Editura Evenimentul si Capital

Ce MESAJ a transmis Iohannis cu privire la MAREA UNIRE din 1918 şi începutul PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL

Klaus Iohannis
Autor: | | 2 Comentarii | 225 Vizualizari

Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române cu privire la Marea Unire din 1918 şi începutul Primului Război Mondial.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj în cadrul sesiunii solemne a Academiei Române – „Marea Unire din 1918. Începutul Primului Război Mondial”, informează agerpres.ro.

"Aniversările marilor evenimente şi realizări istorice ne îndeamnă să reflectăm asupra contribuţiei fiecărei generaţii la dezvoltarea societăţii. Lecţiile trecutului, fie ele tragice ori eroice, trebuie înţelese şi asumate, regăsite în viziunea şi în valorile pentru care ne creştem şi educăm copiii. Pentru că aşa cum lesne putem observa, valorile europene la care am aderat şi noi ca ţară trebuie reasumate şi apărate de fiecare generaţie. Ele pot fi puse în pericol de ură şi intoleranţă şi este datoria elitelor politice şi culturale să ofere fiecărei generaţii punţi de cunoaştere, dialog şi solidaritate, peste tranşeele ignoranţei, demagogiei şi populismului", se arată în discursul şefului statului, prezentat de către Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

Destinul unei naţiuni întregite nu se împlineşte decât dacă se fundamentează pe viziunea şi responsabilitatea clasei politice, precum şi pe dăruirea, uneori până la sacrificiu, a unor întregi generaţii, mai afirmă Klaus Iohannis, evidenţiind că "De 1 Decembrie, cinstim eroii Primului Război Mondial şi pe toţi cei care au realizat Marea Unire, care au pus bazele României moderne, ţară construită de şi pentru cetăţeni egali, indiferent de originea etnică, de limba pe care o vorbesc sau cultul religios căruia îi aparţin".

Preşedintele consideră că "pentru România, participarea alături de Antantă în Marele Război a însemnat nu doar o şansă a împlinirii naţionale, ci şi un pas hotărât spre asumarea unor valori politice şi a unui destin occidental".

"Cu toate vicisitudinile, pe întreg parcursul unei jumătăţi de secol de totalitarisme, semnificaţia momentului 1918 nu s-a pierdut. În pofida eforturilor de marginalizare ori de deturnare ideologică, memoria Marii Uniri ne-a hrănit speranţele într-un destin democratic şi european, regăsit în construcţia unei democraţii pluraliste după Revoluţia din 1989. Marea Unire a dovedit nu doar că reprezintă împlinirea vocaţiei istorice a tuturor provinciilor româneşti, ci şi că este reperul nostru identitar fundamental. Ea a fost, este şi va fi inspiraţie pentru toţi cei care înţeleg că niciun efort nu este prea mare atunci când facem politici adresate binelui public", subliniază preşedintele Iohannis.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate