la București, s-a întocmit un astfel de plan. Miercuri seară ideea coagulării mișcării conservatoare din România a fost făcută publică, în emisiunea ”Jocuri de putere”, de la Realitatea TV. Marian Munteanu, fostul lider al studenților din Piața Universității 1990, a anunțat că a fost creat „Grupul Pentru România” (GPR), organism înființat încă de anul trecut, din 10 decembrie. Printre membrii fondatori se numără actorul Florin Zamfirescu și profesorul de matematică Florin Colceag, antrenorul olimpicilor români care participă la concursurile internaționale de matematică. Șiau exprimat însă dorința de a adera la acest grup și actorul Dan Puric și profesorul universitar Cristian Pârvulescu.

Potrivit lui Marian Munteanu, unul din scopurile creării acestui grup este apărarea „valorilor identitare ale civilizaţiei româneşti”. Abordarea este, așadar, conservatoare, tradiționalistă, cu unele accente naționaliste moderate, dar și eurosceptice. „Eu voi sluji cu toată prietenia eforturile coagulate ale acestor oameni, care împreună, sunt convins, vor avea un cuvânt de spus în dezbaterea publică din țara noastră. Noi încurajăm toate grupurile cetățenești, civice, toate grupările de oameni preocupați de aceste probleme. Să încercăm să comunicăm, să fim alături, să oprim această dezbinare pe care, unii, au întreținut-o sistematic. O putem opri prin dialog și printr-un spirit românesc”, a sunat apelul lui Marian Munteanu la strângerea rândurilor.

Deocamdată, el susține că intenția GPR nu este de a se transforma în partid politic. Din informațiile pe care le dețin, în prima fază, Grupul se vrea a fi o structură civică, cu scopul de a impune în ochii opiniei publice o serie de lideri credibili. Modelul este Alianța Civică, care a fructificat în anii 90 energiile Pieței Universității și din rândurile căreia s-au desprins liderii Convenției Democratică din România (CDR), în frunte cu președintele Emil Constantinescu. De această dată, GPR va fi pepiniera de lideri care vor contribui, din câte se pare, la resuscitarea PNȚCD. Potrivit unor informații publicate deja de presă, relansarea formațiunii țărăniste face parte din proiectul de coagulare a conservatorismului românesc. Nu este deocamdată clar dacă sub numele de PNȚCD. Planul a început deja să fie pus în aplicare, placa turnantă fiind Constantin Dudu Ionescu, fost lider țărănist, actualul consilier al președintelui Klaus Iohannis. El este cel care a reușit să-i plaseze în Guvernul Dacian Cioloș pe Costin Borc, vicepremier și ministru al Economiei. Fost secretar personal al Seniorului Corneliu Coposu, el beneficiază, așadar, de un CV cu încărcătură simbolică foarte mare. Din actualul Executiv face parte și Marius Bostan, fost lider al Tineretului Țărănist, actual ministru al Societății Informaționale.

Aș remarca faptul că lansarea proiectului lui Marian Munteanu are loc într-un context ce ar putea fi favorabil viitoarei mișcări conservatoare. Agenda publică este dominată, zilele acestea, de cazul familiei Bodnariu, în pericol de a-și pierde copiii în Norvegia. Familia creștină este una din valorile pe care o va apăra viitoarea mișcare conservatoare. În cazul în care soții Bodnariu își vor pierde definitiv copii, prin decizia unei instanțe din Norvegia, euroscepticismul va crește semnificativ în rândul românilor, frustrarea suporterilor soților Bodnariu urmând să alimenteze curentul conservator eurosceptic. Același efect îl vor avea, cu siguranță, dezbaterile publice care se prefigurează deja. De pildă cea referitoare la modificarea Constituției, în sensul introducerii unui articol care să prevadă explicit că familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. În momentul de față, o serie de asociații creștine, sprijinite de Biserica Ortodoxă Română, strâng semnături pentru a declanșa revizuirea Legii fundamentale prin inițiativă cetățenească.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate