Editura Evenimentul si Capital

Ce măsuri a luat Protecția Copilului Dolj în cazurile de sinucidere a celor doi copii

Autor: | | 0 Comentarii | 501 Vizualizari

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a dispus, la finalizarea anchetelor interne efectuate după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei, s-au sinucis în luna decembrie 2015, cercetarea disciplinară şi suspendarea din activitate a unui instructor de educaţie şi a şefei Complexului de servicii de tip rezidenţial.

'La finalizarea anchetei interne s-a dispus cercetarea disciplinară a două persoane, este vorba de instructorul de educaţie care s-a ocupat de cazul copilului care s-a sinucis în data de 2 decembrie şi cercetarea disciplinară a şefei Complexului de servicii care au în subordine toate casele de tip familial din cartierul 1 Mai. Aceste cercetări disciplinare au fost demarate cu suspendarea celor două persoane din activitate, însă au fost încetinite de faptul că şefa centrului şi-a angajat un avocat pentru apărarea sa pe perioada cercetării, iar instructorul de educaţie a apelat la suportul sindicatului şi atât sindicatul cât şi avocatul au depus cereri de amânare a audierii, audierea finală urmând să aibă loc pe data de 12 ianuarie', a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Anchetă în paralel la Parchet

În urma cercetării interne, au fost constatate anumite atitudini neadecvate în relaţia cu copiii, cum ar fi certuri, discuţii pe un ton mai ridicat, deficienţe în activitatea administrativă, a mai precizat Florin Stacu.

O fată de 13 ani, care locuia în Casa de tip familial 'Amicii', a fost găsită spânzurată în data de 2 decembrie. Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecţie specială în cadrul Casei de tip familial 'Voinţa', s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcţie, dintr-un cartier craiovean. Ambii erau copii abandonați, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Cristina și-a pus ștreangul de gât de inimă rea, după ce angajații Direcției i-au refuzat dreptul de a avea o mamă. Nicolae, Nik, nu a mai putut îndura durerea și ignoranța celor care ar fi trebuit să le aline sufletele. S-a aruncat în gol de pe un bloc.

Care sunt concluziile ANPDCA 

În urma tragediilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a trimis la Craiova corpul de control. „Concluziile, în ambele cazuri, ne duc la ideea că s-a lucrat greşit. Este inadmisibil să-ţi imaginezi că nu a văzut nimeni ceva schimbat în comportamentul acestor copii. Cu toate acestea, există remarci în documentele întocmite de psihologi care au fost ignorate de angajaţii centrului. În cazul fetiţei, de pildă, psihologul scrie negru pe alb că îi recomandă un mediu securizant, pentru că suferă de anxietate dată de teama abandonului şi că are o încredere în sine scăzută”, a declarat Gabriela Coman, şefa ANPDCA. 

Gabriela Coman, șeful ANPDCA: „Am trimis Corpul de control la Dolj, pentru că am primit informații trunchiate” | Sinuciderile copiilor orfani

Reprezentanţii ANPDCA au precizat în raportul întocmit la finalul cercetării efectuate în acest caz că toţi angajaţii care nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu să fie cercetaţi administraţi şi, după caz, să fie sesizate organele de cercetare penală. ANPDCA a recomandat, de asemenea, să fie verificaţi şi psihologii care au gestionat cele două cazuri în ceea ce priveşte respectarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi al Codului de procedură disciplinară.

În urma verificărilor derulate în perioada 7 – 8 decembrie, au fost stabilite de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție patru măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, măsuri care au fost aduse la cunoștința Consiliului Judetean (CJ) Dolj prin nota de control nr. 10646/2015.

Măsurile stipulate în documentul transmis de către ANPDCA sunt următoarele:

1) „Se va realiza cercetarea administrativă a tuturor angajaților care nu și-au îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu sau cele ce decurgeau din actele normative în vigoare și, după caz, vor fi sesizate organele de cercetare penală, în situația în care sunt identificate aspecte infracționale în legătură cu realizarea sarcinilor de serviciu.“Sunt indicați ca responsabili pentru implementarea acestei măsuri Comisia de cercetare / Directorul General al DGASPC Dolj.

Foto: Florin Stancu, directorul general al DGASPC Dolj.

2) „Verificarea modului în care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, psihologii care au gestionat cele două cazuri au respectat prevederile Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică și ale Codului de procedură disciplinară, în conformitate cu Legea nr. 213/2004, privind exercitarea profesiei de psiholog cu drept de liberă practică, înființarea, organizarea și funcționarea Colegiului Psihologilor din România.“ Potrivit notei de control, este responsabil pentru implementarea acestei măsuri Colegiul Psihologilor din România.

3) „În acordarea și gestionarea banilor de buzunar, vor fi respectate întocmai prevederile standardului 11 din Ordinul nr. 21/2004 pentru aprobarea standardelor minime obligatorii privind serviciile pentru protecția copilului de tip rezidențial, coroborat cu prevederile art. 129, alin. 1 din Legea 272/2004, privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată.“ Este indicat ca responsabil pentru implementarea acestei măsuri Directorul General al DGASPC Dolj.

4) „Se va acorda asistență psihologică de suport pentru toți beneficiarii Complexului de Servicii Specializate de Tip Rezidențial 1 Mai, pentru depășirea situației de criză și prevenirea altor evenimente nedorite.“ Pentru implementarea acestei măsuri, este indicat ca responsabil Directorul General al DGASPC Dolj.

Întrebat dacă a intenţionat să îşi dea demisia din funcţie după acest caz, Florin Stancu a afirmat că din punctul lui de vedere 'nu există persoane de neînlocuit', iar la nivelul instituţiei este vorba de o situaţie de o gravitate specială, cum ar fi sinuciderea a doi copii şi 'alte situaţii grave'.

Adevărul din spatele sinuciderii celor doi copii aflați sub protecția Statului. Copiii aceștia sunt doar dosare pe masa cuiva din Sistem | Sinuciderile copiilor orfani

'Sunt efectuate verificări de către Parchet, de către Corpul de control al Ministerului Muncii, de alte instituţii şi era normal ca aceste verificări să se facă şi cu demisia mea pe masă. A existat şi există această disponibilitate a mea atâta timp cât se consideră că aceasta este soluţia care rezolvă problemele şi tensiunea care s-a creat în rândul copiilor şi tinerilor din sistemul de protecţie de la Dolj', a mai spus Stancu. Directorul DGASPC Dolj a precizat că, potrivit specialiştilor, starea de vulnerabilitate din rândul copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi în Dolj este de minim de trei luni după cele două evenimente tragice din luna decembrie.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
13:45 REACȚIA lui Grindeanu despre desecretizarea arhivei SIPA: „S-a făcut un pas important” 13:44 PRIMA REACȚIE a lui Toader după desecretizarea arhivei SIPA. Ce spune despre Laura Codruța Kovesi 13:17 Predoiu, despre raportul SIPA: „L-am trimis la CSAT şi l-am clasificat; Nu cunoşteam conţinutul arhivei” 12:39 Scântei: „Unele dosare SIPA au fost XEROXATE. Îi cer ministrului Toader să explice cum documente CLASIFICATE au ajuns în presă” 12:22 Cazanciuc: În 2013 s-a intrat în arhiva SIPA pentru că se ARSESE un BEC 11:48 Preşedintele UNJR: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?” 10:14 REACȚIA lui Băsescu cu privire la arhiva SIPA: Oricât încearcă „băieţii veseli” să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge 10:08 Dan Andronic, despre judecătorul Cristi Danileț: „Nu cred că le-a copiat el...esta MÂNA unui PROFESIONIST” 09:25 ANDRONIC: Nu am înţeles de ce Tudorel Toader nu a DESECRETIZAT aceste documente 09:16 Cine A INTRAT în Arhiva SIPA. Ministerul Justiției a publicat lista 08:21 EXPLOZIV! Judecătorul Cristi Danileț informa DNA despre audierea unor martori. Documentul care dovedește TOT - Foto în articol 07:35 Au apărut primele pagini din RAPORTUL SECRET al ARHIVEI SIPA - FOTO 07:04 ACUM puteți citi DOCUMENTUL INTEGRAL! Am pus mâna pe RAPORTUL SECRET cu privire la Arhiva SIPA! 00:00 “Ați vrut dovezi, na Dovezi!" Jurnalistul Dan Andronic ARUNCĂ SISTEMUL ÎN AER 00:00 Ancheta DIICOT privind arhiva SIPA este în „stadiu incipient” 23:44 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Fostul șef al SIPA, desemnat șef la SIE

Articole salvate