Ce mișcări de culise au loc în Parlament pentru tema suspendării lui Klaus Iohannis

Ce mișcări de culise au loc în Parlament pentru tema suspendării lui Klaus Iohannis

Într-o intervenție la Realitatea Tv, preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat că va susţine decizia de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, deoarece se simte ameninţat că ar putea pierde şefia Senatului şi grupul senatorilor ALDE.

 "Dacă ar fi după mintea şi capul lui Dragnea, suspendarea s-ar face mâine dimineaţa. Cred că reacţia domnului Tăriceanu trebuie privită în următoarea cheie, cred că domnul Tăriceanu a întins coarda. Şi nouă ne-au cumpărat doi trădători, şi de la PNL la fel. (...) Referitor la chestiunea suspendării, la ora actuala PSD are singur majoritate în Senat. Scarlat Iriza figurează la ALDE, dar este independent şi de fapt este la comanda PSD. PSD îl poate lăsa oricând fără grup la Senat (pe Călin Popescu Tăriceanu - n.r.). Dacă mai pleacă doi, la fel şi astfel dragostea aceasta profundă a lui Tăriceanu, fiind convins că nici UDMR, nici minorităţile nu votează. Cel mai probabil Tăriceanu se simte ameninţat, poate pierde această funcţie şi nu pleacă de la guvernare, dacă pleacă de la guvernare se prăbuşeşte. Dragnea va merge pe acest discurs «mergem cu suspendarea, nu se mai poate»", a afirmat preşedintele PMP, Eugen Tomac, duminică seară la Realitatea Tv.

În schimb, deputatul USR, Ion Stelian a spus că liderul PSD, Liviu Dragnea, va merge "până în pânzele albe" cu suspendarea lui Klaus Iohannis pentru că are interesul ca preşedintele interimar să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA.

"Se pare că nu mai are o majoritate confortabilă, s-a văzut la votul asupra Codului penal, dar Dragnea e dispus să meargă până în pânzele albe, indiferent de risc. Calculele acestea pe care le facem cu toţii sunt doar pe hârtie. Vom vedea dacă se vor concretiza. Cert e că sunt disperaţi să pună mână pe această funcţie, chiar şi în interimat, pentru a da diverse decrete. Cu siguranţă revocarea şefei DNA o vor. Va fi pasul numărul unu pe care îl vor face. Vor promulga tot ceea ce poate fi promulgat din legile justiţiei. Nu vor cu niciun chip să nu fie promulgate aceste legi şi să aştepte ce spune Comisia de la Veneţia. În privinţa, Codului de procedură penală nu pot face nimic, pentru că de abia pe 18 iulie se pronunţă CCR, iar pe Codul Penal, CCR se va pronunţa de abia în toamnă. Urmează schimbări ale unor funcţionari publici pe chestiuni de competenţa preşedintelui", a explicat deputatul USR, Ion Stelian la Realitatea Tv. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat duminică, faptul că este de acord cu suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis, dacă acesta continuă să refuze aplicarea deciziei CCR privind revocarea Laurei Codruţa Kovesi. Acesta a mai spus că în zilele următoare va avea loc o discuţie în coaliţie în care se va decide.

Ne puteți urmări și pe Google News

UDMR nu vede vreun motiv serios de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, a declarat, vineri, liderul senatorilor Uniunii, Cseke Attila, după ce şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că aceasta trebuie să fie o opţiune serioasă.

Potrivit Constituţiei, "preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută".

"Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui", conform sursei citate.