Editura Evenimentul si Capital

Ce ne arată cifrele invocate de procurorul general Tiberiu Nițu. Ministerul Public a devenit Ministerul Închiderii Dosarelor Penale

Autor: | | 13 Comentarii | 5618 Vizualizari

Recenta decizie a Curții Constituționale a României prin care „renunțarea la urmărirea penală”a fost găsită ca încălcând Legea Fundamentală a scos la lumină faptul că, în 23 de luni - câte au trecut de la intrarea în vigoare a noului CPP, procurorii Ministerului Public au închis prin această măsură 221.319 de dosare. Printre cei scăpați basma curată sunt corupți, proxeneți, cămătari, hoți calificați, escroci, chiar și persoane care au comis infracțiuni contra justiției!

Renunțarea la urmărirea penală (RUP, prevăzută de art. 318 alineat 1, din Codul de Procedură Penală (CPP), a fost găsită, recent, în dezacord cu Legea Fundamentală, prin verdictul Curții Constituționale a României(CCR). De urgență, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Tiberiu Nițu, a atenționat asupra impactului major pe care îl va avea Decizia CCR asupra activității procurorului și, deci, asupra activității de urmărire penală. El a cerut ministrului Justiției, Raluca Prună, să ia măsuri pentru armonizarea CPP cu verdictul CCR, fapt care ar trebui să se petreacă, potrivit legii, în termen de 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Deciziei motivate a CCR.

De precizat că Decizia CCR nu are ca efect automat redeschiderea celor 221.319 de dosare penale închise, întrucât hotărârile Curții sunt general obligatorii, dar sunt valabile pentru viitor. Specialiștii în drept atrag atenția că dosarele vor putea fi redeschise numai în condițiile expres prevăzute de CPP. Totuși, judecătorii spun că efectul Deciziei CCR va fi redeschiderea multora din cauzele respective, la plângerea victimelor.

Informații șocante

Câți mahări îmbogățiți prin încălcarea legilor au scăpat prin renunțarea la urmărirea penală în 2014 nu ne-a zis nici o autoritate, dar știm că, și dăm doar câteva exemple, au scăpat peste 5.400 de persoane acuzate de infracțiuni contra integrității corporale și a sănătății, că au fost scăpați chiar și proxeneți, șoferi care au condus mașina băuți sau drogați, peste 28.000 de hoți calificați, peste 2.300 de escroci (înșelăciune), aproape 5.000 de persoane care au distrus și au tulburat posesia proprietății, într-o țară în care, cică, dreptul la proprietate e garantat.

GRECO: Șefii din parchete, expuși excesiv influenței Executivului

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate