Editura Evenimentul si Capital

Ce găinari au putut ajunge şefi de servicii secrete în România?

Mălin Bot
Autor: | | 37 Comentarii | 7070 Vizualizari

Sunt halucinante acuzele aduse şefului serviciului secret al Ministerului de Interne

 Pe măsură ce apar informaţii noi despre deturnarea fondurilor pentru investigaţii, ajungi să te întrebi dacă s-a schimbat ceva de pe vremea când nişte securişti alunecoşi îşi asigurau supravieţuirea prin „Doi şi un sfert”.

Ditamai Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă al Ministerului de Interne avea la vârf indivizi care furau pur şi simplu banii destinaţi obiectului principal de activitate al instituţiei: colectarea informaţiilor.

Ditamai chestorul Gheorghe Nicolae şi alţi şefi importanţi din instituţie au ajuns să fie anchetaţi de DNA pentru o fraudă de aproape 100.000 de euro. Suma poate să nu pară mare pentru cei obişnuiţi cu prejudiciile de zeci şi sute de milioane de euro din marile cazuri de corupţie.

Cazul în sine este foarte important pentru că trădează defecţiuni de sistem extrem de grave într-o zonă foarte sensibilă a sistemului judiciar. Serviciul secret al Ministerului de Interne poate interfera cu cele mai complicate anchete judiciare din România, le poate compromite dacă cineva vrea asta.

Şeful instituţiei, care avea drept de semnătură pe bugetul serviciului, a găsit normal să „mute” banii de la obiectul principal de activitate către cheltuielile de protocol. Este o deturnare de fonduri simplă şi clară, o găinărie din perspectiva oricărui „ordonator de credite”, pentru care pot exista numai două explicaţii logice. Prima este că a ajuns ditamai şef al unui serviciu secret un individ atât de incompetent juridic încât nu şi-a dat seama că săvârşeşte o infracţiune, dacă mută banii cum vrea el. Puţin probabil să se caţere prin şerpăria de la „Doi şi un sfert” cineva atât de idiot.

Alternativa logică este că omul a ştiut că încalcă legea, dar nu i-a păsat pentru că avea convingerea că nimeni nu îl va trage vreodată la răspundere.

În ambele variante de lucru situaţia e gravă, însă s-au mai văzut şi pe la alte case mai mari şefi cu astfel de probleme. Serviciile speciale, dar şi orice altă instituţie, posedă sisteme simple de siguranţă care trebuie să acţioneze dacă ajunge şef un corupt sau un incompetent.

La fostul „Doi şi un sfert”, toţi şefii care trebuiau să sesizeze ilegalitatea şi să o blocheze sunt în oală cu chestorului Gheorghe Nicolae.

 


 

 

 

Sefii de la serviciul secret al Ministerului de Interne au intrat penal la apa, în 2016, pentru că au acţionat ca securi... Posted by Malin Bot on 16 Februarie 2016


 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate