Editura Evenimentul si Capital

Ce măsuri a luat Protecția Copilului Dolj în cazurile de sinucidere a celor doi copii

Autor: | | 0 Comentarii | 538 Vizualizari

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj a dispus, la finalizarea anchetelor interne efectuate după ce o fată de 13 ani şi un băiat de 19 ani, ambii aflaţi în case de tip familial ale instituţiei, s-au sinucis în luna decembrie 2015, cercetarea disciplinară şi suspendarea din activitate a unui instructor de educaţie şi a şefei Complexului de servicii de tip rezidenţial.

'La finalizarea anchetei interne s-a dispus cercetarea disciplinară a două persoane, este vorba de instructorul de educaţie care s-a ocupat de cazul copilului care s-a sinucis în data de 2 decembrie şi cercetarea disciplinară a şefei Complexului de servicii care au în subordine toate casele de tip familial din cartierul 1 Mai. Aceste cercetări disciplinare au fost demarate cu suspendarea celor două persoane din activitate, însă au fost încetinite de faptul că şefa centrului şi-a angajat un avocat pentru apărarea sa pe perioada cercetării, iar instructorul de educaţie a apelat la suportul sindicatului şi atât sindicatul cât şi avocatul au depus cereri de amânare a audierii, audierea finală urmând să aibă loc pe data de 12 ianuarie', a declarat Florin Stancu, directorul DGASPC Dolj.

Anchetă în paralel la Parchet

În urma cercetării interne, au fost constatate anumite atitudini neadecvate în relaţia cu copiii, cum ar fi certuri, discuţii pe un ton mai ridicat, deficienţe în activitatea administrativă, a mai precizat Florin Stacu.

O fată de 13 ani, care locuia în Casa de tip familial 'Amicii', a fost găsită spânzurată în data de 2 decembrie. Cel de-al doilea eveniment tragic s-a petrecut în seara de 5 decembrie 2015, când un tânăr în vârstă de 19 ani, care se afla sub măsură de protecţie specială în cadrul Casei de tip familial 'Voinţa', s-a aruncat în gol de la etajul 8 al unui bloc aflat în construcţie, dintr-un cartier craiovean. Ambii erau copii abandonați, aflați în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Cristina și-a pus ștreangul de gât de inimă rea, după ce angajații Direcției i-au refuzat dreptul de a avea o mamă. Nicolae, Nik, nu a mai putut îndura durerea și ignoranța celor care ar fi trebuit să le aline sufletele. S-a aruncat în gol de pe un bloc.

Care sunt concluziile ANPDCA 

În urma tragediilor, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) a trimis la Craiova corpul de control. „Concluziile, în ambele cazuri, ne duc la ideea că s-a lucrat greşit. Este inadmisibil să-ţi imaginezi că nu a văzut nimeni ceva schimbat în comportamentul acestor copii. Cu toate acestea, există remarci în documentele întocmite de psihologi care au fost ignorate de angajaţii centrului. În cazul fetiţei, de pildă, psihologul scrie negru pe alb că îi recomandă un mediu securizant, pentru că suferă de anxietate dată de teama abandonului şi că are o încredere în sine scăzută”, a declarat Gabriela Coman, şefa ANPDCA. 

Gabriela Coman, șeful ANPDCA: „Am trimis Corpul de control la Dolj, pentru că am primit informații trunchiate” | Sinuciderile copiilor orfani

Reprezentanţii ANPDCA au precizat în raportul întocmit la finalul cercetării efectuate în acest caz că toţi angajaţii care nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu să fie cercetaţi administraţi şi, după caz, să fie sesizate organele de cercetare penală. ANPDCA a recomandat, de asemenea, să fie verificaţi şi psihologii care au gestionat cele două cazuri în ceea ce priveşte respectarea Codului deontologic al profesiei de psiholog cu drept de liberă practică şi al Codului de procedură disciplinară.

În urma verificărilor derulate în perioada 7 – 8 decembrie, au fost stabilite de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție patru măsuri care vor fi implementate în perioada imediat următoare, măsuri care au fost aduse la cunoștința Consiliului Judetean (CJ) Dolj prin nota de control nr. 10646/2015.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate