Editura Evenimentul si Capital

Ce fel de ciocolată i-ar fi plăcut Lui Iisus? Leii au o perioadă de realizări și acumulări, Balanțele trebuie să fie prudente - Horoscopul lui Dom' Profesor

Autor: | | 0 Comentarii | 4123 Vizualizari

Pe 15 aprile s-au născut Leonardo da Vinci, Claudia Cardinale, Samantha Fox, Leonhard Euler. Pe 16 aprilie s-au născut Charlie Chaplin, Anatole France, Peter Ustinov, Henry Mancini, Octave Cremazie, Grigore Grigurcu.

În calendarul creştin-ortodox fix sunt, pe 15 aprilie, Sfinţii: Aristarh, Pud, Trofim, Crescent şi Vasilisa. Post negru. În calendarul creştin-ortodox fix, pe 16 aprilie sunt Sfinţii: fecioarele Agapia, Irina şi Hionia.

În calendarul mobil este cea maI importantă sărbătoare creștină Duminica Sf. Învieri (Sf.Paști).

Nimic în ”Kalendar”, dacii aveau un singur calendar, fix în funcție de anotimpuri și muncile respective.

În perioada Pascală toate zodiile sunt avantajate după cum spunea fericitul Augustin, cel care înainte de a se creștina a studiat astrologia și maniheismul. Cel care a enunțat conceptul liberului arbitru. Aveţi Liberul Arbitru să gândiţi de bine, să vorbiţi de bine, să faceţi lucruri bune!

Totuşi, se naşte o întrebare metafizică: ce a fost mai întâi, oul sau găina? În mod cert – oul! Oul primordial Hindus a avut nevoie numai de un an de zile ca să construiască Cerul şi Pămîntul, în schimb oul iniţial chinezesc a avut nevoie de 300 de ani ca să creeze Lumea. Grecii considerau oul ca fiind esenţa celor patru elemente primordiale : gălbenuşul simboliza focul, albuşul – apa, coaja reprezenta pămîntul, iar bănuţul de spaţiu gol – aerul.

De aici şi conotaţia religioasă acordată oului, mic, dar complex, pentru că ascunde dezvoltarea viitoare. Oul este viitorul. Oul şi sacrificiul. Vechile religii europene practicau sacrificiile rituale umane, la Echinocţiul de primăvară. Era preţul plătit de Om, ca o înaltă simţire a speciei că face parte din Natură, din Cosmos şi Dumnezeu. Că participă la regenerarea naturii, că totul este nou şi totul este vechi. Să ne amintim de daci, care la Echinocţiu îşi trimeteau solii în suliţi la Zamolxe, de gali, celţi, sciţi şi vikingi, de fapt de toate popoarele vechi europene, care în vremuri de răstrişte îşi sacrificau ritual „pe cei mai buni dintre ei”.

Sacrificiul şi Învierea Fiului lui Dumnezeu, continuă tradiţia europeană a ciclului natural al anotimpurilor. Este o filozofie de anvergură Cosmică şi o integrare perfectă a omului în natură. Vechea religie europeană, religia Marilor Zei şi a Primilor Strămoşi spunea că la echinocţiul de primăvara, mai precis în gradul Portalului Berbecului, cînd se deschid Porţile Cerului şi ale Iadului, ard comorile şi Strămoşii bîntuie vechile case, iepuroaicele albe fac... ouă roșii.

De aici probabil, Iepuraşul de Paşte, cel învelit în ciocolată. În engleză Paştele, care în română vine din ebraicul pasa’h, se cheamă Easter. Eostre la anglo-saxoni, Eastre la germani şi Ostra la scandinavi era Zeiţa primăverii, corespondenta Dianei sau Artemisei din mitologia greco-romană. La Echinocţiul de primăvară, druizii, preoţii vechii religii europene, aduceau ca jertfă zeiţei ouă înroşite. Animalul sacru al acestei zeiţe tinere şi frumoase era blîndul şi prolificul iepuraş, care nu putea fi vînat primăvara.

În varianta contemporană Iepuraşul de Paşte este de origine germană, din secolul al XVI-lea. Povestea spune că duminica dimineaţă iepuraşul vine cu coşul plin de ouă şi lasă ouă roşii la copii cuminţi. La ceilalţi – ouăle lipsesc, sau nu sunt colorate.

Tot legenda spune că primele ouă roşii au fost înroşite de Însuşi Sângele Mîntuitorului. Ouă aflate într-un coş date de Maica Sa unui soldat roman ca să nu fie aşa de brutal în execuţie. Soldatul a pus coșul lângă crucea Mântuitorului și ouăle s-au înroșit de la Sângee lui Iisus, când a fost împuns de Longinus în coasta dreaptă, ”de a curs apă și sânge.”

Altă poveste, (toate, sau aprope toate făcînd parte din scrierile lăsate la Niceea în afara Bibliei) spune că duminică dimineaţa, centurionul Cornelius Longinus, posesorul Lancei Destinului a dat buzna în palatul prefectului, strigând, către Pilat, care filozofa ţinînd un ou în mînă: “Hristos a înviat!”. Epicurian şi sceptic, ca orice aristocrat roman, Pilat a replicat : “O să învie, cînd se va înroşi oul ăsta!”. Şi, minune, oul s-a înroşit pe dată. Surprins, Pilat l-a scăpat din mână şi oul s-a spart. De atunci este obiceiul ciocnirii ouălelor roşii şi să spui în loc de bună ziua “Hristos a înviat!” la Înviere şi timp de 40 de zile, pînă la Înălţare.

Dar nu asta doream să vă spun, dragi lupi, padawani și hobbiți. Altceva!

Fiind copil mic, mă ducea străbunica Theodora deseori la biserica Sf.Dumitru. Familia ei participase la construirea sfântului locaș, iar pe foaia ei de zestre era jumătate din Obor. Mă simțeam bine în biserică, toată lumea mă pupa și preotul mă ridica în brațe, cu bucurie. Să fi avut 3-4 ani că de atunci sunte cele mai vechi amintiri. Ascultam muzica liturghiei, cuvintele nu le înțelegeam, încă. Mă liniștea atât de tare că mai întodeauna adormeam. Somnul nevinovaților! Dar, încet-încet am înțeles, în biserică, că am un prieten nevăzut, dar mereu prezent. Îl chema Iisus. Prietenul acesta, cel mai bun prieten al meu, m-a însoțit toată viața. Și acum este alături de mine. Este ciudat, dar este și înaintea mea și în spatele meu, și în stânga și în dreapta. Mereu vorbesc cu El, mereu mă sfătuiesc. Uneori nu-mi răspunde la întrebări. Insisit. Atunci spune că nu se pricepe la hidroenergetică, la note verbale de diplomație, sau la diferențele dintre scrisoarea de credit și acreditiv. Dar că suferă în locul meu. Toată viața, când eram la o răscruce mă gândeam cum ar fi făcut El. Nu, nu-mi apare în vis, dar deseori îi simt Prezența, în față, în spate, în stânga și în dreapta. Peste tot!

Îl mai întreb de una și de alta, curiozități istorice. Îmi povestește, cum să nu! În ultimul timp îl bat la cap despre Înălțare. Nu-mi răspunde. Totuși, odată mi-a spus că drumul Înălțării este greu și dificil și că trebuie să-l descopăr singur. Și că de când știe El, nu mulți s-au Înălțat, doar câteva zeci. Este ciudat, paradoxal și extrem de interesant. Prietenul meu Iisus pare că are niște lipsuri mari în amintirile lui și un mod ciudat de gândire. Înălțarea opacizează conștiința? Sau oferă o supraconștiință? Probabil!

L-am întrebat odată, dacă ar fi existat ciocolata pe vremea lui, de care i-ar fi plăcut? M-a întrebat ce este ciocolata. I-am povestit de maya și aztecii care aveau o băutură făcută din cacao, pe care o numeau ciocolatl. De câte feluri de ciocolată sunt pe lume și ce gusturi au. De exemplu, am în față un baton de ciocolată Hershey’s de 400 de grame, pentru diabetici, cu ștevie, cu numai 1 (un) gram de zahar la 100 de grame de produs. De un gust divin. Iisus nu mi-a răspuns nici până astăzi la întrebare.

Eu cred că I-ar fi plăcut ciocolata amăruie. Am eu motivele mele, îmi cunosc bine prietenul, suntem de o viață împreună!

Cine stă până la sfârșit primește un ou roșu și o cărticică de rugăciuni”. Da, aceștia așteaptă a Doua Venire a Lui Iisus, pentru că nu îl consideră prietenul lor, nu sunt în permaneță la sfat cu Iisus, nu Îi simt prezența permanentă. Nu se ghidează în viața de zi cu zi după spusele și pildele Lui Iisus. Iar când ar trebui să ia o hotărâre, să se gândească: cum ar fi făcut Iisus în locul meu? ”Creștin este cel care crede în Iisus, face ce a spus Iisus și gândește cum ar fi gândit Iisus” a spus eruditul papă Pius al II-lea referindu-se la cavalerii cruciați. Nu critic și nu mă consider deosebit, ba din contră, eu m-am pustnicit, în sărăcie, asceză și abstinență, spun doar ce simt și gândesc. Cred că încă mai am voie!

Abia aștept să aud ”Urbi et Orbi” rostit de papa Francis, dar și Mesajul, Pastorala Patriarhului Daniel, întotdeauna de o valoare excepțională teologică. O să iau Lumină de la biserica părintelui Răzvan, din Ogretin, la câțiva kilometri de mine. Anul acesta sunt strâmtorat la bani, de obicei făceam cadouri copiilor părintelui Tănase, de la Valea Plopului. Când o să primesc banii, a fost o încurcătură financiar-bancară, o să-mi fac canonul, poate cadourile întârziate sunt cele mai apreciate.

Acum vă rog să mă scuzați, au început să-mi sosescă oaspeții în pustnicia mea, familia, prieteni de departe, spre bucuria cățeilor mei. Dar nu înainte de a vă ura tuturor:

Sf.Paști cu sănătate, fericire și bucurie! Învierea, cu speranță și încredere în Iisus!

Iată și horoscopul, făcut după metoda creștină a cardinalului Piere d’Ailly și cu unele idei pentru Sf.Paști și Înviere, pe zodii. Un sfat, sau o idee, nu strică! Mai demult l-am întrebat pe prietenul meu ce crede că fac, bine sau rău, cu horoscoapele mele. Nu m-a aprobat, dar nici nu m-a admonestat, mi-a spus o poveste lungă. O să v-o spun și eu, altădată!

Eu nu mă uit la filme cu Iisus, din acelea numai de Paște. Să vă spun un secret, nu-mi plac filmele cu Iisus, nu mă uit la ele! De ce să mă uit la ele când Iisus este lângă mine, tot timpul. După cum nu mănânc miel, consider asasinarea micilor viețuitoare un obicei sălbatic și primitiv, provenit de la rudimentarii evrei antici, cei alungați din Egipt. Ceea ce îmi povestește El este mult diferit de... dar hai să nu ne grăbim, câte un pas, odată, doar mâine este, în definitiv, o altă zi!

⃰ ⃰ ⃰

HOROSCOP

BERBEC Poţi să faci cumparaturi in liniste. Şi pe indelete, chiar sâmbătă seara, în Sâmbăta Mare. Asta dacă îţi permite punga. Oricum trebuie să ştii exact cui doreşti să-i faci cadouri. Confuzia şi graba nu sunt productive în această perioadă. Perioada pascală îţi este favorabilă atît sub aspect economic cât şi sentimental. Dorinţa de schimbare şi marea monotonie existenţială te fac să cheltuieşti prea mult. Incearca să dai dovadă de prudenţă şi echilibru şi evită cheltuielile exagerate. Totuşi, este o perioadă favorabilă pentru interesele tale. Sf Paşti poţi să-l sărbătoreşti împreună cu cei apropiaţi, undeva la ţară – un Paşte tradiţional la o biserică de la ţară ţi-ar încălzi sufletul şi te-ar bucura, iar masa de după Înviere neapărat cu „ţinută la patru ace” poate chiar rochii lungi şi cravate, în cercul de prieteni.

TAUR Perioada îţi este favorabilă. Zilele de weekend pascal din acest aprilie sunt oarecum favorabile. Evenimente şi veşti plăcute în familie. Astrele îţi sunt favorabile. Totuşi, nu te bucuri suficient, ceva te reţine. Frustrarea asta permanentă te impiedică să fii fericită şi să te bucuri de micile momente delicioase care formează starea de bine. Duminică, în prima zi de Paşti, pe fondul unor evenimente, începi să înţelegi că dragostea, confortul şi fericirea sunt elementele fundamentale ale existenţei tale. Organizează de Sf. Paşti o petrecere trendy la tine acasă – aşa te poţi simţi în largul tău. Iar Învierea fă-o în cadru restrâns numai cu familia la cea mai apropiată Biserică, sau unde te duci de obicei.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate