Editura Evenimentul si Capital

Ce IMPACT au avut în buget scăderile de TAXE şi creşterea SALARIILOR şi PENSIILOR de anul trecut

Majorăr salariale.
Autor: | | 0 Comentarii | 416 Vizualizari

Execuția bugetului general consolidat pe primele doua luni ale anului 2016 s-a încheiat cu un excedent de 0,8 miliarde de lei, respectiv 0,10% din PIB, față de 2,3 miliarde lei, respectiv 0,33% din PIB, înregistrat la aceeaşi perioadă a anului 2015, potrivit unui comunicat al Ministerului de Finanţe. Per ansamblu, statul a încasat mai mult cu 4,6%, dar creşterea cheltuielilor a fost mai mare, de 10%.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 35,4 miliarde de lei, reprezentând  4,7% din PIB, au fost cu 4,6% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.        

S-au înregistrat creșteri faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent la încasările din: impozitul pe profit (+39,3%), taxa pe utilizarea bunurilor (20,3%), accize (5,9%), contribuții de asigurări sociale (+9,5%) și TVA (+4%).

Creşteri de 4% la încasările de TVA

- Încasările din taxa pe valoarea adăugată reprezintă 10,4 miliarde de lei, cu 4% mai mari decât încasările aferente aceleiași perioade anului 2015, în condițiile în care începând cu luna februarie 2016 se reflectă pe lângă măsura de reducere a cotei de TVA la 9% pentru alimente și servicii de restaurant (O.U.G. nr. 6/2015) aplicabile începând cu 1 iunie 2015 și măsura de  reducere a cotei de TVA standard de la 24% la 20%.

- Încasările din contribuții  de asigurări sociale la bugetul de asigurări sociale au fost mai mari cu 7% față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care încasările la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii, datorită creșterii cotei de contribuții de la 5% în anul 2015, la 5,1% în anul 2016.

Menționăm, de asemenea și aplicarea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat, prin care nu se mai plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuțiile de asigurări sociale aferente angajatorului din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naționale.

- La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la veniturile nefiscale cu 15,2%, impozite şi taxe pe proprietate cu  2,1%, taxa pe utilizarea bunurilor cu 4%

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate